Bedrijvig

Harmen Maliepaard (Vencera):

‘Sport zou basisbehoefte moeten zijn’

Lees meer

Het is hem niet aan komen waaien, maar middels doorzettingsvermogen en ondernemerszin heeft Harmen Maliepaard uit Nieuwerkerk (26) een krachtig bootcampbedrijf opgebouwd. Vencera is actief op twaalf locaties, waaronder Burgh-Haamstede, Bruinisse, Nieuwerkerk en Zierikzee. Plannen zijn er nog genoeg. “Momenteel ben ik bezig met een bus met uitklapbare fitnessapparaten. Een mobiele sportschool dus.”

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT

Hoewel bootcamps de basis vormen, is het aanbod van Vencera breder: zumba, strong nation (een combinatie van bootcamp en zumba), workouts voor benen-billen-buik, crosstraining (werken onder tijdsdruk) en boksen voor groepen. Je kunt er ook terecht voor voedingsadviezen en trainingen met een personal trainer. Alles vindt buiten plaats, in weer en wind. “Bij slecht weer zoeken we onderdak, zoals een tunneltje. Mijn klanten zijn echte buitensporters,” aldus eigenaar Harmen.


Toch had hij ook graag nog een binnensportlocatie gehuurd om fitnesstrainingen te kunnen verzorgen. Maar het is er nu niet de geschikte tijd voor. “Te hoge huren en vanwege corona is het een onzekere tijd. Sportscholen gaan als eerste dicht.” Harmen zit niet bij de pakken neer. Van een Ford Transit wil hij een fitnessbus maken, waarbij apparaten uitgeklapt kunnen worden en er zo een outdoor-gym ontstaat. “Hoe tof is dat! Dat bestaat nog nauwelijks.”


Sportverleden

Met de toevoeging van fitness zou voor Harmen de cirkel rond zijn, want het is de sport die hij fanatiek uitoefent. Harmen groeit op in een gelovig gezin met acht kinderen: drie zussen en vijf broers. “Ik werd gepest op school. Om meer zelfvertrouwen te krijgen en weerbaarder te worden, ben ik op judo gegaan.”

Vervolgens zit hij vanaf zijn veertiende tot zijn twintigste op voetbal: v.v. Mevo, SKNWK, een combiteam van A-junioren van SKNWK en s.v. Duiveland, en tot slot SKNWK 2. “Ik combineerde voetbal al jaren met fitness en dat laatste nam steeds meer de overhand. Ik deed dat vijf à zes dagen in de week.”

Dacht ik dat ik twee keer 50 kg aan het liften was... bleken het ponden te zijn”

Fitness

De fitnessliefde begint als Harmen en zijn maatje zich thuis vervelen. Ze bezoeken de sportschool van Knulst in Zierikzee. De vonk slaat over. Van één keer in de week sporten, groeit het al snel uit naar meer. “Op den duur dacht ik dat ik twee keer 50 kg aan het liften was. Mijn broer geloofde dat niet. Hij zei: als jij dat nu al doet, stop ik meteen. Hij mee naar Knulst... Bleek dat het gewicht in ponden werd aangeven. Was het dus ongeveer de helft van wat ik dacht, hahaha.”

Er ontstaat een vriendengroep die elkaar stimuleert in het fitnessen. Als Laco in 2014 opent, valt de fitnessruimte aanvankelijk tegen. “Het was meer een beginnersfitness gericht op ouderen. We mistten bijvoorbeeld spiegels. Dat is niet om te pronken, zoals velen denken, maar om te kijken of je houding bij een oefening goed is. Laco heeft sindsdien wel wat verbeterd.”


Fotoshoots

De vriendengroep fitnesst samen, kijkt op naar idolen en bezoekt de grootste fitnessbeurs van Europa in Duitsland. Harmen gaat naar wedstrijden van zijn oudere broer Ard-Jan, die meedoet aan Men’s Physique. “Je staat in een zwembroek op een podium de mooiboy te spelen. Het gaat om sierlijke poses. Dat is anders dan bodybuilding waarbij het draait om spiermassa.” Met zijn broer doet hij mee aan fotoshoots om fitnesskleding te promoten of voor een mannenkalender. Foto’s plaatsen ze op social media en zo bouwen ze een naam op. “Mensen gingen fitness­advies vragen en wij maakten trainings- en voedingsschema’s voor ze.”


Stuurloos

Voor Harmen breekt daarna een moeizame periode aan waarin hij zoekende is. De relatie met zijn vriendin eindigt. Zijn horecabaan verruilt hij voor werk op een mosselkotter. “Ik was stuurloos.” Hij wil fysiotherapie gaan studeren. Harmen gaat een paar maanden in de WW om zich voor te bereiden op de toelatingstest. Hij huurt leraren in om zijn Nederlands en Engels bij te spijkeren naar hbo-niveau. “Maar tijdens de test kreeg ik een black-out en was gezakt.” Snel daarna is een klein auto-ongeluk een nieuwe tegenslag. “Het ging helemaal niet goed. Hoewel ik niet enorm gelovig ben, heb ik toen wel wat schiet­gebedjes gedaan.”

“Ik informeer als iemand een tijdje niet is geweest. Sommigen hebben een schop onder de kont nodig

Fitnesstrainer

Harmen herpakt zich en kiest voor de opleiding tot fitnesstrainer A. Hij combineert het met een job als stratenmaker/hovenier. “Financieel had ik het zwaar en kon mijn studie nog maar net betalen, in termijnen. Toen raakte ik ook nog betrokken bij een kettingbotsing en had ik opeens geen auto meer.” Met al zijn ervaring haalt hij wel de opleiding.


De kentering begint als hij via een vriendin als freelancer aan de slag gaat bij The Bootcamp Club, dat landelijk actief is. Wat bijverdienen kan immers geen kwaad. Hij schrijft zich in bij de Kamer van Koophandel onder de bedrijfsnaam Vencera, Spaans voor ‘overwinnen’. “Dat was op mij van toepassing, maar geldt ook voor mensen die gaan fitnessen. Je moet drempels over, stappen zetten.”


Autootje

Eerst leent hij de auto van zijn moeder om later voor 750 euro een rood autootje op de kop te tikken. Van een andere trainer krijgt hij een rubberen elastiek en een paar pionnen. “Dat was alles, maar meer had ik ook niet nodig om trainen te kunnen geven.” Al snel is hij zes avonden in de week bezig, naast zijn baan als stratenmaker/hovenier. “Ik reed overal naartoe. Zierikzee, Bruinisse, Tholen, Ouddorp, Sommelsdijk, Hellevoetsluis, Goes… Bootcamps waren groeiende.”


Toch krijgt Harmen een vermoeden dat The Bootcamp Club de stekker er weleens uit zou kunnen trekken vanwege een tekort aan trainers in de kleinere regio’s. “Ook daarom liet ik overal mijn gezicht zien. Want wat ik al zag aankomen, gebeurde. Ik was op vakantie in Italië toen ik gevraagd werd de bootcamps onder eigen naam voort te zetten. Moest ik plots van alles regelen: abonnementen, een logo, schema’s…”


Groei

Harmen is 22 jaar als hij start met zo’n twintig klanten verdeeld over vier locaties. Hij begint steeds fanatieker te ondernemen en weet zo te groeien. Hij neemt Polder Fit in Zierikzee over. Huurt zzp’ers in. Als hij ook in Breda bootcamps gaat verzorgen, zegt hij zijn baan als stratenmaker/hovenier op. “Ik verdiende genoeg om van te leven en mijn trainers te betalen.”


Inmiddels heeft Vencera een klantenbestand van een paar honderd leden en zijn er negen freelance instructeurs die hem ondersteunen. Hoewel hij de volle focus op zijn bedrijf heeft, fitnesst hij overigens zelf nog vier keer in de week en volgt hij bokslessen.

Op meerdere manieren wil hij zich met Vencera onderscheiden. “Zo zijn we qua prijzen heel toegankelijk. Ik vind dat sport voor iedereen bereikbaar moet zijn. Het is eigenlijk een basisbehoefte.” Daarnaast kiest hij voor een persoonlijke benadering door alle leden te kennen en regelmatig zijn gezicht te laten zien op de locaties. “Als iemand een tijdje niet geweest is, informeer ik even middels een appje. Sommigen hebben een schop onder de kont nodig.” Tot slot is hij actief met acties, nieuwe concepten, zoals de aanstaande fitnessbus, en wil hij doorgroeien. “Ik sta op het punt een bedrijf in Rotterdam over te nemen. Mijn grote droom is door heel Nederland te zitten.”


www.vencerasports.com

Deel dit artikel: