CAREL SCHOTT

Passie voor gezond leven

Hij staat synoniem voor vitaliteit, sport en gezondheid. Carel Schott is een allround atleet die sprinten, gewichtheffen en gymnastiek combineert. De marathon liep hij binnen drie uur. Hij is kennis- en sportgek en heeft met zijn partner Coriene Lodder een succesvol bedrijf opgebouwd, samengesteld uit hun namen: Schott & Co, academie voor leefstijl, sport en vitaliteit. Het bedrijf werkt door het hele land en heeft gezondheidsbevorderend gedrag hoog in het vaandel staan. De focus ligt op het verder ontwikkelen van leefstijl, waarbij het uniek DNA-profiel ongekende mogelijkheden biedt.

TEKST JOOP VAN DER LAAN • BEELD ERNESTA VERBURG

GEZIN

Carel woont al zo’n 16 jaar met zijn gezin aan de Bogerdweg in Dreischor, maar de verhuisdozen zijn al grotendeels ingepakt. Het nieuwe vestigingsadres van zijn Academie voor Leefstijl, Sport en Vitaliteit is binnenkort in Burgh-Haamstede. 

Het hele gezin draait mee in de filosofie van het ouderlijk bedrijf. De sportschuur bij de woning is de gangmaker voor het op peil houden van de conditie, let wel: zonder machines. Want Carel heeft zich gespecialiseerd in het trainingsprincipe met gebruik van de ‘kettlebell’: vrije gewichten en allerlei andere materialen. De kinderen zijn daarmee vertrouwd geraakt en ze hebben model gestaan voor het visualiseren van de oefeningen in het boek dat hij hierover schreef. Daarnaast is in het gezin gezonde gevarieerde en afgestemde voeding een absoluut gegeven, met moeder Coriene als deskundige.

De Schottjes zijn het sporten met de paplepel ingegeven. Hun namen zijn dan ook terug te vinden in de atletiek-archieven, in de uitslagen van bijvoorbeeld de minimarathon. Voor zoon Aron ligt er met zijn snelheid een toekomst in de nationale top in het verschiet. Zijn prestaties op de 100 en 200 meter doen van zich spreken. Hij werd al twee jaar achtereen Zeeuws kampioen en heeft inmiddels een topsportstatus bij zijn studie Sportmarketing en Management in Rotterdam. Aron heeft begeleiding en training van de bekende atletiektrainer Henk Kraaijenhof (voorheen ook trainer van Nelli Cooman), die samen met vader Carel de trainingsschema’s maakt.

WERK

Carel en Coriene zijn de drijvende krachten achter het bedrijf Schott & Co, al 20 jaar actief als kennis-instituut op het gebied van voeding, sport, bewegen en persoonlijke ontwikkeling. Het bedrijf biedt cursussen, training en opleidingen aan. De academie bestaat verder uit een team van veertig specialisten door het hele land.

Carel is naast inspirator van Schott & Co docent bij
de politie in Nederland, mede-ontwikkelaar van een deel van de landelijke politietraining over mentale weerbaarheid én hij zette een fitheidsprogramma op voor de politie dat bestaat uit de vier belangrijkste componenten voor fitheid: eten, denken, bewegen en slapen.

Daarnaast geeft hij opleidingen voor Defensie, TNO en de brandweer, dus vooral in de risicovolle beroepstakken. Hij vertelt over zijn ervaringen met politiemensen. Carel: “Als ik zie hoe deze mensen onder druk worden gezet, dan zou ik - als ik hun schoenen stond – misschien niet zo professioneel reageren.”

Carel Schott heeft een eigen typische stijl van lesgeven. “Ik zet graag de mensen op het verkeerde been. Ik hou ervan om uit te dagen en cursisten in verwarring te brengen. Dat leert ze om zelf na te denken”.  

Carel is fysiotherapeut, psychotherapeut (EAP) en T.O.P.-sporttrainer. Zijn compagnon en partner Coriene Lodder is diëtiste en sportvoedingsdeskundige. Ze weet ook heel veel van hormonen, DNA en leefstijl. Samen ontwikkelen ze vele cursussen en trainingen op het gebied van voeding en gezondheid. 

Dus runnen Carel en Coriene een druk bedrijf, zijn ze altijd bezig en blijven ze ambitieus. Doeners en denkers met als hoger doel steeds voor ogen het gedrag dat helpt om gezond te blijven. “Ons levenswerk”, zegt Carel als hij de hand laat gaan over een imposante verzameling aan geschreven cursus- en opleidingsmateriaal in de boekenkast. Regelmatig schrijven ze columns, onder meer in het personeelsblad van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

“Zou het niet ideaal zijn
​​​​​​​om te coachen vanuit het 
unieke genetische persoonlijke profiel?”

SPORT

Naast de activiteiten in de sportschuur is Carel regelmatig te vinden in de bossen van Westenschouwen. De kettlebell is zoals gezegd de basis van de trainingen van Carel. Het boek Allround trainen met de Kettlebell dat hij heeft geschreven is voorzien van een voorwoord van trainers en coaches uit de wereld van de topsport. Carel heeft lijntjes lopen in de topsport en heeft zich ook ontwikkeld tot T.O.P.-sportcoach. Professioneel voetbaltrainer Gertjan Verbeek ziet de leesstof in het boek als een opstap naar een nieuwe leefstijl, het bereiken van balans en een gezond leven.

De kettlebell is een gietijzeren gewicht dat veel weg heeft van een kanonskogel met een handvat. Kettle-bells variëren in gewicht vanaf 4 kg tot wel 48 kg. Vooral onder gewichtheffers en ‘sterke mannen’ was hij populair vanwege de functionele kracht die hij ontwikkelt. Tegenwoordig wordt hij over de hele wereld gebruikt en neemt zijn populariteit razendsnel toe. Carel: “Kettlebell-training is intensief maar kort. In weinig tijd lever je veel energie en krijg je geweldige resultaten”. 

Carel vertelt dat hij in de loopwereld veel positieve ervaringen heeft opgedaan met deze wijze van trainen. “Ik zag persoonlijke records verbeteren, sprinters scherper uit de blokken komen en 800-meterlopers hun persoonlijke records sinds lange tijd weer scherper stellen. Maar ook niet-sportende mensen kunnen ervaren wat kettle-training doet met het verbeteren van de gezondheid”.

FOCUS

“De enige persoon die verantwoordelijk is voor een positieve en permanente gedragsverandering, ben jijzelf. Hoe sterk sta jij in je schoenen? Hoe graag wil jij veranderen? Het nieuwe pad is niet zonder hobbels, maar met een gezonde dosis discipline kom je heel ver”. Deze uitdaging legt Carel mensen graag voor. Hij wil gezondheidsbevorderend gedrag laagdrempelig en op plezierige wijze toegankelijk maken voor iedereen. “Genieten en plezier voeren de positieve boventoon. Het gaat om de kwaliteit van leven. Veranderen, het aanpassen van gewoonten en gedragingen, is niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Veel mensen spreken een vurige wens uit om een bepaalde gewoonte of gedrag te veranderen. Daadwerkelijk veranderen is echter een ander verhaal. De langetermijnresultaten van mensen die anders zijn gaan eten, meer zijn gaan sporten en gezonder zijn gaan leven, vallen tegen. In de praktijk blijkt namelijk dat slechts zo’n 7 procent van alle mensen erin slagen om zich een consistente gedragsverandering eigen te maken. Ik probeer te motiveren en inspireren, van individu tot groep. Resultaat? Vitale medewerkers!”

Ik probeer te motiveren en inspireren, van individu tot groep”

VOEDING

Tijdens de afspraak voor dit interview was de avondmaaltijd van het gezin Schott net achter de rug. Carel vertelt dat er uiteraard gezond wordt gegeten. Gevarieerd, met veel groente, fruit en voedingsvezels en de goede vetten. No fat no future, ofwel: we kunnen niet zonder vet. Veel recent onderzoek laat namelijk zien dat meer natuurlijke vetten zorgen voor een goede balans in het cholesterolgehalte. Steeds meer blijkt dat een constante hoge suikerinname aan de basis staat van ontstekingsprocessen aan onze vaatwand. En daarbij is voeding even belangrijk als bewegen en rusten.

De basisaanpak van Carel en Coriene is dan ook: omgang met stress, gezonde en lekkere voedingskeuzes en komen tot beweeggedrag en sportactiviteiten die als prettig en leuk ervaren worden. De optelsom van deze benadering leidt tot een verhoging van de vitaliteit en fitheid en komt de gezondheid dus ten goede.

AMBITIE

Zijn ambities om trainingsmethodes verder te optimaliseren staan Carel duidelijk voor ogen. “Gezondheid en kwaliteit van leven staan bij iedereen hoog op het verlanglijstje. Veel van de gezondheid- en leefstijl-adviezen zijn gebaseerd op waarnemingen bij grote groepen mensen. Maar zou het niet ideaal zijn om te coachen en adviseren vanuit het unieke genetische persoonlijke profiel?” 

En dat kan tegenwoordig, want veel zaken zijn meetbaar. De laatste jaren heeft genetisch onderzoek een enorme vlucht genomen. Wekelijks verschijnen wereldwijd honderden onderzoeken die het verband aantonen tussen potentiële bedreigingen voor de gezondheid vanuit leefstijl, milieu, medicatie, voeding, sport, bewegen en stress. 

Een simpele test – wangslijmvlies afnemen – geeft wetenschappelijk inzicht in wat genen vertellen over de eigen gezondheid. Iemands persoonlijke DNA-profiel wordt daarin geanalyseerd. Er wordt alleen gekeken naar aandoeningen die vanuit leefstijl goed te beïnvloeden en voorkomen zijn. Op basis daarvan krijgen consumenten advies op maat om hun leefstijl te optimaliseren. Onderzoek laat zien dat wie leeft volgens zijn eigen genetische profiel en leert omgaan met stress, een hogere kwaliteit van leven gaat ervaren. 

Daarom werken Carel en Coriene ook met 72 uur stressmetingen die mensen veel laat zien over de relatie tussen hun leefstijl en herstel. Vanuit die gedachte ontwikkelden zij een eigen werk- en denkmodel, gebaseerd op DNA en de hoeveelheid stress die iemand over zichzelf afroept. Dit heet het GEMS-concept: Genetic Energy System Training. Dit is al zover ontwikkeld om bijvoorbeeld toe te passen op sporters. Het gaat om een andere manier van kijken naar het lichaam en het lef te hebben om te veranderen.

Een nieuw boek van Carel en Coriene is in aantocht en gaat over de toepassing van dit GEMS-concept. Het DNA, stressmetingen, een hormoonprofiel en een persoonlijke voeding- en beweeganalyse staan hier aan de basis. Op deze manier wordt verder uitgediept wat de mogelijkheden zijn voor ieder mens of sporter. Vanuit de tags in het boek kan de link gemaakt worden naar een digitale omgeving om leefstijladvies op maat te krijgen. 

Nog een doel van Carel is, samen met Coriene, binnen vijf jaar in Burgh-Haamstede een eigen vitaliteitskliniek te openen in de opmaat voor een gezonder en fijner leven.

Deel dit artikel: