Schoolvoetbal

Succesformule meidenteam St. Willibrordusschool

Maar net op voetbal zitten of zelfs nog bijna nooit gevoetbald hebben en dan al uitgenodigd worden op de KNVB Campus in Zeist – en ook nog op de foto mogen met bondscoach Louis van Gaal. Het meidenteam van de St. Willibrordusschool in Zierikzee beleefden een voetbalsprookje. Trainer/coach Niels Verkaart over de succesformule.

TEKST BARRY HAGE • BEELD KEES BIN

1

Op voetbal zitten

Een inkoppertje: voetbal wordt makkelijker als je op voetbal zit. Nadat tijdens het schoolvoetbaltoernooi in Zierikzee alles eenvoudig was gewonnen, mocht het team naar het Zeeuws kampioenschap in Middelburg. “We waren op volle oorlogssterkte want een meisje dat eerst ziek was, sloot nu aan, en van groep 7/8 mocht een dispensatiespeelster meedoen”, aldus Niels, die een groot deel van de groep kent als trainer van MZC JO10-3 waar hij zijn dochter Bette traint.

2

Sturen als coach

Van de negen speelsters zaten er vijf op voetbal. Niels: “Maar nog wel maar een paar jaar. Spelinzicht is er nog niet, dus ik heb behoorlijk moeten coachen om ze steeds goed neer te zetten in het veld.” Was de trainer niet fanatieker dan zijn groep? “In het begin wel, maar na de winst in Zierikzee hadden de meiden dat fanatisme al overgenomen.”

3

Revanchegevoelens

Dertig jaar geleden deed Niels als basisschoolleerling zelf mee aan het Zeeuws kampioenschap voetbal. Alles werd gewonnen tot de finale. “We moesten tegen grote gasten en waren onder de indruk. We werden van de mat gespeeld en dat was niet nodig. Ook dit jaar waren sommige meiden een kop groter, maar ik heb er flink op gehamerd: jullie kunnen beter voetballen, niet bang zijn en ga gewoon het duel aan.”

4

Volharding

In Middelburg moesten de laatste twee wedstrijden gewonnen worden om Zeeuws kampioen te worden. Tegen het sterke team uit Arnemuiden werd er alles uitgeperst: 5-1 winst. “Geweldig! De laatste wedstrijd was op papier een makkelijker tegenstander. We kwamen 2-0 voor, maar onze speelsters liepen allemaal op hun tandvlees en het werd nog 2-2. Ze hadden echt alles tegen Arnemuiden gegeven. Maar net voor tijd maakten we nog de 3-2 en 4-2. Fantastisch!” De St. Willibrordusschool is Zeeuws kampioen.

5

Ken de spelregels

In Sint Michielsgestel volgde het kampioenschap van Regio Zuid 1. Nadat de tweede wedstrijd was verloren, leken de kansen verkeken. “We moesten daarna weer tegen die school uit Arnemuiden. Die hadden alles gewonnen en een veel beter doelsaldo. Een gelijkspel was voor hun genoeg.” Trainer Niels en assistent Sonja Knijnenburg pakten de spelregels erbij en wat bleek: bij een gelijk puntentotaal was het onderlinge resultaat doorslaggevend. “Ik zei tegen de meiden: als je deze wint, word je weer kampioen en ga je naar Zeist. Dat gaf zo’n enorme boost aan het team. Binnen een paar minuten scoorden we en daarna hebben we het achterin dichtgespijkerd en dat volgehouden. Fantastisch!”

6

Support

Net als naar Middelburg ging er ook naar Zeist een bus, ditmaal gesponsord door de gemeente. Ouders, broers, zussen, opa’s en oma’s, leerkrachten en klasgenootjes, support was er genoeg. In Zeist werd twee keer verloren, één keer gelijkgespeeld en één keer gewonnen. “Het was een fantastische dag!”

Coach Niels Verkaart en assistent Sonja Knijnenburg.

Deel dit artikel: