Waarom zou ik bewegen?

Velen zijn er mee bezig: hoe blijf ik fit terwijl ik ouder word? Minimaal een half uur bewegen per dag is het minimum om zoveel mogelijk verstoken te blijven van de vele bekende ‘welvaartsziekten’. Bewegen is voor de één een uitdaging te presteren en zichzelf keer op keer te verbeteren. Voor de ander is het een must, een therapie om maar te kunnen blijven bewegen. Prestatie of revitalisatie.

Zelf heb ik een drukke baan als afdelingsmanager bij Medipoint en zie daardoor dagelijks klanten, weliswaar figuurlijk, die afhankelijk zijn van hulpmiddelen. Denk aan scoot-mobielen, elektrische- of handbewogen rolstoelen, driewielfietsen en dergelijke. Zij kunnen zich veelal niet bewegen in die mate en op dat moment dat zij dit verkiezen, anders dan met deze voorzieningen. Door te (blijven) sporten en wat gezonder, bewuster te leven kan je beperkingen (proberen te) voorkomen.


Nu ik als gasthoofdredacteur betrokken ben bij SD SPORT zal ik proberen mijn leven te beteren en meer te bewegen. Bewuster leven. Er een iets minder bourgondische levensstijl op na houden. Meer wandelen en bewegen. Ook mijn biologische klok tikt. In mijn jeugd heb ik even gevoetbald bij Zierikzee, was ik fanatiek zwemmer ten tijde van het ontstaan van Onderdak, heb ik gejudood, handboog geschoten en gehockeyd bij HSD in de jaren ‘70. Echt onsportief ben ik dus niet geweest. Het heeft mij deels gevormd: leren incasseren, presteren en overwinningen vieren, hoe klein dan ook.


Echter, nu ik wat meer in de gevarenzone kom wat leeftijd betreft (aankomende zestiger) zou ik beter moeten weten en me weer wat meer fysiek moeten inspannen. Ik ben me bewust dat ik al langere tijd minder aan mijn gezondheid heb gewerkt. Ik kwam er niet aan toe. Wellicht ga ik het leuk vinden en krijgt sport weer een plekje in mijn dagelijks leven. Dit magazine heeft mij tot nadenken gebracht. Het voornemen is er, dus díe stap is gezet. Hopelijk volgen er nog vele.

Gasthoofdredacteur Herman Holty

Afdelingsmanager Medipoint