Bewegingen

Column Lijf & Leed

Kinderfysiotherapeut Mark Dekkers: stimuleer kinderen tot meer beweging.

Finale canicross

Slotwedstrijd landelijke canicrosscompetitie in Bruinisse.

Natuurlijk

Beachgolf voor goede doelen

TEKST BARRY HAGE • BEELD HUIBERT VAN DEN BOS

Zaterdag 14 september was de vijftiende editie van de Lions North Sea Beach Golf. 23 teams van vier mensen werkten vijftien holes af op het strand in Renesse, tussen het Watergat en de Verklikkerduinen. Traditioneel is de aanstaande president van de Lions Club Schouwen-Duiveland de kartrekker van het golfevenement. Deze editie was dat René van Eerten uit Zierikzee. “Een heel jaar zijn we bezig met de organisatie. Er is een prachtig draaiboek. Mede doordat we elke keer evalueren.”


Belangrijkste is om zoveel mogelijk sponsorinkomsten te genereren voor de goede doelen. Dat zijn dit jaar Stichting Takam (Nepal), Stichting Paz - Holandesa (Peru), Stichting Hospice Kaaskenshuis en Stichting De Zeeleeuw | Stichting Vakantiehuis Thuredriht (Bruinisse, Renesse). René: “Naast de goede doelen gaat het om het buiten zijn, het golfen. Niet normaal hoe mooi het hier is op Schouwen-Duiveland. Dit is een uniek event in Nederland. Deelnemers vinden het ongelooflijk leuk en er zijn veel teams die steeds terugkomen. Qua aantal teams zitten we aan onze max.”


De dag zelf begon om 6.30 uur ’s ochtends met het uitzetten van de banen. “Dat doen we met gps-trackers en landbouwtrekkers. De banen zijn vooraf uitgedacht, maar de natuur is grillig. Het strand ‘leeft’ en verandert continu. Soms moeten we een baan opschuiven of korter maken. We hebben daarbij respect voor de natuur waarin wij te gast zijn.” Om 12.00 uur deed Bertie Steur, bekend van Boer zoekt Vrouw, de afslag. Zelf kon René als organisator overigens niet meespelen. “Maar ik ben ook geen golfer. Ik heb vliegen als hobby.” De dag werd afgesloten met de prijsuitreiking en Zeeuwse mosselen.

Lijf & Leed

Beweeg!

In deze tijd van binnenshuis vermaak met PlayStation en YouTube beweegt de meerderheid van de kinderen te weinig. Kinderen spelen sporadisch buiten en gaan minder op de fiets naar school. De gebruikelijke beweegmomenten zoals de gym op school zijn door bezuiniging in het onderwijs afgenomen. Soms kunnen basisscholen maar één les bewegingsonderwijs per week realiseren. Dit terwijl bewegen juist heel belangrijk is voor de lichamelijke, geestelijke en sociale ontwikkeling van kinderen en pubers.


In de praktijk maak ik mee dat het voor sommige kinderen erg lastig is om een passende sportclub te vinden. Daarmee kan bij een kind een negatief gevoel ontstaan bij het sporten in teamverband of überhaupt het fysiek actief zijn. Dat is betreurenswaardig omdat de basis voor een goede motorische ontwikkeling al heel jong wordt gelegd.


Hoe jonger iemand met beweging bezig is, hoe meer impact het bewegen heeft op alle ontwikkelingsdomeinen. Wanneer kinderen op jonge leeftijd weinig bewegen nemen de motorische vaardigheden af en hebben ze een grotere kans op overgewicht. Ze lopen als gevolg van overgewicht evidence based een verhoogd risico op het ontwikkelen van chronische aandoeningen zoals diabetes type 2.


Ouders kunnen hun kinderen stimuleren tot meer dagelijks bewegen. Bijvoorbeeld door samen op de fiets of te voet naar school te gaan.


Gewoon buitenspelen is naast sporten een prima manier om aan dagelijkse actieve beweging te komen. Door veel, veelzijdig en gevarieerd bewegen leren kinderen hoe ze hun lichaam kunnen gebruiken en motorisch competent te worden.


Meer bewegen is een uitdaging. Laat na het werk het mobieltje of Netflix voor wat het is en ga na het avondeten voor een extra beweegmoment nog even met je kinderen naar buiten met een bal of maak een wandeling.


Mark Dekkers, kinderfysiotherapeut Fysant, Zierikzee

Finale canicross in Bruinisse

Al meerdere jaren hielp Bastian Mathijssen uit Zonnemaire mee aan de organisatie van een canicrosswedstrijd op Schouwen-Duiveland. Nooit eerder was de slotwedstrijd van de Nederlandse competitie hier, maar op zondag 15 december is de primeur. “Per wedstrijd zijn er zo’n 100 tot 150 starters. Er doen mensen mee uit heel Nederland, maar ook België en Duitsland.”


Teamwork

Canicross is hardlopen, mountainbiken (bikejoring) of steppen met de hond. “Je hebt een speciaal loopharnas om je heup waaraan de hond is gelijnd. Bijna elke hond kan het en vindt het leuk. Het is goed voor de conditie van mens en dier. Bovendien versterkt het de band tussen de hond en het baasje.”


Uitdaging

De start is bij paviljoen Puurr aan het Grevelingenmeer bij Bruinisse. “Voor Nederlandse begrippen is er een heel afwisselend en technisch parcours met bos, hobbels, vlakke stukken en strand.” Er zijn drie afstanden die afgelegd kunnen worden: kort, lang en de kids & funrun. Bastian: “Ik doe met onze hond Biba mee met de korte afstand. Dat is haar eerste wedstrijd.” Alleen honden ouder dan 1 jaar mogen meedoen, want dan zijn ze voldoende gegroeid.

Column

Help! Is onze dochter topturnster in wording?

Schouwen-Duiveland kent een aantal topsporters waar we in Zeeland trots op mogen zijn. Denk aan tennisster Lesley Kerkhove, kitesurfster Annelous Lammerts en vanuit het verleden voetballer Peter van Vossen. Om uiteindelijk op wereldniveau te acteren moet je beschikken over aanleg, doorzettingsvermogen en mentale weerbaarheid. Wanneer dit allemaal klopt, kan je pas spreken over talent. 


Ook lokaal zijn sommige verenigingen op zoek naar jonge kinderen die bovengemiddeld presteren. Zo kwam onze dochter van zeven laatst enthousiast thuis met een brief van de lokale turnvereniging. Daarin stond dat ze mocht voorturnen om mogelijk in de wedstrijdselectie te komen. 

Uiteindelijk was zij één van de twee uitverkorene en ze was dolgelukkig. Betekent dit dat ik alvast in de vitrine-kast een plaatsje moet vrijhouden voor de gouden olympisch plak 2028? Ik kreeg in ieder geval wel al direct een factuur van 75 euro, omdat ze nu een speciaal wedstrijdpakje moet hebben. Dit stond er in de uitnodigingsbrief niet bij... Dit bedrag is te overzien, alleen op weg naar de top komen we vast nog een hoop van deze zaken tegen. 


Vanuit mijn werk bij SportZeeland hebben we onderzocht dat ouders, waarvan een kind in een talentprogramma van de sportbond zit, ongeveer tienduizend euro per jaar uit eigen zak moeten betalen. En bijna alle ouders gaven aan dit aan de voorkant niet te weten. Daarom pleit ik ervoor dat sportbonden, NOC*NSF en topsportorganisaties ouders zo goed mogelijk voorlichten over het traject dat de sporter en het gezin te wachten staat. Het kan nogal ingrijpende gevolgen hebben. TalentBoost Zeeland biedt sessies aan voor sporters en ouders op het gebied van onder andere voeding, krachttraining en leefstijl. 


Denk dat ik maar alvast aanklop bij TalentBoost Zeeland om deel te nemen aan de cursus ‘hoe begeleid ik mijn kind richting de top’. Maar allereerst maak ik gauw 75 euro over aan de turnvereniging, zodat onze dochter met veel plezier kan deelnemen aan de wedstijdjes en we zien wel waar het schip strandt.  


Gerben Schram, binnen SportZeeland verantwoordelijk voor het talentprogramma TalentBoost Zeeland, Topsport Zuid