Clubleven

Veerkrachtig, creatief en hoopvol

Weer een lockdown. Het mentale gestel van sportliefhebbers werd danig op de proef gesteld. Hoe gingen clubs om met de moeilijke situatie? Hoe staken ze hun leden een hart onder de riem en hielden ze hun betrokken? Een rondje langs enkele clubs en sportaanbieders.

TEKST GERRIT VAN LOON • BEELD SD SPORT

Lees meer

‘klein gebaar, maar het verstevigt de binding’

Ted Volkeri, voorzitter Zierikzeese Kegelbond:

“Om de drie maanden brief ik uitgebreid de 170 leden. Contact blijven houden, ze informeren over de laatste ontwikkelingen, ook in het Kegelhuis. Kegelen zelf is er nu niet bij. Geen trainingen, geen wedstrijden. Volgend jaar doen we er zelf, op hygiënisch gebied, alles aan om weer te kunnen sporten. Het zal niet zo zijn dat een corona-epidemie het einde betekent van honderddertig jaar kegelen op Schouwen-Duiveland. In de tussentijd probeer ik de leden te bellen. Of ze elkaar te laten bellen. Dat lijkt een klein gebaar, maar verstevigt de binding binnen de club.’

‘ik heb een creatief vak, dan past het niet de handdoek te gooien’

Elly Geelhoed van Geelhoed Ballet:

“Ik blijf positief en inspelen op datgene wat wel kan. Online gaan we gewoon verder. Naast de kinderen proberen we ook ouders mee te laten doen met danspasjes en bewegingen thuis. Het is wel lastig om steeds met nieuwe ideeën te komen. Toch werken we voor 2022 weer toe naar een nieuwe voorstelling die zowel buiten als binnen kan worden gegeven. We zien dan wel weer wat kan. Ik heb een creatief vak dat ik vol passie uitvoer. Het past dan niet om de handdoek te gooien. Ik kan sowieso geen twee weken zonder ballet- of dansles geven. Dan verzin ik in de Kerstvakantie wel weer een lesje.’

‘we sluiten altijd af met: blijf positief!’

Loekie den Hollander, voorzitter LTC Zierikzee:

“Het enthousiasme van onze leden blijft gelukkig groot. Wij sluiten elke berichtgeving vanuit de club dan ook af met: ‘blijf positief’. Tennissen buiten kan gelukkig nog. Bij onze nieuwe leden merken we dat ze echt voor het tennissen komen. Veel leden tennissen natuurlijk ook voor de gezelligheid na een potje tennis en dat is wel lastig nu de kantine dicht is. Binnen de geldende maatregelen bieden we de leden aan wat kan. Dit is wel continu schakelen en bijstellen. Maar het is niet anders, we moeten blij zijn dat we in ieder geval nog kunnen spelen. We hopen dat de maatregelen over een aantal weken weer versoepeld worden, zodat we weer kunnen dubbelen en interne activiteiten/toernooien kunnen organiseren. Ik verwacht niet dat de voorjaarscompetitie die in april start ook in 2022 verschuift naar het najaar. We mogen sinds van de week alleen nog dubbelen. Niet alle leden vinden dit even leuk, maar we proberen ze toch te motiveren. Ze blijven dan wel in contact met hun tennisvrienden en je bent even lekker in beweging in de buitenlucht. Dit houdt de leden fit, positief en energiek. Ik hoop dat beleidsbepalers inzien dat sporten gezond is, zeker in deze periode van veel onzekerheid.”

‘blijf aan de gang!’

Jan Leen Boot, voorzitter van de Fok- en Menvereniging:

“Binnen de mogelijkheden van wat mag, gaan onze leden zelf in de weer. Ons voordeel is dat je buiten rijdt. Met eigen aanspanning. In de winterperiode zijn we sowieso minder actief. Ons seizoen begint april 2022 en we verwachten dat er vanaf dan een normaal seizoen met trainingen en wedstrijden gedraaid wordt. Voor het jaarlijkse indoortoernooi in februari vrezen we. Ik wil onze leden en eigenlijk iedere sporter oproepen aan de gang te blijven. De verleiding in deze tijd is om minder actief te zijn. Niet doen. Is niet goed voor jezelf en ook niet voor je paarden.”

‘kampioen worden en dan de platte kar op’

Rick Evertse, trainer en bestuurder van HV Delta Sport:

“De dameselftallen die ik train stimuleer ik te blijven hardlopen buiten en core-stabiltyoefeningen te blijven doen. Motivatie is heel belangrijk. Gelukkig zijn de dames naast de sport ook vriendinnen van elkaar en doen ze samen leuke dingen. In 2022 gaan we ons spelletje op gewone wijze, met publiek, oppakken. Het eerste elftal staat goed bovenaan. We willen kampioen worden en dat op een platte kar vieren.”

‘Hardlopen wordt gezien als individuele sport, maar we meten ons het liefste aan anderen’

Co de Feijter, voorzitter van AV Delta Sport:

“Ons voordeel is dat we buiten sporten. Onze trainingen liggen dan wel stil, sporters kunnen individueel buiten trainingen doen met door trainers meegeven schema’s. Wij als bestuur stimuleren de leden vooral actief te blijven en hopen in 2022 de oude situatie van voor corona op te pakken. Hardlopen wordt gezien als individuele sport, maar we meten ons het liefste aan anderen. Onze wens is om samen te komen.”

Deel dit artikel: