SPORTFAMILIE

Adrie en Bea van de Sande (85 jaar)

Adrie en Bea van de Sande zijn allebei 85 jaar en sporten nog elke week. Eén uur op de vrijdagochtend bij Sport Overdag in sportcentrum Laco. 

TEKST GERRIT VAN LOON • BEELD SD SPORT

Naar eigen zeggen heeft Bea iets meer zelfdiscipline om wekelijks te sporten. “Soms zit er een dag bij dat je geen zin hebt, maar we gaan altijd. Als we dan weer thuis komen, zijn we blij dat we geweest zijn.”

Het echtpaar uit Zierikzee is 61 jaar bij elkaar en sport sinds 2007 samen bij Sport Overdag. Daar doen ze onder leiding van een sportinstructeur aan grondgymnastiek, bal- en denksport, rekken en strekken, op één been staan en wat al niet meer om vief te blijven. “Best pittig. Aan de buitenkant zien we er fit uit, aan de binnenkant zitten medische mankementen”, vertelt Adrie. Hij moet voor controle regelmatig naar een cardioloog voor een check op zijn hart- en bloedvaten.


Lenig

Door hun sportachtergrond houden de twee het sporten gemakkelijk vol. Adrie zwom vroeger in het water bij de Kaoie, schaatste veel en voetbalde ook. Bea deed aan ballet, rolschaatsen en schaatste ook. Nu wandelt ze graag, fietsen gaat helaas niet meer. Ze is net herstelt van een blessure. Bij het overtrekken van een dekbed over een matras scheurde een elleboogpees. “Ik hoorde hem zo knappen”, vertelt Bea. Ze lag ervoor in het ziekenhuis in Goes. Daarna liep ze bij een therapeut. “Die vertelde mij dat de pees goed herstelde, omdat ik zo lenig ben.” Adrie probeert dat ook te blijven door met één van zijn drie dochters af en toe te gaan zwemmen in openbaar water. Een zomerduik in de Oosterschelde bij het strandje van Ouwerkerk bijvoorbeeld. Elke dag maakt hij kniebuigingen en drukt hij zich op tegen het aanrecht in de keuken thuis.


Praten

Het paar kijkt uit naar hun wekelijks sportuurtje. “Ik vind dat je dan niet moet praten. Sporten is sporten. Adrie praat er graag bij”, aldus Bea. “Er komen mensen van diverse pluimage”, kwebbelt haar man ertussen door. “We zijn met z’n 25-en. In de leeftijd 50+. Wij zijn niet de alleroudsten. Ik noem ons ‘de iets oudere jeugd’. Er zijn nog enkele andere echtparen en veel eenlingen. Samen hebben we het gezellig.”


Feestjes

Wie denkt dat de twee buiten dat uurtje sporten een hele week niets doen, heeft het mis. Ze houden van feestjes. Dansen op Anywave in Brogum, naar het wijnfeest in Dreischor of een gezellig verjaardag, ze zijn er voor te porren. Hun vijf kinderen en kleinkinderen vergen ook leuke tijd. “We lopen feitelijk samen naar de kist toe”, zegt Adrie als Bea in de keuken koffie zet. “Maar we zijn voorlopig niet van plan dood te gaan. Al weet je nooit of er een kink in de kabel komt.”      

“Elke dag

knie-buigingen en opdrukken”

Deel dit artikel: