Power walken:

net niet hardlopen

In Ouwerkerk wandelt een groepje vrouwen onder de naam Powerwalkingclub Schouwen-Duiveland Oost in stevige tempo door de polders. Power walken is een landelijk fenomeen, dat op ons eiland is opgepikt door Erna Bakker.

TEKST GERRIT VAN LOON • BEELD SD SPORT

Voor Erna Bakker, geboren en getogen op Ouwerkerk, is sport altijd belangrijk geweest. Haar vader was een voetballer en bestuurder van het voormalige s.v. Ouwerkerk. Erna korfbalde en speelde badminton en handbal. Tegenwoordig speelt ze golf, naast het zwemmen en fitnessen doordeweeks.

Een aantal jaren geleden kreeg Erna een standje van haar huisarts over haar leefstijl en werkdruk. Ze moest meer bewegen. Dat werd wandelen. In de polder rond haar woonplaats liep ze vele kilometers. “Ik ken bijna iedere grasspriet. De keerzijde was dat ik het saai begon te vinden om steeds hetzelfde te doen. Via een vriendin uit Oudenbosch, die net als ik de opleiding Stress-counselor deed, kwam ik in aanraking met power walken-lessen. Ik liep een keertje mee en dacht: dat ga ik op Schouwen-Duiveland doen.”


Preventief

Erna Bakker werkte jaren als hr-manager, eerst bij de Dagbladunie en Port Zélande, daarna vooral in het autobedrijf van haar man in Goes. “Ik was altijd het eindstuk in een traject van mensen die wilden re-integreren. Nu wil ik voor de burn-out actief zijn. Preventief werken. Power walken helpt daarbij. Power walken is in stevig tempo lopen, afwisselend met spierversterkende oefeningen tussendoor. Je hebt ook nordic walking. Dit is dan zonder stokken. Net niet hardlopen zeg maar. We houden een tempo tussen de 5 en 8 kilometer per uur aan.”


Ouwerkerk

Er zijn in heel Nederland zo’n 110 powerwalkingclubs. Dat aantal groeit. Mensen die niet willen hardlopen, maar wel iets meer willen op sportgebied dan wandelen, vinden dit een goed alternatief. Erna is onlangs begonnen met haar groep en stippelde dertien verschillende looproutes uit rond Ouwerkerk en het Watersnoodmuseum. Gepowerwalkt wordt er op dinsdagmiddag. Deelnemers kunnen een strippenkaart aanschaffen voor tien rondjes. Mogelijk komt er ook een nieuwe avondgroep.

“Het is net geen snelwandelen wat we doen”, legt Bakker uit. “Flink doorstappen. We beginnen met 5 kilometer per uur. Bij bankjes, hekjes of speelplekken doen we de oefeningen. Vooraf en tussendoor is het ook kletsen en gezelligheid. Het sociale aspect is sterk aanwezig. Iedereen loopt en doet de oefeningen op eigen manier. Er zit geen prestatiedruk op.”


Plezier

Samen bewegen kent alleen maar voordelen. Uit testen bleek dat mensen die aan power walken doen evenveel calorieën verbruiken als mensen die hardlopen op normaal tempo. “Het is goed voor je gezondheid, het plezier en daardoor ook makkelijker vol te houden. Het wordt niet saai”, aldus Bakker. Zelfs door de regen lieten de al aangemelde dames op Schouwen-Duiveland Oost zich onlangs niet weerhouden. Er werden buiten gewoon oefeningen voor been-, arm en buikspieren gedaan. Kortom, cardio- en looptraining met een glimlach. 


Meedoen?

Mail Erna op: info@d-isbalans.nl

“Bij bankjes, hekjes of speeltoestellen doen we de oefeningen

Deel dit artikel: