Event

SD Sportcafé kent flitsstart

Lees meer

Interessante lezingen van ervaren sprekers, een meer dan respectabele opkomst van zo’n 80 toehoorders en een aansprekende locatie: de eerste editie van het SD Sportcafé kende vrijdag 23 september een geslaagde aftrap.

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT

Hoewel het SD Sportcafé zich richt op sportliefhebbers en -beoefenaars in de breedste zin, vulde de ‘campuskantine’ van YourSurprise zich voornamelijk met triatleten en hardlopers. Zij werden getriggerd door het thema ‘(Over)training – Hoe optimaliseer je training en herstel?’.


Met een korte kennisquiz werd de avond ingeleid. Geheel in stijl konden antwoorden niet gegeven worden met ‘petje op / petje af’, maar met een voorligsteun of squat. Al moet gezegd dat door de aanzienlijke opkomst en de tafels en stoelen daar niet altijd voldoende ruimte voor was.


De lezingen waren in handen van de ervaren sprekers Carel Schott en Coriene Lodder van Schott & Co (Academie voor Leefstijl, Sport en Vitaliteit) uit Haamstede. Carel gaf meteen aan dat training in zichzelf al een karakter van ‘overload’ in zich heeft. “Training is het toedienen van prikkels aan het lichaam. Overtraining is als je te veel en te snel wilt.” Vervolgens somde hij een lijst van factoren op die daarbij een rol spelen: te eenzijdig trainen, onvoldoende hersteltijd nemen, slechte voeding en slechte slaap. Carel: “En onderschat stress niet. Ik ben overtuigd dat bij 85 procent van chronische klachten stress de oorzaak is.”


‘Aan’-stand en kilometerterreur

Carel legde uit dat er twee soorten overtraining zijn: parasympatische en orthosympatische. “Bij de eerste zet je lichaam je gedwongen in de herstelstand. Het herkenbare pap in de benen. Bij de tweede blijft het lichaam in de ‘aan’-stand staan.” De termen mogen wellicht duizelen, de voorbeelden van Carel waren zeer herkenbaar. Opscheppen over het aantal gelopen kilometers, te veel en te lange duurtrainingen. “De zogenaamde kilometerterreur. En dan heb je ook nog de ‘no pain, no gain’-terreur. Sporters die elkaar gek maken en daardoor trainen met een te hoge intensiteit.”


Rustdag of niet?

Maar waar trek je de grens? “Door heel simpel”, zo legt Carel uit “jezelf een aantal vragen te stellen. Zo kom

je tot een fitscore of the day.” Een ander hulpmiddel is ’s ochtends je rustpols te meten. “Wijkt deze meer dan 10 procent af van normaal, neem een rustdag!”


Professioneler en preciezer is de Omega Wave-meting, dat onder andere inzicht geeft in de mate van stress, belastbaarheid en uithoudingsvermogen. Gedurende de hele avond konden de bezoekers gratis zo’n test laten uitvoeren en daar werd zeer gretig gebruik van gemaakt. “In totaal zijn er veertig metingen geweest, ver boven verwachting. Het heeft mensen goede inzichten gegeven”, aldus Carel.

Sporters kunnen elkaar gek maken en daardoor trainen met een te hoge intensiteit­­”

Ironmannen

Tussen de lezingen door interviewde spreekstalmeester Marcel Willemse de Ironmannen Bas Groothedde (50) en Ludolf Reintjes (57). Beide stonden aan de vooravond van deelname aan dé wedstrijd van hun leven: de Ironman in Hawaï in oktober 2022. “Eigenlijk is het verbazingwekkend wat het lichaam aan kan. Kijk naar onze leeftijden en de enorme belastbaarheid die we aankunnen”, begint Ludolf. Op dat punt zijn ze niet zonder slag of stoot beland. Bas: “Ik ben het klassieke voorbeeld van te veel en te snel willen toen ik zeven jaar geleden begon. Ik ben in alle valkuilen die er zijn gestapt. Gaandeweg heb ik geleerd mijn belastbaarheid te vergroten. Rust plan ik tegenwoordig structureel in. Dat spelletje heb ik nu door en zo groei ik nog steeds. Ik ben ook niet meer gestresst als ik een keer een training mis. Die ga ik ook niet meer geforceerd inhalen. Ik doe niet meer aan dat ‘volume-denken’.” Ludolf vult aan: “Het is een inkopper, maar rust is echt de beste training.”


Hoewel de zaal uit meer en minder fanatieke sporters bestond, bevinden Ludolf en Bas zich in de buitencategorie. Hoe deal je met de permanente staat van vermoeidheid waarin het tweetal zich door het vele trainen in bevindt, zo wilde een toeschouwer weten. Bas: “Goede vraag. Het is een continue strijd om te zoeken naar de juiste balans. Ik plan extreem en ben daarin rücksichtlos. Tv kijk ik amper. Het is een kwestie van prioriteiten stellen en keuzes maken.”


In Hawaï wilden ze beide vooral genieten van ‘Het Grote Doel’ dat ze hebben bereikt. Ludolf: “Ook als de race niet goed mocht gaan, knop omzetten en genieten.” Bas: “Natuurlijk wordt het pijn lijden, maar met een glimlach op het gezicht.”

Herstel

Na de pauze besteedde Coriene Lodder aandacht aan hoe te komen tot optimaal herstel: “Herstel is misschien wel het belangrijkste bij het sporten.” Ze ging in op de relatie van diverse soorten trainingen op de hormonen. “Hormonen zijn belangrijk voor weefselherstel. Het stresshormoon cortisol maakt dat juist zwakker, daarom is langdurige stress niet goed.”


Voeding

Enkele tips komen aan bod, zoals het afwisselen van trainingen van power-, interval- tot duurtrainingen. “De rol van voeding vind ik vaak onderbelicht. Eiwitten en vetten zijn belangrijk, maar voor die laatste zijn we bang gemaakt. Eigenlijk kun je een simpele regel aanhouden: zoals de natuur het geeft, zit je – kort door de bocht – goed. Blijf weg van kant-en-klare pakjes. Verder zorgen groenten en fruit dat allerlei processen in je lichaam het goed doen.”


Bedtijd

Dan volgt de belangrijkste tip. “Het programma is iets uitgelopen, maar eigenlijk moeten jullie zo allemaal naar bed. Slaap is het allerbelangrijkste! En juist de uurtjes voor 24.00 uur zijn goed voor het herstel. De eerste slaapuren zijn voor het fysieke lichaam, verderop gaat het om mentale en emotionele verwerking.”


Deze avond is mede mogelijk gemaakt door YourSuprise, Boerderij Molenberg, Intersport Zierikzee, Brugse Zot, SMWO, Schott & Co, SD SPORT en B-Running.

Lessons learned

1

Minder trainen
is vaak beter

2

Varieer in trainingen: power-, interval- en duurtraining

3

Varieer in
voeding

4

Investeer in herstel (vroeger
naar bed, training overslaan)

5

Richt je blik naar binnen (wat gebeurt er, hoe voel je je)

6

Luister naar je hart,
dat klopt altijd

Save the date:

Vrijdag 17 maart is de tweede editie van het SD Sportcafé

Deel dit artikel: