Voorwoord

Barry Hage

Redacteur SD SPORT

info@sdsport.nl

Zonne-energie

Nu is uiteraard elke editie leuk om te maken, maar de zomernummers springen er gevoelsmatig toch altijd net iets meer uit. Het is zoals beachvolleyballer Marnix verderop in deze uitgave zegt: “Welke sport wordt er niet mooier van strand en een zonnetje?”


Zon is belangrijk voor hoe we ons voelen. Dat is geen gevoelskwestie maar pure wetenschap. Door zonlicht worden de happy-hormonen endorfine en dopamine aangemaakt. En de onuitputtelijke bron van energie zorgt ook voor een vitamine D-boost, wat van invloed is op botten, spieren en onze weerstand. Kortom: de zon maakt vrolijk én energiek. Hopelijk draagt deze SD SPORT ook een ietsepietsje daaraan bij. In elk geval bieden we veel portretten van energieke mensen.


Er is naast de zon nog een ‘wondermiddel’ dat leidt tot meer dopamine en endorfine. Het kan een therapeutische bijdrage leveren bij ADHD, angstklachten, autisme, burn-out, stress, depressie, verslavingen… Het laat onze hersenen beter functioneren, we leren beter, kunnen beter initiatief nemen, raken gemotiveerder, het zorgt voor impulscontrole en zelfvertrouwen, kan alzheimer en dementie vertragen … Wauw! Het wondermiddel heet sport / beweging. “Als meer mensen hun leefstijl op orde zouden hebben, zouden er minder psychische klachten zijn”, aldus psycholoog Janine Hanse in het coverinterview.


Ja, ik sport ook liever bij voldoende graden boven nul, maar een dagelijks beweeg- en sportritme is dus juist ook in de winter – als we het moeten stellen met minder zonlicht – van groot belang. Janine Hanse zwemt ’s winters in de zee… Dat sla ik wel nog even over.

Lees meer