Canicross: samenspel tussen hond en baas
Bastian Mathijssen uit Zonnemaire liep onlangs op vertrouwde grond – aan de Grevelingen bij restaurant Puurr- de slotwedstrijd van de Nederlandse competitie Canicross. Een bijzondere sport waarvan Mathijssen hier de fijne kneepjes uitlegt.
TEKST GERRIT VAN LOON • BEELD SD SPORT
Mathijssen traint met zijn hond BiBa één a twee keer per week. Dat kan een korte afstand van 2,5 kilometer zijn. Een afstand die ze dan zo snel mogelijk proberen af te leggen. Maar het kan ook een duurloop van 15 kilometer zijn om de conditie van de hond en Bastian zelf te verbeteren.
Mathijssen verzorgt losse trainingen en cursussen. Willen mensen een keer één op één trainen, kan dat ook. “Bijvoorbeeld om je hond meer motivatie te geven of om canicross te proberen. Om te kijken of de hond met baasje het überhaupt leuk gaan vinden.” In groepsverband wordt er vooral getraind op het inhalen, starten en het leren gecontroleerd te lopen. Dat is vereist omdat er ook andere teams op het parcours lopen.
Ho
“Ik gebruik vier commando’s: links, rechts, door en ho”, aldus Mathijssen. “Links en rechts spreken voor zich. ‘Door’ roep ik als de hond rechtdoor moet. Zou je rechtdoor zeggen, dan lijkt dat te veel op rechts. ‘Ho’ is om minder hard te gaan of zelfs te stoppen.” De onderlinge band en verstandhouding tussen baasje en hond ontstaat automatisch. “99 procent van de honden vindt het leuk om iets te doen voor hun baasje. Samen ergens naartoe gaan en iets bereiken, honden vinden niets mooier. Als een baasje tevreden en blij is en dat met lichaamstaal en houding naar de hond toe uitstraalt, heeft een hond als beloning niet veel meer nodig. Daardoor groeit de band tussen baas en hond enorm.”
Te warm
Om de hond het touw te leren gebruiken worden soms tikjes tegen de lijn aan gegeven. Zo weet de hond ook welke kant hij op moet. Eén van de regels van canicross is dat je altijd met eerbied omgaat met de hond. Temperatuur waarbij gelopen wordt, is erg belangrijk. Boven de 18 à 20 graden is voor de meeste rassen al te warm. Dan worden wedstrijden afgelast of vervroegd.
Naast canicross heb je bike-joring en steppen. “Bij de step zit de hond aan je frame vast met de elastische lijn. Die lijn wordt vrijgehouden van het wiel door een antenne. De bedoeling is zo snel mogelijk een parcours af te leggen. Mijn maximale snelheid op het MTB-parcours in Haamstede is 39,9 km per uur, met BiBa voor mijn step”, is Mathijssen trots. Helm en handschoenen zijn verplicht.
Canicross is een samenspel tussen hond en baasje. Ze moeten elkaar aanvoelen. “Samen kom je tot je ultieme doel, de finishlijn. De meeste mensen zullen nooit op een podium staan, maar er is niets mooier dan samen met jouw hond dat doel te bereiken.”