Vitaliteit

Dit is de decembereditie 2019 van SD SPORT. Het geeft een goed gevoel dat ik na een time-out deel mag uitmaken van de redactie van deze uitgave. 

Aan het eind van het jaar komen we in de periode van terugkijken, maar vooral vooruitblikken. Even op de rem trappen, afstand nemen van onze dagelijkse beslommeringen, beseffen waar je staat en weten wat je nog wilt. Johan Cruijff zei eerder al: “Als je terugkijkt om te leren van je fouten, kijk je toch vooruit”. Hoe vinden we eigenlijk dat het gesteld is met onze vitaliteit? Een begrip dat de kracht aangeeft waarmee je in het leven staat. Ieder vult dit zelf in en heeft zo zijn eigen ervaringen. 


Voor mezelf is het een heftig jaar geweest waarvan een groot deel is besteed aan mijn behandeling in Erasmus MC in Rotterdam. Opnieuw kreeg ik te maken met een kwaadaardig tumor dat verwijderd en met alle middelen behandeld moest worden. Vitaliteit komt dan in een totaal ander daglicht te staan.

Wat wel belangrijk is in die fase en later ook bij het herstel, is te blijven bewegen. De gedachte dat je helemaal niets meer kan, door vermoeidheid en minder energie, kun je doorbreken door wel aan de slag te gaan. Natuurlijk in aangepaste vorm, maar toch. Het is een andere manier om te werken aan de wederopbouw van je vitaliteit, ondanks of juist door de beperkingen. Zoals een Rotterdams stadsdichter schreef: “Binnen de perken zijn de mogelijkheden even onbeperkt als daarbuiten”.


Het interview in dit magazine over de passie van Carel Schott spreekt mij dan ook aan. Het geeft energie om te spreken met mensen zoals hij, met een passie voor een gezonde en op maat gesneden leefstijl.


In SD SPORT komt bij uitstek alles samen voor een actief en vitaal Schouwen-Duiveland. Ik hoop dat dit podium verder in de breedte kan groeien en nog meer gefaciliteerd gaat worden. 

Gasthoofdredacteur Joop van der Laan

Sportverslaggever, tekstschrijver en trouwambtenaar