We moeten steeds langer doorwerken. Hoe blijven de accountants eigenlijk ‘fit for the job’ en hoe gezond is hun werk? “We leven van deadline naar deadline.”

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT, ERNESTA VERBURG

Lees meer

HOE VITAAL ZIJN ONZE

Accountans

JOHN SWAANEN, Schipper Accountants (Zierikzee):

‘Gezondheidscheck voor alle medewerkers’

SPORT & BEWEGEN

“Twee à drie keer in de week probeer ik te tennissen. Op maandag heb ik tennisles. Ook al is er de agenda vol, dat zeg ik niet snel af. Ik speel mee aan toernooien en de voorjaars-, najaars- en mixcompetitie. Ik wil graag zoveel mogelijk tennissen, want het geeft energie en is ontspannend. Als ik een week niet speel, zit mijn hoofd meteen voller. Ik ben best aanwezig op de baan. Oppeppen als het minder gaat. Tennis is ook een mentaal spelletje. Soms lukt het ineens niet meer, dan doe ik moeite dat te keren. Vroeger heb ik veel gesquasht, maar dan sla je meer vanuit de pols. Dat moest ik afleren. Verder ski ik heel graag: met het gezin of met vrienden. ”


VOEDING

“Mijn vrouw Annemieke is daar actief mee bezig en dus ga ik daarin mee. Bewust nadenken over hoe vaak we vlees en vis eten. We zijn niet van de vleesvervangers.”


GEZOND WERK

“We zitten veel. Ook ‘zit’ ik veel bij klanten, je hoort het al… Ik bel wel lopend. Om te bewegen en het praat makkelijker. Momenteel testen we een verstelbaar bureau. Onze huidige bureaus gaan nooit meer kapot dus daar moet je niet op wachten. Vanuit Schipper hadden we laatst een vrijblijvend gezondheidsonderzoek. Werd je bloeddruk, cholesterol et cetera gemeten. Het geeft medewerkers inzicht in hun gezondheid. Stress? Zaken kan ik goed van mij afzetten, maar het goed willen regelen voor je klanten neemt een bepaalde druk met zich mee.”


ONTSPANNING

“Tennis is ontspanning. En sinds ons nieuwe huis ben ik meer buiten in de tuin bezig. In het weekend ben ik vooral met onze kinderen Puk en Cas bezig.”

HARRY KOSTER, Rijkse Accountants & Adviseurs (Zierikzee):

Gezondheid is een gift’

SPORT & BEWEGEN

“Als voetbalscheidsrechter loop ik in de voorbereiding naar een nieuw seizoen hard om mijn basisconditie op peil te brengen. Ik ben 55 en die gasten 20 jaar. En zij spelen op een positie en ik loop over het hele veld. Dat wordt weleens onderschat. Basisconditie is nodig, want vanuit de middencirkel fluiten wil ik niet. Eerste elftallen verdienen een fitte scheids. Verder loop ik iedere middag met mijn collega Wim Rijk een rondje. Dat doe ik al jaren, behalve als het regent of als ik een afspraak buitenshuis heb, dan slaan we over. In 20 minuten loop je Zierikzee rond.”


VOEDING

“Ik vind ontspanning en bewegen belangrijker dan voeding. Vegetarisch,  veganistisch... een stukje bewustwording is goed, maar ik vind dat het doorschiet. Als mijn kinderen langskomen, koken ze weleens. Daar zit geen vlees meer bij… Prima, maar geen twee dagen achter elkaar. Gezondheid is een gift. Natuurlijk moet je niet iedere dag naar McDonalds gaan, maar als je voldoende beweegt en ontspant, is het echt niet erg een keer minder gezond te eten.”


GEZOND WERK

“We hebben een zittend beroep. Daarom is het heerlijk om in de middag de benen te strekken. In ons vak is er altijd tijdsdruk: op tijd indienen van aangiftes en jaarstukken. We leven van deadline naar deadline. Er is ook een toenemende digitalisering. Ik hecht juist veel waarde aan direct klantcontact. We werken voor mensen, niet voor klantnummers. Daaruit haal ik veel voldoening.”


ONTSPANNING

“Zaterdags ben ik altijd op een voetbalveld. Als ik niet fluit, ga ik ergens kijken. Ook vanuit mijn functie als bestuurslid van Stichting Zeeuws Elftal.”

Deel dit artikel: