Natuurlijk

Genoeg mooie rondjes

TEKST SD SPORT BEELD sandra schimmelpennink

Het is een van de favoriete routes van de dames van RTC Schouwen-Duiveland: het fietspad langs de Oosterschelde. “Maar het is ook risicovol met al die schelpen. Banden wisselen is bij de dames een dingetje… niet iedereen kan dat”, aldus ‘captain’ Linda Jumelet. De 48-jarige Bruënaar fietst zelf meer dan tien jaar, aanvankelijk alleen bij de mannen. Toen ze in het RTC-bestuur kwam, begon ze op veler verzoek met een damesteam.


Van eind maart tot eind oktober wordt op maandagavond gefietst. “Er mogen absoluut geen mannen mee! Die hebben meer haantjesgedrag, terwijl de meeste dames puur voor de gezelligheid fietsen. Het hogere tempo bij de heren is voor veel dames een struikelblok. Bij ons bepaalt de langzaamste het tempo. Ook een beginner kan mee.”


Doorgaans is er een groep van tien tot vijftien dames. Linda is verantwoordelijk voor de routes van tussen de 40 à 60 km en probeert voor voldoende variatie te zorgen. “Naar Flakkee, de Brouwersdam, maar ook op het eiland zijn genoeg mooie rondjes te maken. Ik houd wel rekening met de drukte in Renesse en Haamstede in het hoogseizoen. Dat is niet handig met een groep. Soms rijden we verder, bijvoorbeeld via de Zeelandbrug en de Oosterschelde­kering of doen we een rondje Grevelingen. Dan zit je aan 75 à 80 km.”

Er is per seizoen meestal een doel waar naartoe getraind wordt, namelijk het rijden van een toertocht. “In september staat de Ardennerit weer op de agenda. Daar is veel animo voor bij de heren en dames.”


Veiligheid

In coronatijd is het fietsen exponentieel gegroeid. E-bikes, mountainbikes en racefietsen waren op den duur niet te leveren. Als club wordt gehamerd op net gedrag op de weg. Linda: “Bijvoorbeeld niet gillen naar andere weggebruikers, dankjewel zeggen als iemand opzij gaat. Ik heb ook een fietsbel, zoals het merendeel bij de dames. De weg is van iedereen en wielrenners hebben al een slechte naam. Bovendien rijd je onder de naam van de club.”


Een andere maatregel is die van het wisselen aan kop. “Dat doen wij niet twee-aan-twee zoals bij de heren, maar eentje schuift door. Zo neem je minder ruimte in beslag op het fietspad.”


Mocht er onverhoopt toch een keer een ongelukje gebeuren, treft RTC Schouwen-Duiveland het met Linda, want ze is werkzaam als verpleegkundige. “Da’s altijd handig. Ik heb weleens eerste hulp verleend bij een tocht in Limburg. Dat was niet iemand van ons, maar stoppen doe je, dat zit er gewoon in.”

Linda Jumelet uit Bruinisse.

Deel dit artikel: