Voorwoord

Barry Hage

Redacteur / uitgever SD SPORT

Energiek

Energiek, dat is wat te binnen schiet als ik denk aan deze zomereditie. Neem de pensionado’s Rob en Joke Maller die samen sportend vitaler ouder worden. “We helpen elkaar van de bank af.” Neem handbalcoach Rick Evertse die zich inzet voor een Zeeuwse handbaltoekomst. Vooruitkijkend in plaats van mijmeren over hoe het ooit was. En Energiek – ja, met hoofdletter – hoort zeker bij Esther Hoeneveld (pagina 6). Ze leeft naar het Latijnse spreekwoord carpe diem: pluk de dag.


Laten we minder meegaan in de prestatie- en consumptie­maatschappij en kijken naar flexibeler werktijden en een kortere werkweek. Meer vrije tijd kan je mentaal en fysiek gezond houden. Family time, booschappen, kind naar sport brengen én zelf sporten zou dan niet meer allemaal in twee weekend­dagen gepropt hoeven te worden.


Bekijk het leven niet van een schermpje (we kijken honderden keren per dag op onze mobiel), maar ervaar het rechtstreeks. Ga naar buiten, beweeg en ontdek! Lang leve de middelbare school in Deurne waarop van het eerste tot het laatste lesuur de mobieltjes in de kluisjes gaan. Kinderen voetballen, frisbeeën en tafeltennissen nu in de pauzes.


Een in alle opzichten gezond initiatief. In deze editie lees je over een basisschool dat waterdrinken wil promoten ten koste van suikerhoudende pakjes. Een mooie stap. Zeker als ook de ouders bewuster worden gemaakt van een gezonde leefstijl.


Gezond leven is een individuele verantwoordelijkheid, maar niet alleen. Naast scholen heeft ook de overheid de taak de strijd aan te gaan met volksziekte nummer één: overgewicht. Goede wandel- en fietspaden, uitdagende speelplekken, frisdrank uit schoolkantines, suikertaks, leefstijlinterventies, professionalisering van sportclubs en coaches,... Corona heeft toch wat goeds opgeleverd. Nee, ik bedoel niet het verdwijnen van de drie ongemakkelijke begroetingskussen. Nee, door corona staat preventie hoog op de (politieke) agenda. Nu de daden nog.

Lees meer