We moeten steeds langer doorwerken. Hoe blijven de opticiëns eigenlijk ‘fit for the job’ en hoe gezond is hun werk? “We lopen en staan de hele dag, dus werken is ook een beetje sporten.”

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT

Lees meer

HOE VITAAL ZIJN ONZE

Opticiëns?

TAMARA JONKER-DE NIE, Framio (Burgh-Haamstede):

‘Het contact met mensen geeft energie’

SPORT & BEWEGEN

“Als kind heb ik bijna alle sporten gedaan: badminton, paardrijden, judo, honkbal… Ik begon meestal enthousiast, maar na een jaar was het over. Vanaf mijn 22e heb ik veel getennist. Eerst in Den Haag en later in Haamstede. Dat was best fanatiek, maar voor een hoger niveau hadden we dan weer net iets te veel gezelligheid. Een paar jaar terug ben ik gestopt, omdat ik last kreeg van een tennisarm. Sinds de geboorte van mijn zoon, dertien jaar geleden, doe ik aan yoga. Eerst zwangerschapsyoga en tegenwoordig poweryoga. Daarbij worden al je spieren intensief getraind. Om dat vol te kunnen houden, is een goede ademhaling cruciaal. Yoga is eigenlijk actief zijn in een zo ontspannen mogelijke toestand.”


VOEDING

“Mijn man Hans en ik houden van lekker eten, maar we letten wel op de suikers. Ook richting onze kinderen van 9 en 13 jaar. Meestal eten we twee keer in de week geen vlees. De ene periode zijn we er wat extremer mee bezig dan de andere. Groente en fruit zijn altijd wel in huis.”


GEZOND WERK

“Ik vind het gezond werk. Juist ook door het contact met mensen, daar krijg ik energie van. Ik ben niet alleen opticiën, maar ook een luisterend oor. Mensen vertellen het als ze niet lekker in hun vel zitten. En het is vooral staand werk, behalve als ik de administratie doe of bij een moeilijke reparatie. Dat priegelwerk doe ik dan zittend. Wel heb je als zelfstandig ondernemer te maken met stress. We hebben met Framio twee vestigingen: in Haamstede en in Goes. Ondernemen betekent vaak dat er golfbewegingen zijn.”


ONTSPANNING

“Tijd voor elkaar hebben als gezin, luisteren naar elkaar, dat is voor mij ontspanning.”

COEN HONIG, Coen Honig Optiek (Zierikzee):

‘Ik vind stress comfortabel

SPORT & BEWEGEN

“Twee keer in de week ben ik actief in de sportschool. Dat probeer ik het hele jaar vol te houden. In de zomer is het lastig, want werknemers zijn dan op vakantie en met mooi weer is de sportschool niet aanlokkelijk. De druk om te sporten zit erop vanwege wintersport. Ik weet nog dat ik een keer na drie dagen skiën tegen mijn vrouw zei: dit gaat niet, ik ga kapot. Onvoorbereid weggaan, was geen optie meer. Ik doe eGym bij Laco; een rondje van acht toestellen waarbij elke deelnemer op hetzelfde moment van toestel wisselt. Heel efficiënt, want alles gaat op de klok dus tussendoor verlies je niet veel tijd met praten. Met het oog op mijn pensionering heb ik ook de eerste golflessen genomen. We gaan veel naar Zuid-Spanje en daar zit je volop tussen de golfbanen: Costa del Golf. Maar een vervolgles is nog niet geboekt. Ik ben een workaholic en het is er nog niet van gekomen.”


VOEDING

“Mijn vrouw is een topkok. We zijn liefhebbers van lekker eten, maar ook bewust bezig met de pondjes. Je hoeft geen diëtist te zijn om gezond te eten. We eten afwisselend.”


GEZOND WERK

“Ik heb geen relaxte job. We hebben volle bak klanten dus er is werkdruk. Al heel lang werk ik zes dagen in de week, overdag en ’s avonds. Maar ik vind stress comfortabel. Ik heb het nodig om te zijn wie ik ben. Ik noem het gezonde werkdruk. Ik doe het al 42 jaar met veel enthousiasme. Een dag heeft 24 uur en die benut ik ten volle. We lopen en staan de hele dag, dus werken is ook een beetje sporten. En het contact met de klant vind ik positief: oplossen van vraagstukken en het geven van je kunde.”


ONTSPANNING

“Sportvliegen is al 42 jaar ontspanning. Dan maak ik mijn hoofd leeg. Werk is ook een hobby. Ik sta op en denk: ja, ik mag weer.

CHRISTINE BOER, ‘t Optiek (Zierikzee):

‘Er is veel afwisseling: staan, zitten, lopen

SPORT & BEWEGEN

“Vroeger zat ik op atletiek, maar ik kreeg op den duur last van mijn knieën. Ik ben niet erg sportief. Het is een wonder dat ik zo’n sportieve zoon (atleet Tommy Staal, red.) heb gekregen. We hebben kleine hondjes waarmee ik elke dag wandel, maar dat zijn kleine stukjes. Mijn partner woont in Vught en die heeft een Labradoodle. Daarmee wandel ik in het weekend ongeveer drie kwartier in de ochtend en ’s middags nog eens een half uur. Soms heb ik er geen zin, maar eenmaal buiten denk ik: heerlijk, die frisse lucht. In Nieuw-Haamstede heb je natuurlijk een prachtige omgeving met het strand en de duinen. Ik hou ook van skiën. Dat doe ik bijna elk jaar sinds mijn vijftiende.”


VOEDING

“Ik eet geen gluten en melkproducten, want daar krijg ik klachten van. Tien jaar geleden kwam ik er via een orthomoleculair therapeute achter dat ik een bepaalde intolerantie had.”


GEZOND WERK

“Het is lichamelijk niet zwaar. We staan veel – dat heeft voor- en nadelen – maar de hele dag zitten is veel ongezonder. Er is veel afwisseling: op een kruk zitten, heen en weer lopen… Een kapper staat veel meer op één plek. Doordat ik veel binnen zit, heb ik wel een tekort aan vitamine D. Dat is juist belangrijk voor sterke botten en je energieniveau. Een tijdje terug dacht ik dat ik reuma had, maar de pijn kwam door een tekort aan vitamine D. Werkdruk is er. Ik doe als optometrist veel oogonderzoeken voor huisartsen. Dat is naast de metingen voor brillen en contactlenzen. Daarbij komen ook nog de administratieve dingen, marketing en personeelszaken.”


ONTSPANNING

“Ik hou erg van portretschilderen. Dat heb ik van mijn vader. Ik zit bij de Rotary Schouwen-Duiveland, dat is deels ook ontspanning.”

Deel dit artikel: