Interview

Corine (Intersport Zierikzee): ‘Ik hou van water’

Zwemmen als grote passie

Lees meer

Oorlog in Europa, legio crisissen (klimaat, stikstof, woningmarkt), corona, personeelstekorten, uit de hand lopende inflatie, toenemende polarisatie, … Hoe houd je je mentaal staande in deze turbulente tijden? In gesprek met psycholoog Janine Hanse uit Zierikzee. Over speedboten, skippyballen, curling-ouders en Karel de Grote.

TEKST BARRY HAGE • BEELD KIM VAN DER KOOY

Wie de jonge Corine zag worstelen om haar A- en B-diploma te halen, had niet vermoed dat zwemmen haar grote passie zou worden. “Ik was denk ik de slechtste leerling ever, maar ik vond het altijd wel heel leuk.” Na haar B-diploma wordt ze op haar 8ste lid van zwemvereniging ZV Onderdak. “Daarna heb ik via schoolzwemmen met groot gemak mijn C, zwemvaardigheids- en snorkeldiploma’s gehaald.”


Spijtig

Corine ziet met lede ogen dat het schoolzwemmen tegenwoordig flink is uitgekleed. “Zo zonde. Ik begrijp überhaupt niet dat scholen zo weinig aan sport doen. Iedereen heeft het over obesitas, maar vervolgens is het schering en inslag dat de zwemles niet doorgaat, omdat er geen ouders zijn die de kinderen kunnen brengen. Waarom niet gewoon met de fiets? Regen? Dan trek je een regenpak aan. Kost teveel tijd? Dan gaan de kinderen een uur langer naar school en kan er wel voldoende gezwommen en gegymd worden.”

Ook ouders zouden sport best meer mogen stimuleren. “Benjamin Sport, waarbij kinderen van groep 3 gratis kunnen sporten, vind ik zo’n goed initiatief, maar ik zie er nog weinig reactie op. Mijn dochter Nora is de enige van de klas die gaat… onbegrijpelijk!”


Wedstrijdzwemmen

Tot haar zestiende traint Corine vijf keer in de week een uur bij de zwemvereniging. Ze haalt de top van Zeeland, maar om nog verder te groeien zijn de offers te groot. “Dan zou ik helemaal naar Sportcentrum Papendal moeten. En ik was wel goed, maar geen extreem talent. Bovendien hadden we bij ZV Onderdak een hechte vriendengroep. Een gezellig clubje. Tijdens wedstrijden zag ik bij andere verenigingen een heel andere sfeer.”

Nadat ze stopt met de individuele zwemnummers blijft Corine nog enkele jaren aan ZV Onderdak verbonden als estafettezwemmer. “De vlinderslag is mijn favoriet. Het zwaarste onderdeel dus er waren er niet veel die dat wilden of goed konden. Ook heb ik nog een tijdje iemand geholpen bij het langebaanzwemmen. Dan zwom ik achter haar aan, zodat ze op tempo bleef. Een omgekeerde haas dus, een duwer heet dat.”

“Ik zie bij Intersport
Zierikzee dat het buitenzwemmen sinds corona een enorme vlucht heeft genomen”

Beste medicijn

Ze is 19 jaar als ze stopt. Ze doet een tijdje aan recreatievolleybal en haalt haar duikbrevet. “Nadat Iris was geboren ben ik gaan hardlopen. Ik wilde wat kilo’s kwijt.” Na haar tweede zwangerschap – van dochter Nora – belandt Corine in een postnatale depressie. Een heftige periode waarin ze zware medicatie krijgt. Zodra de medicatie wordt afgebouwd, stimuleert manlief Taco haar te kiezen voor iets wat ze heel graag doet. Zo keert ze terug bij haar zwempassie. “Omdat ik wilde trainen met een doel, koos ik in 2017 voor deelname aan de 010 City Swim.” Er volgen meer zwemtochten, zoals tijdens de Zierikzeese Havendagen en De Thoolse Mijl.

Zwemmen blijkt het beste medicijn. “Dan staat mijn hoofd stil. Even resetten.” Ze traint één à twee keer in de week; van mei tot en met september in de buitenwateren. Ze combineert het graag met hardlopen en yoga.


Intersport

Vanuit haar werk bij Intersport Zierikzee ziet ze dat het buitenzwemmen een enorme vlucht heeft genomen. Deels door corona, deels door de triatlon op de Brouwersdam. Er worden diverse attributen verkocht om mee te kunnen trainen, zoals power paddles (voor de armkracht), push boards (om te leren hoger in het water te liggen) en safe swimmers (zwemboeien om op te vallen in het water). Zelf traint ze in het zwembad graag met een snorkel. “Dan hoef ik niet na te denken over mijn ademhaling en kan focussen op mijn slagen.”

Naast zwemmen weet Corine ook van alles over bijvoorbeeld hardlopen (“Ik maak analyses hoe iemand loopt”) en wintersport. Zo is ze gespecialiseerd in boot fitting, opdat de skischoen perfect aansluit op de voeten. “Comfortabel skiën zonder voetpijn kan.”

Swim4Daniel

Zondag 3 juli 2022 was in Rotterdam het buitenwater zwemevenement Swim4Daniel, waarvan de opbrengst voor het Daniel den Hoed Fonds is. Er werd gezwommen in de Wijnhaven. Corine: “Eerst zwom ik met Marit en Iris hun tocht van 250 meter en daarna zwom ik mijn eigen afstand van 1.500 meter.”

De zeezwemtocht Renesse – Brouwersdam staat in september op de agenda. Corine: “Dat is de laatste, want daarna vind ik het te koud worden. Meestal zwem ik van mei tot en met september buiten.”

INTERSPORT ZIERIKZEE

Grevelingenstraat 6, Zierikzee, 0111-411 111

www.intersport.nl

Deel dit artikel: