Senioren

Sport Overdag voor 55-plussers

Rug recht, borst vooruit!

Ze moet zich inhouden als ze op straat een oudere slecht ziet bewegen. Sportinstructeur Ineke van Poppel (72): “Dan denk ik: die zou eens naar een gymles van Sport Overdag moeten komen. Dat is een tic: ik let altijd op hoe mensen bewegen.” Bij de Zierikzeese recreatiesportvereniging voor 55-plussers geeft ze elke vrijdag les.

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT

Moderne popmuziek galmt vrijdagmorgen door de gym­zaal van Laco, terwijl trainer Ineke enthousiast instructies en aanwijzingen geeft. De muziek bepaalt het loop­tempo van de leden van Sport Overdag tijdens de warming-up. Er volgen diverse loop­varianten: zijwaarts, de grond aantikken, armen omhoog, op de hielen. 


Ineke’s leven draait om gymnastiek. Ze beoefende het van jongs af aan. Ze volgde het CIOS om daarna door de jaren heen alle leeftijden les te geven: moeder- en kindgym, turnselecties en ouderengym. Voordat ze naar het CIOS ging, werkte ze een jaar op een kantoor. Ineke: “Dat was na de mulo en ik vond het vre-se-lijk!” Later had ze weliswaar ruim 10 jaar een administratieve functie bij ADRZ, maar wel altijd in combinatie met haar sportieve activiteiten.


Nieuwe inzichten

Door de jaren heen zag ze het gymnastiekvak inhoudelijk ontwikkelen. “Inzichten zijn enorm veranderd. Vroeger was het trekken en trekken met het lichaam,” legt Ineke uit, “terwijl later de nadruk lag op rustig bewegen, door de knieën gaan bij het bukken, niet alleen trekken met je armen maar met je hele lichaam. Nou, dat was vroeger allemaal niet.”


Juiste houding

Inmiddels geeft Ineke nu zo’n 4 jaar met veel plezier les bij Sport Overdag. Ze hoopt leden te stimuleren ook buiten de wekelijkse les om voldoende te bewegen. “Dan informeer ik bijvoorbeeld of ze mee hebben gedaan aan het tv-programma Nederland in Beweging.” In haar lessen let ze nadrukkelijk op de juiste houding. “Rug recht en borst omhoog. Omdat ik daar wekelijks op wijs, denk ik dat mensen er doordeweeks ook op gaan letten. Het gaat om plezier en ze mogen best lekker praten met elkaar, maar ondertussen moeten ze wel letten op hun houding. Er bewust van zijn. Maar ik moet oppassen dat ik niet te veel vraag van de mensen. Niet iedereen kan twintig keer een squat achter elkaar. Aan de andere kant kan ik ook een voorbeeld voor ze zijn, want ik zit met mijn 72 jaar in dezelfde leeftijdscategorie.”

“Het gaat om plezier en ze mogen best lekker praten met elkaar, maar ondertussen moeten ze wel letten op hun houding

Geen fysieke duels

Trainingen bestaan onder meer uit balanso­efeningen, waarbij de spieren goed aangespannen moeten worden. Verder zijn er speloefeningen, zoals het schieten op een korf. “Het stuiten van de bal tegen een muur en weer opvangen, is ook een goede, want daarbij gaat om de oog-handcoördinatie.”

Wedstrijdjes met fysiek contact zijn uit den boze. “De eerste keer dat ik kwam kijken – om te zien of ik trainingen wilde gaan verzorgen – botsten twee mannen tegen elkaar. Ze hadden uiteindelijk niets, maar ik dacht meteen: dat moeten we niet hebben. Een estafette kan bijvoorbeeld wel. Daarbij heb je geen botsingen en kan iedereen z’n fanatisme kwijt.”


Veel aandacht is er voor krachtoefeningen, waarbij bijvoorbeeld wordt gewerkt met gewichten, zware ballen of elastieken. “Planken doen we ook. Je staat ervan versteld wat ouderen kunnen! Er zijn er die dat heel lang kunnen volhouden en er zijn er die er een hekel aan hebben. Ik leg uit dat het voor de stabiliteit van de romp is. Stel, je stapt in een kuil, dan ben je zo sterk dat je het kunt opvangen. Of je staat met je elektrische fiets en die dreigt om te vallen, dat je die weet te houden en niet meegaat. Weten waarom je iets traint, helpt.”


Terwijl menigeen sport om af te vallen, is dat bij ouderen juist niet zo. “Die moeten spierkracht behouden! Dus als die gaan sporten, worden ze juist wat zwaarder. Dat is juist goed.” Als afsluiting van de lessen is er een cooling-down om de door de inspanning verkorte spieren weer op te rekken.

Er zijn er die we moeten afremmen, zeker als we weten dat iemand een TIA of infarct heeft gehad”

Voorzitter

“Ideaal hè, zo’n trainster!”, haakt voorzitter Gerard van Wagtendonk in. “We zijn heel blij met Ineke.” Gerard – nu 8 jaar voorzitter – sport zelf op woensdagmorgen. “Dat is mijn sportuurtje, maar als ik eens niet kan, doe ik vrijdags mee. Trainen kost energie én het geeft energie.” De woensdagles wordt verzorgd door Patrick Elfrink van SMWO. Ineke: “Ideaal dat we met z’n tweeën zijn, want indien nodig kunnen wij elkaar vervangen.”

Sport Overdag telt momenteel bijna zestig leden, waarvan de jongste 65 jaar is en de oudste 89. Gerard: “Soms zijn mensen op dermate hoge leeftijd dat het echt niet meer gaat en ze helaas moeten stoppen. Er zijn er die we moeten afremmen, zeker als we weten dat iemand een TIA of infarct heeft gehad.”


Sociale controle

De voorzitter legt uit dat het sociale aspect een belangrijke rol speelt in de club. Zo is er elke training een schriftje waarin iedereen zijn of haar aanwezigheid noteert. Gerard: “Als iemand een paar keer niet is geweest, zien we dat en wordt er contact opgenomen. Wel en wee van de leden is een vast agendapunt. Het wordt gewaardeerd door de leden.”


Rijbewijs

Over dankbaarheid gesproken. Ineke glundert als ze vertelt over hoe een voormalig lid haar bedankte dat ze haar rijbewijs mocht behouden. “In coronatijd hebben we een tijdje buiten op het hockeyveld getraind. Kwam een vrouw naar mij toe die zei: ik heb mijn rijbewijs behouden hoor en dat heb ik aan jou te danken! Ik keek haar verbaasd aan. Bleek dat ze bij de keuring voor haar rijbewijs moest squatten! Ze zei: dat ging zo goed, dankzij jou!”


Interesse om eens mee te doen? Elke 55+’er is van harte welkom proeflessen te volgen.

Meer info: www.sportoverdagzierikzee.nl

Deel dit artikel: