Wandelen

leefstijl- en wandelprogramma

Samen gezond op stap

Samen wandelen en ook nog eens ondersteuning en advies krijgen van diverse zorgprofessionals, dat is de opzet van De Zeeuwse Leefstijlroute. Op Schouwen-Duiveland begonnen afgelopen zomer drie wandelgroepen met dit gratis programma: in Bruinisse, Oosterland en Zierikzee. Coördinator Marcella van Trierum-Roos: “Het kan verrijkend zijn qua gezondheid, maar ook voor hoe je je voelt.

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT

Dte Zeeuwse Leefstijlroute is meer dan alleen wandelen. Allerlei professionals, zoals huisartsen, praktijkondersteuners, diëtisten, leefstijlcoaches en fysiotherapeuten, zorgen voor extra ondersteuning. Enerzijds middels adviezen en workshops over bijvoorbeeld gezonder leven, voeding, slapen en ontspanning, anderzijds door af en toe ook zelf mee te wandelen.

Pionier op dit vlak is Mireille Huiszoon, praktijkondersteuner bij een huisarts in Middelburg. Ze wilde mensen met een chronische aandoening motiveren met leefstijl aan de gang te gaan. In 2016 zette ze de Zeeland in Beweging Challenge op, waarbij zorgprofessionals wandelen met patiënten om gezondheidswinst te boeken en medicatie terug te dringen.


Wat als klein initiatief in Middelburg begon, is inmiddels uitgebreid naar meerdere gemeentes. Tevens is aansluiting gevonden met diverse gelijksoortige programma’s, zoals die van de Bas van de Goor Foundation en Elke Stap Telt van SportZeeland. Dit resulteerde dit jaar in De Zeeuwse Leefstijlroute. Marcella van Trierum-Roos uit Oosterland is leefstijlcoach bij Active Living en coördineert dit wandel- en leefstijlprogramma op Schouwen-Duiveland. “Als stagiair aan de Hogeschool Zeeland heb ik Mireille Huiszoon in 2016 nog geholpen met de opstart van Zeeland in Beweging.”


Afgelopen zomer begonnen groepen in Bruinisse (21 personen), Oosterland (11) en Zierikzee (16) aan de 20 weken durende Zeeuwse Leefstijlroute, dat in oktober werd afgerond. Deelnemers meldden zich bijvoorbeeld aan via de huisarts, buurtsportcoach of fysiotherapeut. Marcella: “Allereerst werd er een persoonlijk doel bepaald. Denk aan gezondheid verbeteren, medicatie verminderen, mentale gezondheid verbeteren door onder de mensen te komen…” Naast de wekelijkse wandelingen werden ook enkele workshops gegeven over bijvoorbeeld voeding. Zo ging diëtiste Ester Bos uit Bruinisse in op emotie-eten (zie kader).

“Belangrijke succesfactor op Schouwen-Duiveland is de hechte samenwerking tussen professionals

Marcella van Trierum-Roos (Active Living)

Verrijkend

Doel is mensen over een drempel te helpen. Marcella: “We willen dat mensen weer vertrouwen in hun lichaam krijgen, ondanks mogelijke aandoeningen. Dan helpt het als een zorgprofessional meeloopt. We willen mensen laten ervaren wat bewegen met je doet. Het kan verrijkend zijn qua gezondheid, maar ook voor hoe je je voelt. Daarnaast is er dus aandacht voor andere leefstijlthema’s, zoals voeding, ontspanning en slapen. Het moet vooral ook leuk en een sociaal iets zijn.”


De positieve reacties van deelnemers stemt haar tevreden. “Een belangrijke succesfactor op Schouwen-Duiveland is de hechte samenwerking tussen allerlei professionals. In Zierikzee en Bruinisse ontstonden jaren terug al wandelgroepen vanuit de Bas van de Goor Foundation. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe partijen die hiermee aan de slag willen. Ik heb goede hoop dat we straks ook in andere kernen aan de slag kunnen gaan.”

Voor de deelnemers die hun programma hebben afgerond, hoopt ze nadrukkelijk dat ze actief blijven. “Je ziet dat er op eigen initiatief wandelgroepjes ontstaan. Nog mooier zou het zijn als Schouwen-Duiveland een keer een wandelvereniging krijgt.”

Emotie-eten

Emotie-eten wordt omschreven als het dempen van gevoelens zoals verdriet, eenzaamheid, boosheid of onrust, door middel van eten. En dan vooral calorierijk eten, zoals koek, chocola of chips. Het biedt vaak ontspanning, is lekker en geeft een prettig gevoel. Maar dan komt het schuldgevoel…

Diëtist Ester de Bos uit verzorgde samen met wandelcoach Marianne Ketting een workshop voor de wandelgroep in Bruinisse over de relatie tussen emoties en eten. “Ik kom vaak mensen tegen in mijn praktijk die zeggen dat ze een emotie-eter zijn. Maar wat is dat precies? En is het wel echt emotie-eten? Tijdens de workshop keek ik met de deelnemers naar het effect van emoties en het patroon dat ontstaat in relatie tot eten. Je gaat eten bij nare gevoelens. Vervolgens ben je boos op jezelf omdat je iets hebt gegeten, terwijl je dat niet wilde, want je wil gezond eten of bent bijvoorbeeld gestart met een dieet. Zo ontstaat een vicieuze cirkel waarbij iemand zich steeds slechter gaat voelen. Maar soms is het eten of snoepen een gewoonte en komt het helemaal niet voort uit emoties.”


Meer vragen over emoties en eten? Meem contact op met Ester de Bos: e.debos@dietheek.nl

Deel dit artikel: