Drinken

School stimuleert waterdrinken

Lees meer

Gezond, gemakkelijk en ook nog eens goedkoop: water. Basisschool IKC Jan Wouter van den Doel in Zierikzee begint na de zomervakantie met een waterdrinkcampagne. De vele zoete drankjes gaan niet helemaal in de ban. “Iets nieuws moet je geleidelijk invoeren”, aldus Alois de Munck, leerkracht bewegingsonderwijs van Radar. Directeur Esther van der Schee: “De eerste stap is kinderen bewust laten worden van wat ze nu drinken en dat er een gezond alternatief is.”

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT

Als de kinderen straks terugkeren van vakantie staan er mooie bidons voor ze te wachten op school. Directeur Esther van der Schee: “Die mogen ze straks de hele les op hun tafel hebben, zodat ze er makkelijk naar kunnen grijpen. We willen de bewustwording bij kinderen vergroten: wat zit er in een pak Fristi? Er komt dus ook een stuk educatie bij. Een werkgroep is bezig met een lesprogramma.”

Het Voedingscentrum berekende dat kinderen van 7-18 jaar jaarlijks ruim 6 kilo suiker consumeren door zoete dranken. De vrolijk ogende drankjes dragen zo bij aan het overgewicht bij kinderen. Net als alle basisscholen op Schouwen-Duiveland deed de Jan Wouter van den Doelschool mee aan de MQ Scan. MQ staat voor motorische quotiënt – zoals de IQ voor intelligentiequotiënt staat en de EQ voor emotionele quotiënt – en geeft inzicht in de motorische vaardigheden van kinderen. Een duidelijk punt dat naar voren kwam, was overgewicht.


Esther: “Als school hebben we nagedacht wat wij zouden kunnen doen.” Sportdeelname was één aandachtspunt, dus kwamen al diverse verenigingen, zoals de handbal, karate en ballet, langs op school om leerlingen te enthousiasmeren. Daarnaast koos de school voor deelname aan de campagne van stichting DrinkWater.


Fruit

Het is zeker niet nieuw dat de school actief met het thema gezondheid aan de slag gaat.

Esther: “Klassen doen een paar keer per dag aan bewegend leren, soms rent een groep een rondje rond de school of hebben ze een gekke beweegactiviteit in de klas. Voetbal is populair in de pauzes. We hebben een veld naast ons schoolplein. Afgelopen schooljaar hebben we het aantal gymuren uitgebreid. Verder eten we al een aantal jaren drie ochtenden in de week fruit in plaats van koekjes. De eerste week dat we fruit aten was er wat gemopper van sommige leerlingen, maar inmiddels zie ik allerlei gezonde variaties met paprika’s, aardbeien, … Ik zie zelfs dat ouders hele kunstwerkjes maken.”

“De prestatie in sport én de
concentratie op school worden ook beter”

Gewenning

Ook de drinkwatercampagne zal tijd nodig hebben voordat ouders en kinderen eraan gewend zijn, zo denkt Alois de Munck. “Je kunt niet ineens zeggen: bam, nu vijf dagen alleen maar water drinken. Dat heeft tijd nodig.” Het positieve effect beperkt zich niet alleen tot een gezonder gewicht, is Alois overtuigd. “De prestatie in sport én de concentratie op school worden ook beter. En het heeft effect voor de nóg langere termijn: kinderen leren wat gezond is. Dat nemen ze mee naar latere leeftijd.”

Het tweetal is blij met de schooltuin die samen met de wijk onderhouden wordt. Alois: “Kinderen leren over allerlei groentes en hoe lekker het kan zijn.”


Groen schoolplein

Plannen voor de toekomst zijn er nog genoeg. Zo is er een wens voor meerdere tap­waterpunten op het schoolplein, zodat de bidons makkelijk bijgevuld kunnen worden. Met de peuters wil de school meedoen aan het Nijntje Beweegdiploma. En er zijn plannen voor een groen schoolplein met vele bewegingsmogelijkheden. Esther: “Dat kinderen ook weer gewoon vies mogen worden! Dat hoort ook bij gezondheid: weerstand opbouwen.”

Deel dit artikel: