Bewegingen

Solofietstocht voor KWF

Roy Bogaert fietste voor het goede doel 300 km alleen door de provincie.   

Gezonde kantine bij Brû

Bruse Boys wordt in kleine stapjes een steeds gezondere kantine.

Column Lijf & Leed

Diëtiste Sanne Gudde over goede voornemens.

Zwemmen voor goed doel

Hans Smid uit Zierikzee zwom met Maarten van der Weijden.

Nieuwe regisseur SD Vitaal

Jaco Vleeshouwer is de nieuwe regisseur SD Vitaal.

Column SportZeeland

Patrick Vader: Juist nu hebben we elkaar nodig!

Goed doel

Solofietstocht voor het goede doel

Zondag 7.00 uur op de wielrenfiets stappen om na 300 km ‘s avonds om 19.00 uur terug te keren. Roy Bogaert uit Zierikzee trok 5 juli solo door de provincie: Grevelingendam, Philipsdam, Oesterdam, Kruiningen, ‘s Heerenhoek, rondje Zeeuws-Vlaanderen, Arnemuiden, Stormvloedkering, Burgh-Haamstede, Renesse, Scharendijke en Kerkwerve. 

Met deze tocht haalde Roy 1.689 euro op voor KWF Kankerbestrijding. “Vanwege corona waren allerlei grote evenementen, zoals Alpe d’HuZes en Delta Ride for the Roses afgelast. Voor KWF vielen enorme inkomsten weg”, aldus Roy, wiens vader Eddie (ex-voorzitter van Delta Ride for the Roses) vervolgens ‘Zeeland in actie’ opzette. “Idee is dat middels individuele acties alsnog geld wordt opgehaald. Daaraan wilde ik meedoen. Mijn beide ouders hebben kanker gehad.”


Code geel

Naast de afstand vormde vooral de stevige wind een uitdaging. Het was een solotocht dus bescherming van collega-wielrenners ontbrak. “Het was bar en boos, maar desondanks vond ik een goede cadans van trap en ademfrequentie. In het laatste deel werd ik als verrassing vergezeld door ploegmaatjes van de Vecchio’s. Dat was ook het punt waarop de wind eindelijk eens echt in het voordeel ging draaien”.

Roy, bestuurslid van Wielerronde Zierikzee en oud-winnaar van de Ronde van Burgh-Haamstede, zat decennialang niet meer op de fiets om een paar jaar terug weer te beginnen. Vanwege corona stapte hij steeds vaker op de wielrenfiets. “Door het vele online vergaderen had ik behoefte naar buiten te gaan. Mijn basis was dus al vrij goed.” 

Certificaat

Gezonde kantine bij Bruse Boys

Met eenvoudige stapjes heeft v.v. Bruse Boys voor een steeds gezondere kantine gezorgd. Daarbij wordt de vereniging gecoacht door Team:Fit, onderdeel van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Bestuurslid Anne-Marie Roth: “Het gaat om simpele dingen, zoals het water bovenin de koeling zetten in plaats van bier, een volkoren tosti en iets vegetarisch aanbieden.” Op de bar staan snoepgroentes die geleverd worden door TBK Bruinisse en Organic Brothers uit Sirjansland. Daar staat ook een waterkan. “Hoewel we ook flesjes verkopen, hebben we dat gedaan zodat de jeugd sneller een glaasje pakt. Die limonade kopen ze na de wedstrijd toch wel.”


Certificaat

Aan de vereisten voor het bronzen certificaat voldoet Bruse Boys inmiddels. Vanwege corona is die echter nog niet uitgereikt. De club wil doorpakken naar zilver en goud. De frituurpan verdwijnt niet. 

Anne-Marie: “We hoeven niets te laten. Het is én-én. Je biedt voor alles een gezonder alternatief. De volkoren tosti gingen gelijk al vanaf het begin net zo snel op als de witte. Naast de roze koeken verkopen we ook een Hero notenkoek.” Meer fruit en meer zuivel, zoals Optimel en chocomel zonder suiker, zijn enkele vervolgstappen.

Lijf & Leed

Goede voornemens

Het is niet niks, de wereld waar we nu in leven. Werk/school, sporten, vrienden, familie, huishouden, een gezin... We proberen allemaal de ballen hoog te houden, terwijl de wereld weer langzaam dichtgaat. En daarbij proberen we ook nog op onze gezondheid te letten. Leggen we de lat te hoog voor onszelf?


Leefstijl is afhankelijk van vele factoren en bewust of onbewust ben je er altijd mee bezig. Gezond eten, sporten, minder stress en voldoende rust op zijn tijd is belangrijk, maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. En dat terwijl juist in de huidige tijd gezondheid een van de meest besproken onderwerpen is. Voeding is een van die factoren die onder de loep wordt genomen bij het veranderen of aanpassen van je leefstijl. Wat je doel ook is, bedenk wat je hiervoor nodig hebt en wat je hiervoor eventueel moet laten.

Ik vind het mooi om te zien hoe patiënten in de praktijk beetje bij beetje hun leefstijl aanpassen, waardoor zij zich nieuwe gewoontes eigen maken. Persoonlijke doelen stellen kan (nog meer) motivatie bieden en ik geef ze graag dat extra zetje. Zodra iemand vertrouwen krijgt in zijn of haar eigen kunnen, ben je al een eind op weg. Stiekem haal ik daar soms zelf inspiratie uit! Want ook al ben ik zelf diëtiste, gewoontes sluipen er al gauw in en zijn soms lastig te doorbreken.


We gaan een nieuw jaar tegemoet. Tijd om na te denken over nieuwe doelen, over wat je anders of júist hetzelfde wil blijven doen. Is dat dat halve uurtje wandelen na het avondeten? Vaker ‘nee’ zeggen tegen anderen en daardoor ‘ja’ tegen jezelf? Weekboodschappen doen en hierdoor meer structuur in je eetpatroon? Of toch trainen voor de Kustmarathon? Wat je voornemen ook is, ik wens je een gezond, sportief en gelukkig 2022 toe.


Wist je trouwens dat we in onze diëtistenpraktijk veel verschillende doelgroepen behandelen, waarvan sinds 2020 ook post-Covid-19 patiënten? Deze doelgroep kan terecht bij de fysiotherapeut, ergotherapeut en diëtist voor ‘herstelzorg’. Een energie- en eiwitrijk voedingspatroon is hierbij van belang. Samen kijken we naar mogelijkheden om te kunnen voldoen aan een spoedig herstel.


Sanne Gudde, diëtiste bij Diëtheek Zeeland

www.dietheek.nl

Goed doel

Zwemmen met Maarten van der Weijden voor het goede doel

Hans Smid (54) uit Zierikzee heeft maandag 13 december in Dokkum meegedaan aan een goededoelenactie van Maarten van der Weijden. Samen met zijn vrouw reed hij zondags naar Friesland om een dag later samen te zwemmen met de voormalig olympisch kampioen en wereldkampioen openwaterzwemmen.


Deze prestaties haalde Van der Weijden na een strijd tegen kanker. Hij stort zich sinds 2017 op grote uitdagingen om geld op te halen ten behoeve van kankeronderzoek, zoals het wereldrecord 24 uur zwemmen, dubbele kanaaloversteek, de 196 km lange Elfstedentocht zwemmen, wereldrecord tegen de stroom in zwemmen.


Gastzwemmers

Afgelopen december had de zwemlegende bij een hotel in Dokkum twee mobiele stromingsbaden laten plaatsen. In de ene zwom de 40-jarige Van der Weijden in vier dagen tijd 200 kilometer. De andere baan was voor wisselende gastzwemmers, zoals Hans op maandag een half uur lang meezwom.

Met de zwemactie haalde Hans bijna 700 euro binnen. De totale actie bracht bijna 80.000 euro op. Hans Smid: “Een mooi bedrag op basis van een onwaarschijnlijke prestatie van Maarten. Ik vond het bijzonder en eervol om een half uur met hem mee te mogen zwemmen.” Hans ontving rondom de actie talloze berichten van naasten. “Hartverwarmend, maar vaak ook confronterend, omdat je eraan wordt herinnerd hoeveel mensen er geraakt worden door deze verschrikkelijke ziekte.”

De actie was specifiek voor onderzoek naar kanker bij mensen met een verstandelijke beperking. Van der Weijden heeft alweer een nieuw doel gesteld: de Elfstedentriathlon in 2023.


Duimpje

Hans: “Op een duim omhoog en een hoi tijdens een van zijn korte pauzes na, heb ik geen contact gehad met Maarten. Begrijpelijk dat hij tijdens een dergelijke inspanning zoveel mogelijk van de buitenwereld wordt afgeschermd. Mijn vrouw en ik hebben wel een leuk gesprek gehad met zijn vrouw, die als zijn directe coach en aanspreekpunt voortdurend aanwezig was. Zo heb ik toch een inkijkje gekregen in de wijze waarop Maarten zo’n evenement voorbereidt en ondergaat.”


Buitensporter

Hans geniet enorm van het buitensporten op Schouwen-Duiveland. “Mountainbiken en zwemmen. Dat laatste krijgt steeds meer mijn voorkeur, omdat het een sport is die je heel goed blessurevrij op een flink inspanningsniveau kunt beoefenen. Ik word ook een dagje ouder... De afgelopen zomer heb ik voor het eerst vier kilometer in zee gezwommen van Renesse naar de Brouwersdam. Best pittig! Maar ook op een meer relaxte manier is het op ons prachtige eiland voor een buitensporter natuurlijk volop genieten. Er is bijna niets lekkerder dan ‘s ochtends vroeg bij zonsopgang een stuk te zwemmen in de Oosterschelde!”

Meer info: www.mvdwfoundation.nl

BEELD nanne nicolai

SD Vitaal

Jaco Vleeshouwer nieuwe regisseur Schouwen-Duiveland Vitaal

Jaco Vleeshouwer is aangesteld als nieuwe regisseur van het gemeentelijk plan Schouwen-Duiveland Vitaal. Sinds begin november vervult hij deze functie voor 20 uur per week. Even een snelle eerste kennismaking.


Onlangs nam Jaco afscheid bij ‘zijn’ fysiotherapiepraktijk Fysant in Zierikzee. De scepter had hij daar al eerder overgedragen aan Job Leeuwangh.

Jaco gaat als regisseur het vitaliteitsbeleid van de gemeente begeleiden. “Dat betekent met name regie voeren over het plan Schouwen-Duiveland Vitaal: taken coördineren, stimuleren, verbinden en organiseren. Daarnaast ga ik de buurtsportcoaches aansturen.”

De fysiotherapeut heeft net een behoorlijk drukke inwerkperiode achter de rug. “Het was heel leuk, maar ook druk. Ik heb me goed moeten inlezen over alle onderdelen van het vitaliteitsplan. Ook heb ik veel kennismakingssessies met de verschillende deelnemers en partijen gehad. Ik zie ernaar uit straks ‘het veld’ in te gaan om contacten te leggen en uitleg te geven aan potentiële nieuwe deelnemers van dit mooie ambitieuze plan.”


Sportachtergrond

Maar waarom is juist hij dé geschikte persoon voor deze functie, zo vragen we hem. “Dat is moeilijk van jezelf te zeggen, maar ik denk dat mijn voordeel is dat ik binnen mijn werk als fysiotherapeut met name met leefstijl en vitaliteit heb gewerkt. Denk aan de Nationale Diabetes Challenge en de Zeeuwse Leefstijlroute. Daarnaast ken ik door mijn sportachtergrond – handbal en tennis – veel mensen uit de sportwereld. Bovendien is het denk ik een voordeel dat ik als inwoner van Schouwen-Duiveland de mentaliteit hier goed ken.”


Samenwerken

Jaco neemt het estafettestokje over van Ronald van Dongen, die op de achtergrond wel betrokken blijft als vraagbaak en richting sportorganisaties als NOC*NSF en SportZeeland de contacten zal onderhouden.

Als vitaliteitsregisseur zal Jaco samenwerken met de gemeentelijke beleidsmedewerkers binnen het sociaal domein, welzijn, preventie, gezondheid en sport. “Extern werk ik samen met de buurtsportcoaches van het SMWO en alle partijen die participeren in SD Vitaal, zoals scholen, sportverenigingen, dorps- en wijkraden.”

Tot slot zegt Jaco: “Er ligt een heel mooi programma dat al twee jaar loopt, maar ook nog steeds in ontwikkeling is en daar waar nodig wordt aangevuld wordt met actuele onderdelen. Natuurlijk geef je altijd eigen invulling aan een project, maar dat zal dan met name te maken hebben met accenten binnen het programma.”
Zoals? “Een rookvrije generatie!”

Coriene Lodder & Carel Schott 

Eigenaren Schott & Co; een landelijk opererend opleidings-instituut op het gebied van leefstijl, sport en vitaliteit


info@schottenco.nl

“Er ligt een mooi en ambitieus plan

Column

Juist nu hebben we elkaar nodig!

Dat de coronapandemie voor velen onder ons te lang duurt en veel onzekerheid biedt, is een understatement. Dit wordt ook steeds zichtbaarder in de sport-sector. Vrijwilligers en bestuurders dreigen af te haken door het ontbreken van perspectief. Wedstrijden en trainingen zijn stopgezet, waardoor het enthousiasme en de verbondenheid in verenigingsverband afneemt. En dit was nu juist de kracht van sport!


Daarom doe ik bij deze een oproep aan alle sport- en beweegorganisaties, vrijwilligers om zich in te blijven zetten, om onze inwoners te laten bewegen. Blijf vooral geloven in dat het binnenkort weer kan en mag en dat we elkaar dan juist weer nodig hebben.


Onlangs is in de Tweede Kamer een motie aangenomen om te onderzoeken of sport als essentiële sector kan worden aangemerkt. Aanleiding hiervoor zijn de oplopende cijfers uit de landelijke Sportdeelname Index. Normaal gesproken beweegt ruim de helft van de bevolking in november een of meerdere malen per week. Nu geeft 29% van onze inwoners aan door de maatregelen minder te zijn gaan bewegen. En 24% is zelfs gestopt met sporten. Ruim 26% voelt zich fysiek en mentaal minder fit. Dit zijn cijfers en ontwikkelingen waar ik niet blij van wordt.


Als sportsector hebben we al meerdere malen laten zien over veerkracht en veel creativiteit te beschikken. Juist nu moeten we de voorbereidingen treffen om onze inwoners weer in beweging te brengen. Inspireer en help elkaar en zorg ervoor dat de kracht van sport binnenkort weer zichtbaar is en dat onze inwoners er weer plezier aan beleven.


Patrick Vader, SportZeeland