Sportindex

Schouwen-Duiveland vergrijst. Tegelijkertijd moeten we steeds langer doorwerken. Hoe blijven onze schilders ‘fit for the job’. En hoe gezond is hun werk? “We zouden absoluut geen kantoorbaan willen.”

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT

Lees meer

HOE VITAAL ZIJN ONZE

Schilders?

JOHNNY RAVIA & RAYMOND TOLHOEK, Ravia-Tolhoek Schildersbedrijf (Zierikzee):

‘We zijn soms net apen’

SPORT & BEWEGEN

Raymond: “Ik wielren en mountainbike. Dat kan vier keer in de week zijn, maar ook vier weken niet. Ik kom uit een fietsfamilie en zit in het wielercomité van de Wielerronde van Zierikzee. Momenteel ben ik aan het verbouwen en fiets ik minder. Fietsen kost veel tijd. Twee uur hardlopen is serieus, maar twee uur fietsen? Elke keer als ik geweest ben, denk ik waarom doe ik het niet vaker? Je voelt je nadien toch prettiger.” 

Johnny: “Ik heb meer dan veertig marathons gelopen. Een jaar heb ik met een groep allerlei toertochten met de racefiets gedaan, zoals de Marmotte. Verder doe ik achttien jaar recreatievolleybal. Daar gaat het vooral de ‘vierde set’ in de kantine. Ik heb ook weer mijn vroegere sport jiujitsu opgepakt. Dat is drie keer in de week trainen. Momenteel zit ik ook met een verbouwing dus komt er van sporten wel wat minder.”


VOEDING

R: “We eten gewoon onze boterhammetjes en nemen elke dag fruit. We zijn niet als veel andere uit de bouw dat we vrijdags friet en snacks halen.”

J: “Ik ben er niet heel erg mee bezig. De avonden dat ik sport houd ik wel rekening met wat ik eet.”


GEZOND WERK

R: “We zitten veel op onze knieën en mijn handen zitten onder de verf. Ik doe geen handschoenen aan, want dan heb ik minder feeling met mijn werk. We werken heel secuur en moeten precies kunnen voelen of er geen stofje in het schilderwerk zit.”

J: “We komen in aanraking met stof en buiten werken we met oplosmiddelhoudende verf. Aan de andere kant bewegen we veel en zijn we net apen: klimmen, op een balk staan, hangen aan één arm, sjouwen. We zouden allebei absoluut geen kantoorbaan willen.”

R: “Stress hebben we niet. Dat heb je denk ik meer als je personeel hebt. Vervelend is soms wel dat de planning uitloopt, maar ons werk is nu eenmaal afhankelijk van het weer.”


ONTSPANNING

R: “Sporten is inspanning, maar vooral ook ontspanning. Ik vind het ook leuk met mooi weer met de caravan weg te gaan.”

J: “Als ik een hardloopwedstrijd heb, wil ik knallen! Dan zit het ontspannende gevoel meer na de sportprestatie. Volleybal is pure ontspanning.”

DOMINGOS GOMES, Schildersbedrijf Ad de Wit (Nieuwerkerk):

‘Ik heb een hekel aan buikjes’

SPORT & BEWEGEN

“Ik doe aan fitness bij Laco. Dat is drie à vier keer anderhalf uur in de week. Als mijn vrouw niet hoeft te werken, heb ik de auto en kan ik naar Zierikzee. Ik begin op de loopband, crosstrainer of fiets en als ik opgewarmd ben, doe ik krachttraining. Ik heb nog nooit geen zin gehad. Als je het niet met plezier doet, moet je niet gaan. Het is goed voor m’n lichaam en ik heb contact met de andere sporters. Het is een soort vriendenkring geworden. Ik had nooit gesport toen ik met een schouderblessure bij Fysant in Zierikzee kwam. Ik vond de oefeningen enorm leuk. Sporten maakt mijn hoofd leeg. Je focust je puur op je training en na afloop geeft het een voldaan gevoel. Ik merk dat ik fitter ben en heb daardoor nog meer plezier in mijn werk.”


VOEDING

“Zo’n 5 jaar geleden ben ik daar bewust mee aan de slag gegaan. Als je ouder wordt – ik ben bijna 65 jaar – kun je een buikje krijgen. Daar heb ik al van jongs af aan een hekel aan! Dan zie ik soms mensen dat ik denk tsjonge, daar kun je toch wel wat aan doen… Ik eet minder vlees, bijna geen snacks, meer vis en zo weinig mogelijk vet. Ik weeg nu trouwens zwaarder dan toen ik hiermee begon, maar het zijn nu meer spieren dan vet.”


GEZOND WERK

“Het is een gezonder beroep dan vroeger: er zijn meer beschermingsmiddelen, de verf is veranderd en het werken met oplosmiddelen is bijna verdwenen. Risico van het werk is dat je eerder last van je schouder kunt krijgen. Wel ben ik constant in beweging. Het mooiste van het beroep is bij een woning komen dat er niet uitziet en dat je na een dag werken een enorm verschil ziet. Dat je zegt: wauw!


ONTSPANNING

“Als ik na een dag hard werken thuiskom, ga ik thuis zitten, doe mijn ogen dicht en sluit me van iedereen af. Dan slaap ik niet, maar ontspan ik 5 minuutjes. Dan is er even helemaal niks, ben ik even buiten de wereld. Het lijkt op mediteren, maar dan op m’n eigen manier. Qua ontspanning staat sporten op nummer 1. Mijn vrouw en ik fietsen en wandelen graag. Rijden we zomaar ergens naartoe en zien wel waar we uitkomen. Maar wel met mooi weer; niet met dat takkeweer zoals de laatste tijd, hahaha.” 

Deel dit artikel: