In beeld

Veel beweegplezier bij Benjamin Sport

TEKST barry hage BEELD sD SPORT

Al slalommend wordt in opperste concentratie geprobeerd de tennisbal op het racket te houden. Een brede glimlach als het is gelukt, terwijl teamgenoten je aanmoedigen snel terug te sprinten, zodat de volgende mag starten.


Kennismaken met verschillende sporten en je breedmotorisch ontwikkelen: dat kan middels Benjamin Sport. Deze keer is tennis het thema. Eerder zijn onder andere atletiek, voetbal en hockey aan bod gekomen. Benjamin Sport is voor alle kinderen uit groep 3 van het basisonderwijs, sportief en minder sportief.

Patrick Elfrink (SMWO): “Een les is zeer afwisselend. De kern is een specifieke sport, maar daaromheen doen we ook spelletjes die de kinderen kennen van het schoolplein of de gymles. We laten ze ervaren hoe leuk sport en bewegen is. Zo willen we ze voorbereiden op een leven lang sporten.


In Zierikzee is er een pilot geweest van acht lessen van 1,5 uur. Zo’n 20 kinderen van verschillende basisscholen deden enthousiast mee. “Ik heb in deze groep al enkele mooie voorbeelden gezien van kinderen die zijn gegroeid, zowel op sociaal als motorisch vlak”, aldus Patrick.


Benjamin Sport is een idee van huisarts Rosanne Peters die steeds vaker kinderen ziet met klachten die gerelateerd zijn aan te weinig bewegen. Patrick: “Kinderen bewegen steeds minder en ook nog eens minder goed. Middels het Zeeuws Sportakkoord moet daarin verandering komen. Onder andere door meer bewegingsonderwijs.” Maar ook Benjamin Sport moet een positieve bijdrage leveren. Samen met SMWO, Sport Zeeland en hockeyclub HSD werd de pilot opgezet.


Patrick kijkt er tevreden op terug: “Kinderen vonden de lessen leuk. Ze hebben van diverse sporten kunnen proeven en zich op motorisch vlak kunnen ontwikkelen. Door de ruime opzet van 1,5 uur kunnen kinderen rustig binnenkomen en weggaan en is er ruimte voor pauzes . Hierdoor blijft de aandacht er goed bij en is er ook tijd kinderen nog wat te leren.”

De pilot zal worden geëvalueerd met de betrokken trainers, kinderen en ouders. Vanaf januari 2023, na de kerstvakantie, is het idee binnen te sporten, om in het voorjaar weer naar buiten te gaan. “Ouders en kinderen zullen worden geïnformeerd via school, sociale media en de lokale krant.”


Meer informatie of aanmelden: p.elfrink@smwo.nl

Patrick Elfrink (SMWO)

Deel dit artikel: