Portret

Ze hebben ieder hun geheel eigen sportbeleving. Hoe is die voor Danielle, Peter en Tim in een volle sportzomer waarin corona (hopelijk) langzaam maar zeker naar de achtergrond verdwijnt?

TEKST GERRIT VAN LOON • BEELD SD SPORT & BROUWERSDAM

Lees meer

SPORTZOMER

‘Sporttoekomst zie ik rooskleurig in’

Peter Godrie is sportjournalist van de lokale krant WereldRegio en tennist bij LTC Zierikzee.

“Normaal gesproken ging ik op de zaterdagen om half twee van huis richting de sportwedstrijden om verslag te doen. Een volle werkdag met vooral voetbal en volley­bal. Door corona viel dat weg. De eerste zaterdagen heb ik echt met mijn ziel onder de arm gelopen. Jarenlang hobbel je zo voort en plotseling is dat ritme er niet meer. Mijn verhalen gingen door de sportstop over op achtergronden. Ik bleef contact houden met de sportwereld op Schouwen-Duiveland. Hoe hielden de clubs en de sporters zich toch nog bezig? Gelukkig hebben, zover ik het weet, alle sportverenigingen op ons eiland de coronaperiode overleefd. Verenigingen met trouwe vrijwilligers hebben zich in slechte tijden goed staande weten te houden. Het zijn hechte verenigingen gebleken.”


VERLENGING

“Zelf kon ik ongeveer twee maanden niet tennissen. Daarna kwam het langzamerhand met enkelspel weer op gang. Naast tennis loop ik hard in de polder rond mijn woonplaats Goes, richting Kattendijke is een mooi route. Deze sportzomer heb ik mij ook vermaakt met de Tour de France en het EK voetbal. Ik heb niet alles gekeken. Het waren vaak lange zitten. Ik heb een hekel aan verlengingen. Op een tennistoernooi in Oost-Souburg kreeg ik er in de halve finale zelf mee te maken. Stond ik ongeveer twee uur lang te spelen. Na twee volledige sets ging het in de derde set om een tiebreak van tien punten, met verplicht twee punten verschil. Ik overleefde een matchpoint en won uiteindelijk. Leuke partijen, maar erg vermoeiend. De zomerperiode is de tijd van de toernooien. Ik speel in Zeeland en Brabant.”


“Mijn zoon Wes (11) zit ook op tennis. Daarnaast hockeyt hij ook. Ik ga graag kijken. Het mocht een periode niet, maar nu gelukkig weer wel. Wat dat betreft zie ik de toekomst, ook op sportgebied rooskleurig in. Ik ben positief gestemd. In angst leven schiet immers niet op. Uiteindelijk komen we bij groepsimmuniteit aan. Tegen de tijd dat de competities weer beginnen in september zijn we een heel eind. Dan kan ik weer wedstrijdverslagen en reportages maken.”

‘Geniet van rustgevend water’

Danielle Wassink-Braat uit Burgh-Haamstede is (sport)masseur voor mensen en paarden. Ze heeft onlangs de sport suppen ontdekt. “Het is pittig en wordt onderschat.”

“Voor een niet aangeboren waterrat beoefen ik nu dan toch een sport met water. Ik ben dan geen type om te zwemmen, ik houd wel van het rustgevende van water. Ik zag mensen suppen en vroeg me altijd af of het moeilijk is zo in balans te blijven op het water. Mijn vriendin is vrij fanatiek en probeerde mij al een tijdje over te halen. Dit is echt wat voor jou, zei ze. Uiteindelijk heeft een vriend mij de beginselen van het suppen bijgebracht. Ik heb een board gekocht om kilometers te maken. Best lastig om je balans te houden, in beweging te komen, te draaien van richting en de omgeving in de gaten te houden. Al doe ik het nog niet zo lang, het gaat best aardig. Skills komen gaandeweg. Spelenderwijs vind ik er mijn weg in.”


“Mijn grote voordeel is dat ik al jarenlang fanatiek sporter ben in de zin van krachttraining. En zo nu en dan kickboksen. Dit houdt in dat mijn fysiek en uithoudingsvermogen al in orde is. Scheelt echt wel. Anders zou het best pittig zijn. Het wordt wel onderschat.”


OPBLAZEN

“Interesse in suppen stijgt, merk ik in mijn omgeving. Niet iedereen kan een board aanschaffen. Gelukkig zijn ze op veel plekken te huren en is er een lesje te boeken. Zelf heb ik een opblaasbare sup. Alleen het opblazen is al een work-out op zich. Niet erg, het is een goede warming-up. Bij mij is het vooral een mooie en fijne aanvulling op mijn krachttraining. Het brengt de nodige variatie en dat houdt het leuk.”


SCHUINE BUIKSPIEREN

“Het is een hele work-out, je traint je hele lijf. Inclusief conditioneel. Bij deze sport moet je je wervelkolom roteren en flink je schuine buikspieren aanspreken. Daar heb ik veel baat bij. En ik geniet zo op het water. Soms sta ik alleen maar. Een beetje meedeinen met het water. Om mij heen kijkend. Zo geniet je weer op een geheel eigen wijze van de natuur. Nederland is zo mooi en vanaf het water is het dubbel genieten. Ondanks dat het werken is, is het ook ontspannend. Mijn hoofd is dan ook altijd lekker leeg na het suppen. En ik slaap er lekker van.”

‘Controle houden tijdens extreem bewegen’

Tim Gerdes (19) werkt op Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam. Hij windsurft op hoog niveau.

“Ik ben geboren in Leiden en opgegroeid in de omgeving van Voorschoten. Door mijn vader ben ik in aanraking gekomen met windsurfen. Hij heeft mij niet zelf op de plank gezet, maar wel in vakanties warm gemaakt voor die sport. Ik begon surfen steeds leuker te vinden en besloot na mijn havo-examen er werk van te maken. Ik verblijf op Port Zélande en werk als instructeur op Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam. Ik geef les aan alle cursisten en sta soms ook achter de bar in het restaurant. Daarnaast oefen ik veel zelf en ga met mijn surfmaten veel het water op.”


“Het wereldje van windsurfen is klein. Het is een relatief kleine sport. Ik beoefen vooral het freestylen. Ben bezig met trucs op het water. Salto’s, je kunt het zo gek niet bedenken. Onze trucs halen we van YouTube-filmpjes. We maken zelf ook filmpjes. Altijd is er wel iemand aan het meedraaien. We doen mee aan de Europese Tour. Die wedstrijden worden normaliter gehouden in onder andere Oostenrijk, Griekenland, het eiland Lanzerote en hier op de Brouwersdam met Dam-X. Door corona gaat weinig door. Dam-X staat nog wel gepland. Hopelijk gaat dat gewoon door.”

“De sfeer in de zomer rondom ons centrum en op het water is supergaaf. Relaxed. Iedereen staat in de gezelligheidsmodus, helpt elkaar. Het is voor velen ook vakantie en dat combineren ze met sportieve activiteiten. Ik heb hier echt mijn draai gevonden.”


RELAXED

“Windsurfen is vechten om evenwicht, controle houden en extreem bewegen. Op het water is het een excentrieke sport, daarbuiten meer een lifestyle. We trekken als surfers veel met elkaar op. Veel werken er ook op het Zeil- & Surfcentrum. We zijn echt vrienden van elkaar geworden en weten de goede surfplekken buiten de geijkte locaties als de Brouwersdam te vinden. Naast het windsurfen doe ik het liefst aan skiën. In de winter wil ik hier ook blijven werken. Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam gaat in de winter over op de wintersport en verkopen we skimateriaal en dergelijke.”

Deel dit artikel: