Sportindex

Hoe blijven onze patatbakkers ‘fit voor de job’? En wat eten ze zelf graag? “Een broodje kroket is niet per se ongezond.”

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT

Lees meer

HOE VITAAL ZIJN ONZE

Patatbakkers?

SABINE VAN DER SALM, Fritureluur (Serookskerke):

‘Ik ben best een druk type, een bezige bij’

SPORT & BEWEGEN

“Mijn man en ik wandelen graag. In de winter doen we dat wel vijf keer in de week. Vanuit ons huis in Burgh-Haamstede kun je dichtbij prachtige wandelingen maken. Het is hier zo mooi! De combinatie van bos en strand vind ik het leukst. Heerlijk om zo je hoofd leeg te kunnen maken, want ik ben best een druk type. Als we de hond uitlaten, lopen we maar korte afstandjes. Verder fietsen we zeker twee keer in de week. Pas zijn we bij een collega langsgegaan, want die had een nieuw softijsapparaat. Meestal hebben we wel een doel. En elke dag ga ik naar mijn paarden om mest te scheppen. Ik rijd er twee à drie keer in de week op. Ze staan in een weiland en hebben zo voldoende beweging. Ik hoef dus niet elke dag paard te tijden. En minimaal één keer per jaar gaan we op wintersport. Van mijn zevende tot mijn dertigste heb ik altijd gevoetbald: bij ZSC, DFS en Zierikzee. Ik ben best een bezige bij, want de dag begint altijd met een wasje of stofzuigen. Ik kan niet goed stilzitten.”


VOEDING

“We eten meestal traditioneel: aardappelen, groente en vlees. Mijn dochter (6) en zoon (1,5) vinden dat lekker. In de friettent hebben we achter een keuken waarin we dat klaarmaken. Ik vind het belangrijk dat onze medewerkers de keuze hebben om gezond kunnen eten. Voor gasten hebben we ook een gezond aanbod, zoals stokbroodjes. Veel fietsers die hier langskomen, hebben daar behoefte aan. We hebben ook thee en koffie. Ons vegetarisch aanbod groeit steeds meer. Een broodje kroket vind ik niet per se ongezond als je het als maaltijd neemt, maar vaak is het een tussendoortje. Dat kan weleens, maar natuurlijk niet elke dag.”


GEZOND WERK

“Op het werk loop ik al snel tien- à twintigduizend stappen. Er is altijd wel wat te doen: buiten serveren, bevoorraden, schoonmaakwerkzaamheden. Zeker een uur van de totale werktijd ben je aan het bewegen.”


ONTSPANNING

“Dat is voor mij ‘s ochtends het weiland van de paarden uitmesten. En daarnaast het fietsen en wandelen. Ik lees ook graag, maar daar moeten dus wel activiteiten aan vooraf zijn gegaan, want anders ben ik er veel te onrustig voor. Ik hou van aanpakken!”

EMIEL HUIJER, Frituur Plan West (Zierikzee):

‘Kickboksen als familie-uitje’

SPORT & BEWEGEN

“Sinds een half jaar ben ik aan het kickboksen. Verder tennis ik al zo’n zes jaar, zowel in Zierikzee waar ik lid ben, als in Renesse. Vroeger heb ik gekorfbald, dat deed ik van jongs af aan. Het kickboksen doe ik met mijn vrouw, dochter, zoon en schoonzoon. We krijgen privéles bij No Mercy Gym op het industrieterrein in Zierikzee. Het is leuk om dat samen te doen en gezond. Ik heb nog last van mijn buikspieren… Het is heel intensief. De zin om ernaartoe te gaan is soms wat minder, maar als ik er eenmaal ben en het gedaan heb, zeg ik: zo, dat was weer lekker. Soms vraag ik een medewerker uit de zaak mee, want we hebben gelijke aantallen nodig om te kunnen sparren.”


VOEDING

“Voorheen had ik een café. In de zomer at ik daar amper, hooguit snel even een broodje tussendoor. ‘s Avonds dronk ik een biertje mee. Tegenwoording drink ik gezonder: meer water en cola zonder suiker. Het eten schiet er door het werk nog steeds weleens bij in. Dan is het 21.00 uur voordat ik nog een boterhammetje pak. Als mijn dochter en schoonzoon thuis zijn, koken ze vaak en kunnen wij mee-eten. Maar het is al wel veel beter dan toen we het café nog hadden. In de friettent komen geen mensen voor een broodje gezond. Het is een zak friet, snacks en naar huis. Zit je in de binnenstad met toeristen is daar wel vraag naar. We hebben wel glutenvrije snacks en een steeds breder vegetarisch aanbod. De vraag ernaar neemt toe. We bakken zoals bijna alle friettenten in plantaardige olie. Ze zeggen dat het beter is dan vast frituurvet. Met een frietje of snack op zijn tijd is niets mis. Het zijn vooral de sauzen die het ongezonder maken.”


GEZOND WERK

“Ik ben twee dagen in de week vrij en hoef sommige dagen pas later in de middag te beginnen. In het café was je in de zomerperiode elke dag van vroeg tot laat bezig. Er is nu veel meer ontspanning en voel mij fitter. Ik kan mijn veters gewoon vastdoen in plaats van dat ik schuin moest hangen om erbij te kunnen. Ik woog toen veel zwaarder. Er zijn qua werk piekperiodes. Het is hier de sport om in korte tijd heel veel bonnen weg te werken.”


ONTSPANNING

“Het sporten biedt ontspanning, maar ook een voetbalwedstrijd of Formule 1 op tv kijken. Lekker in de tuin zitten of een terrasje pakken.”

Deel dit artikel: