Clubleven

Torenhoge energienota doet vereniging opschrikken

MZC’11 tussen vrees en vertrouwen

Lees meer

Sportvereniging MZC’11 had in de begroting al wel rekening gehouden met een verhoging van de energienota, maar dat deze dermate extreem zou stijgen, had niemand voorzien. Het deed de wenkbrauwen van voorzitter Leo ’t Mannetje menigmaal fronsen, maar de club is hard in de weer financieel vitaal te blijven.

TEKST BARRY HAGE • BEELD KEES BIN

De sportwereld luidde al meerdere malen de noodklok. Door de energiecrisis komen steeds meer verenigingen in de knel. Voorzitter Leo ‘t Mannetje: “Ik voorzie dat er zeker clubs gaan omvallen.” Daartoe rekent hij MZC’11 niet, maar dat de Zierikzeese sportclub voor grote uitdagingen staat is helder. Het door politiek Den Haag ingestelde energieplafond zal zeker de nodige verlichting brengen. “Wij hebben enerzijds het nadeel dat we vier gebouwen hebben – kantine, wedstrijdsecretariaat en twee kleedkamer­gebouwen – die we allemaal moeten verwarmen, maar aan de andere kant hebben we hierdoor ook drie gas- en vier elektra-aansluitingen. En per aansluiting ga je mee in de prijsplafondregeling.”


Duurzaamheidsscan

Op dit moment is de voorzitter druk in de weer met het laten uitvoeren van een duurzaamheidsscan die is aangeboden door de gemeente. Ondanks dat er bij MZC’11 al de nodige knowhow aanwezig is – zo heeft Leo een eigen bedrijf als installateur en is de hoofdsponsor Saman Groep – is de vereniging hier toch op ingegaan. “Ieder goed idee is immers welkom.”


Duurzaamheid heeft al langere tijd de aandacht van de club. In 2016 werden 67 zonnepanelen geplaatst en sinds begin 2022 hebben alle lichtmasten led-verlichting. “De led-verlichting scheelt de helft van het elektriciteitsverbruik.” Het was een fors project van liefst 110.000 euro, maar door de coronasubsidie en het niet hoeven betalen van vrijwilligersbijdragen in coronatijd, werd het haalbaar. “Meer dan de helft hebben we uit eigen kas bij moeten leggen, maar we konden het zonder lening afdoen. Een prima prestatie als club! Maar niet vreemd dus dat ons knipje daarna behoorlijk leeg was.”

Een warmtepomp-boiler zou het gasverbruik halveren, maar als club hebben we er de financiële body niet voor”

Sinds de pittige energienota op de deurmat belandde, zijn er diverse ‘ingrepen’ gedaan om de lasten te verlichten. De temperatuur van de boilers en cv-ketels van de vier gebouwen ging iets omlaag. En van maandag tot en met woensdag mag er niet meer gedoucht worden op de club.


Sensoren

Leo: “Op dit moment zijn we bezig met het plaatsen van sensoren voor de verlichting in de kleedkamers. Verder zijn er vier warmtepompairco’s, voor het wedstrijdsecretariaat en het clubgebouw, in bestelling. Dit is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Stichting Renesse en een overheidssubsidie.”

Met betrekking tot de twee kleedkamergebouwen riep MZC’11 de hulp in van hoofdsponsor Saman Groep. “Idee is het plaatsen van een warmtepompboiler. Dat zou het gasverbruik halveren. Maar om dit te kunnen realiseren, moeten wel financiën beschikbaar komen. Door de duurzaamheidsscan te doen, hoop ik dat de gemeente ook wat kan doen. Wij hebben er de financiële body niet voor.”

Naast besparingen kijkt de club ook naar het verhogen van de inkomsten. “Denk aan het uitbreiden van de Club van 50, maar ook het benaderen van sponsoren, andere derden en financieel draagkrachtige leden voor een eenmalige bijdrage.”


Saman Groep biedt naast gedegen advies ook materialen met korting. Leo: “Dingen plaatsen kan onze facilitaire vrijwilligersgroep, maar iemand van Saman Groep doet de aansluiting tegen een schappelijke vergoeding. Ja, ik ben enorm geschokken, maar met al onze duurzaamheidsmaatregelen, de bereidwilligheid van vrijwilligers, leden en sponsoren en financiële meevallers, heb ik er vertrouwen in.”

Breed aanbod: van wandel- tot moedervoetbal

Buiten de energieperikelen zijn er ook allerlei positieve ontwikkelingen bij s.v. MZC’11. Er is sinds dit seizoen wandelvoetbal, G-voetbal, een Vrouwenteam 30+ én moedervoetbal.


Moedervoetbal? Voorzitter Leo ‘t Mannetje: “Dat is een trainingsgroep van moeders. Veelal oud-speelsters die vrijdagavond trainen en daarna wat drinken in de kantine. Net als ons nieuwe Vrouwenteam 30+.”

Zelf is de voorzitter actief bij het walking football, oftewel wandelvoetbal. “Ook wij trainen op vrijdagavond. Er zijn minimaal zes mensen nodig en dat lukt eigenlijk altijd wel. Af en toe trainen we samen met FC De Westhoek. Ons bestuurslid Hans Schreurs speelt al jaren daar, maar doet vrijdags ook hier mee.”


Tevreden is Leo ook met de herintrede van het G-voetbal bij de vereniging. “MZC’11 staat voor inclusie. Het G-voetbal is met vijf spelers begonnen en inmiddels zitten we op acht. Het is belangrijk dit gestaag te laten groeien, want nieuwelingen moeten wel bij de bestaande groep passen.” Leo was samen met ex-bestuurslid Rob Droppert voortrekker in het realiseren van het gehandicaptenvoetbal. Leo: “In november hebben we tijdens de algemene ledenvergadering afscheid genomen van Rob Droppert als bestuurslid. Toen heb ik benoemd dat het voor mij een feestje was en is om met hem dingen op sociaal-­maatschappelijk vlak te regelen. Gelukkig blijft hij nauw bij de club betrokken.”


Oekraïners

MZC’11 stond uiteraard ook klaar om gevluchte Oekraïners op te vangen in de vereniging. “We hebben dit opgezet met hulp van Saskia Stoutjesdijk, die werkzaam is bij de gemeente en bestuurslid is bij ons. Onze jeugdtrainer Jeroen Deurloo trainde op woendag 6 à 7 jongens. De club zorgde voor voetbalschoenen en een tenue. Inmiddels maken die jongens onderdeel uit van onze jeugdteams en zijn zij dus geïntegreerd. Dat wilden zijzelf ook graag.”


Hondenvereniging

Vreemde eend in de bijt is de speurhondenvereniging die ook een plek heeft gevonden op sportpark Den Hogen Blok. Voetbalveld en honden, is dat wel zo’n goede combinatie? “Dat gaat prima en er is nooit poep gevonden. Het levert de club wat extra centjes op. En ook van die groep komen er, net als de wandel- en vrouwenvoetballers, een deel de kantine in om nog wat te drinken. De biljartclub is dan ook bezig dus het is dan een behoorlijke gezellige boel hier.”

Deel dit artikel: