In beeld

Wintersportdrukte bij Intersport

TEKST barry hage BEELD sD SPORT

Wintersportspecialist Corine Meeles-Mol van Intersport Zierikzee is druk in de weer met het afstellen van de skibindingen voor een klant. De maand voor kerst is een drukke tijd vanwege wintersport. Op een zaterdag zijn Corine en Bas van Boven, de andere erkende specialist, de hele dag bezig met klanten helpen aan de juiste skispullen.


Corine: “Per klant nemen we serieus de tijd. Soms zijn we meer dan een uur bezig met skischoenen.” De lat wordt door de sportspeciaalzaak dan ook hoog gelegd. “We zijn pas tevreden als ze perfect zitten.”


Ieder mens een andere voet, dus dat betekent per definitie maatwerk. “Naast de maat zijn er meerdere dingen van belang: welk type skiër is iemand, heeft iemand enkelproblemen of heeft die gehad. Veel mensen hebben bijvoorbeeld botvergroeiing aan de zijkant van de voet.”


Vooral aan de skischoenen kunnen Corine en Bas het meeste aanpassen om ze naar wens te krijgen. Dat begint met het verwarmen van de binnenschoen, zodat die naar de voet gevormd kan worden. Eventueel wordt er middels schuimstickers extra ruimte gecreëerd in de schoen. “Voor de meesten volstaat dit, maar mocht het nodig zijn: wij kunnen nog veel meer doen.” Een ‘zwaarder’ middel is het verwarmen van de buitenschoen of zelfs het wegslijpen van een stukje schoen.


“En ook al zitten de schoenen in de winkel prima, het kan verstandig zijn een uurtje te skiën in een hal om echt te ervaren hoe ze zitten. Kom anders gerust terug. De schoen móet goed zitten, dat is ons doel. Pijnvrij skiën kan. Daarvoor hebben we alle kennis in huis.”

De juiste ski’s selecteren, is een stuk eenvoudiger. Corine: “Dat is een kwestie van luisteren wat voor soort skiër iemand is. Beginner of gevorderd. Skiet iemand korte of juist lange bochten.”


Het merendeel van de klanten prefereert overigens koop boven huur van de skimaterialen. Andere diensten die Intersport Zierikzee aanbiedt, is het waxen en slijpen van de ski’s; belangrijk voor een goed glijvermogen en goede grip.


Tot slot zijn de skibindingen van cruciaal belang en daarvoor wordt een speciale machine gebruikt. “Van belang is iemands lengte, gewicht, skiniveau en leeftijd. Zo kunnen we de bindingen dusdanig afstellen dat de ski’s losgaan zodra dat moet, maar ook niet te makkelijk losschieten. Dit heeft dus alles met veiligheid te maken.” Corine geeft aan dat verzekeringsmaatschappijen bij eventuele ongelukken het keuringsrapport willen zien. Het afstellen van skibindingen is elke 2 jaar nodig.


Na de kerstdrukte ligt er nog genoeg in het verschiet. “De meeste mensen gaan in de voorjaarsvakantie skiën.” In aanloop daarnaartoe organiseert Intersport Zierikzee 27 t/m 29 januari een skibazaar in de winkel aan de Grevelingenstraat. Uiteraard in stijl met warme chocomel, broodje Sauerkraut en glühwein.


www.intersportzierikzee.nl

Deel dit artikel: