Columns

Solofietstocht voor KWF

Roy Bogaert fietste voor het goede doel 300 km alleen door de provincie.   

Gezonde kantine bij Brû

Bruse Boys wordt in kleine stapjes een steeds gezondere kantine.

Column Lijf & Leed

Speciaal trainingsprogramma voor optimaal wintersportplezier

Column SportZeeland

Het sportlandschap verandert drastisch: leden zijn consumenten

Column Schott & Co

Stress kan trigger zijn die zorgt voor chronische lichamelijke klachten.

Goed doel

Solofietstocht voor het goede doel

Zondag 7.00 uur op de wielrenfiets stappen om na 300 km ‘s avonds om 19.00 uur terug te keren. Roy Bogaert uit Zierikzee trok 5 juli solo door de provincie: Grevelingendam, Philipsdam, Oesterdam, Kruiningen, ‘s Heerenhoek, rondje Zeeuws-Vlaanderen, Arnemuiden, Stormvloedkering, Burgh-Haamstede, Renesse, Scharendijke en Kerkwerve. 

Met deze tocht haalde Roy 1.689 euro op voor KWF Kankerbestrijding. “Vanwege corona waren allerlei grote evenementen, zoals Alpe d’HuZes en Delta Ride for the Roses afgelast. Voor KWF vielen enorme inkomsten weg”, aldus Roy, wiens vader Eddie (ex-voorzitter van Delta Ride for the Roses) vervolgens ‘Zeeland in actie’ opzette. “Idee is dat middels individuele acties alsnog geld wordt opgehaald. Daaraan wilde ik meedoen. Mijn beide ouders hebben kanker gehad.”


Code geel

Naast de afstand vormde vooral de stevige wind een uitdaging. Het was een solotocht dus bescherming van collega-wielrenners ontbrak. “Het was bar en boos, maar desondanks vond ik een goede cadans van trap en ademfrequentie. In het laatste deel werd ik als verrassing vergezeld door ploegmaatjes van de Vecchio’s. Dat was ook het punt waarop de wind eindelijk eens echt in het voordeel ging draaien”.

Roy, bestuurslid van Wielerronde Zierikzee en oud-winnaar van de Ronde van Burgh-Haamstede, zat decennialang niet meer op de fiets om een paar jaar terug weer te beginnen. Vanwege corona stapte hij steeds vaker op de wielrenfiets. “Door het vele online vergaderen had ik behoefte naar buiten te gaan. Mijn basis was dus al vrij goed.” 

Certificaat

Gezonde kantine bij Bruse Boys

Met eenvoudige stapjes heeft v.v. Bruse Boys voor een steeds gezondere kantine gezorgd. Daarbij wordt de vereniging gecoacht door Team:Fit, onderdeel van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Bestuurslid Anne-Marie Roth: “Het gaat om simpele dingen, zoals het water bovenin de koeling zetten in plaats van bier, een volkoren tosti en iets vegetarisch aanbieden.” Op de bar staan snoepgroentes die geleverd worden door TBK Bruinisse en Organic Brothers uit Sirjansland. Daar staat ook een waterkan. “Hoewel we ook flesjes verkopen, hebben we dat gedaan zodat de jeugd sneller een glaasje pakt. Die limonade kopen ze na de wedstrijd toch wel.”


Certificaat

Aan de vereisten voor het bronzen certificaat voldoet Bruse Boys inmiddels. Vanwege corona is die echter nog niet uitgereikt. De club wil doorpakken naar zilver en goud. De frituurpan verdwijnt niet. 

Anne-Marie: “We hoeven niets te laten. Het is én-én. Je biedt voor alles een gezonder alternatief. De volkoren tosti gingen gelijk al vanaf het begin net zo snel op als de witte. Naast de roze koeken verkopen we ook een Hero notenkoek.” Meer fruit en meer zuivel, zoals Optimel en chocomel zonder suiker, zijn enkele vervolgstappen.

Lijf & Leed

Fit op wintersport

Na een zonovergoten zomer dient het najaar zich nu weer aan. De strand- en watersporten worden dan vaak ingeruild voor de binnensporten en veel mensen zoeken een weekje de besneeuwde bergen op. Wintersport is fantastisch, maar ook hard werken!


Tijdens een wintersportvakantie maak je lange dagen op de berg en ben je continu in beweging. Je gebruikt je spieren heel anders als in het dagelijkse leven. Het is dus niet zo gek dat je soms na dag twee al niet meer kunt lopen van de spierpijn. Dan heb ik het nog niet eens over de eventuele après-ski activiteiten, die ook nog een negatieve invloed hebben op het herstel. Daarnaast is er een behoorlijk groot risico op ernstige blessures. Naast het gebruik van de juiste materialen verlaagt een adequate voorbereiding het risico op botbreuken en gescheurde kniebanden.


Wintersport vraagt veel van je spieren en conditie en daarom is een goede voorbereiding het halve werk. Het zorgt ervoor dat je nog meer plezier haalt uit jouw wintersport week. Wanneer je getraind op wintersportvakantie gaat, ga je soepel de berg af en heb je minder kans op blessures en/of spierpijn. En wellicht ben je tijdens het après-skiën ook wat soepeler in de heupen (over dit laatste is voor zover ik weet geen onderzoek gedaan).


Bij Fysant zien we ieder jaar helaas genoeg pechvogels van de wintersport terugkomen en daarom starten wij met een fysiek trainings­programma ter voorbereiding van de wintersportvakantie. Dit noemen wij SneeuwFit. De fysieke trainingen kunnen thuis gevolgd worden via online video’s in combinatie met trainingen in groepsverband.


• Er wordt geadviseerd om 6-8 weken voor uw wintersport vakantie te starten met minimaal 2x per week een half uur trainen.

• Daarnaast zou minimaal 2x per week een conditietraining van 60 minuten een optimale toevoeging zijn. Bijvoorbeeld fietsen of hardlopen.


Door naast je algemene uithoudingsvermogen juist ook de spiergroepen te trainen op de wijze waarop je ze tijdens het skiën of snowboarden gebruikt, kom je sneeuwfit aan op de bergen.

Tijdens mijn werk als skileraar heb ik vaak genoeg gezien dat dit een wezenlijk verschil maakt in de prestaties op de ski en daarmee ook in het plezier op de berg!


Ik wens je alvast een prachtig wintersportseizoen toe!


Rens Maljers, sportfysiotherapeut Fysant, Zierikzee

rens@fysant.nl

Column

Minder gesport door coronavirus

Urban sports, 3x3 basketbal en cross fit-achtige activiteiten gaan groeien en zullen de traditionele verenigingssporten op niet al te lange termijn gaan vervangen. De vraag is echter: hoe snel zal dit gaan en geven we eraan toe? Moeten we dit stimuleren of juist tegengaan? Wie neemt het initiatief of sterker nog, wie is hiervoor verantwoordelijk?  


Dat de traditionele verenigingen het steeds zwaarder krijgen is evident. Het sportlandschap is echt aan het veranderen, of we dat nu willen of niet. De marktwerking heeft, voor zover dat al niet zo was, ook in de sportsector voet aan de grond gekregen. De consument – vroeger noemde we dat een lid of een vrijwilliger – wordt steeds kritischer en ook mondiger en wil een product dat past bij zijn/haar levensstijl, op een moment dat het hem/haar het beste uitkomt.


Men is ook bereid hier meer voor te betalen. De fitness-branche, de grootste speler op onze sportmarkt, laat al jaren zien dat verschillende nieuwe sportvormen goed inpasbaar zijn en ook gretig aftrek vinden. Vaak met professionele begeleiding tegen een hogere prijs, in elk geval meer dan wat er gemiddeld wordt gevraagd aan contributie bij traditionele sportverenigingen. Zou dat onze sportaanbieders niet aan het denken moeten zetten? Moeten zij niet veel meer de krachten bundelen? Gezamenlijk inkopen van professioneel kader bijvoorbeeld, ontwikkelen van nieuwe vormen van combi-lidmaatschap, meer en vaker initiëren van nieuwe sportvormen?


Wat mij betreft hoeven we niet nog meer aanbieders op onze markt, maar die aanbieders stimuleren meer te gaan samenwerken om in elk geval te voldoen aan de vraag van de sportconsument van de toekomst. 


Patrick Vader

SportZeeland

Column

Blessures en stress

Wie tobt er weleens met een langdurige blessure of pijnklacht? Langere tijd gezocht naar de oorzaak of juiste diagnose? Uiteindelijk een speciale ergonomische muis gekocht om je tennisarm te ontlasten of het ultiem ondersteunende anatomische hoofdkussen tegen je nekpijn. Of toch maar speciale inlegzooltjes aangeschaft om je chronische achillespeesblessure op te lossen. Ooit gedacht aan een periode van te veel stress als oorzaak van je klachten? Dat kan! Stress kan de ‘trigger’ zijn die een chronische klacht opstart en, vaker nog, in stand houdt. 


De meeste stress komt vooral tussen je oren vandaan. Stress lokt complexe reacties uit op lichamelijk gebied, aangestuurd vanuit ons brein. Het brein zet bij langdurende stress de bijnieren aan tot de productie van het antistresshormoon cortisol. Kort door de bocht genomen zorgt cortisol ervoor dat er meer energie ter beschikking is. Een stressvolle situatie vraagt nu eenmaal veel energie van het lichaam. Cortisol zorgt dat verbindingen in het spierbindweefsel omgezet worden in energie. Je brandt dus als het ware je eigen spierbindweefsel op en verzwakt zo de spieren. Opeens worden je normale werkzaamheden of trainingsrondjes te veel voor het verzwakte weefsel. 


Het lichaam zal trachten de schade te herstellen met een ontstekingsreactie. Er gaat meer bloed naar de beschadigde plek om het weefsel te repareren. De plek voelt daarom warm en gezwollen aan. Er treedt extra activiteit op in cellen die nieuw bindweefsel aanmaken. De ontsteking oogt door de verhoogde activiteit rood. De pijn attendeert je erop wat rust te nemen. Het ontstekingsproces is een prachtig herstelmechanisme. 


Cortisol heeft echter ook effect op het ontstekingsproces. Het lichaam ‘redeneert’ dat de energie die normaliter in de ontsteking geïnvesteerd wordt, nu ter beschikking komt voor het in stand houden van de stressreactie. Cortisol start zo een dubbele negatieve spiraal. De belastbaarheid van het spierweefsel neemt af en de herstelvermogens van beschadigd weefsel verminderen ook sterk. 


Cortisonen als medicijn zorgt voor schijnherstel. Er treedt geen natuurlijk herstel op en klachten komen vaak binnen een jaar terug. Fysiotherapie is beter. Zelf kun je ook stappen nemen om de stress aan te pakken. Dring de overbelasting terug. Maak eens een keer de balans op: hoeveel energie geef je uit en hoeveel tijd besteed je aan rust en herstel. Soms blijkt dat je op een bepaald gebied ‘vast blijft zitten’. Langdurig in een verkrampte emotionele toestand blijven hangen, doet de boel geen goed. Ook daar in beweging komen levert een positieve bijdrage aan je herstel. 

Coriene Lodder & Carel Schott 

Eigenaren Schott & Co; een landelijk opererend opleidings-instituut op het gebied van leefstijl, sport en vitaliteit


info@schottenco.nl