Bedrijvig

HANS BOOGERT (BOUWBEDRIJF BOOGERT):

‘Op een sportzaal zitten bouwvakkers niet te wachten’

Lees meer

NAAM: Hans Boogert

WOONPLAATS: Oosterland

WERK: Directeur van familiebedrijf Bouwbedrijf Boogert

OPLEIDING: ROC Zadkine, Bachelor’s degree Bouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam

HOBBY’S: Klussen, mountainbiken, fietsen en wandelen

Hans Boogert is de vierde generatie van Bouwbedrijf Boogert dat circa honderd mensen in dienst heeft. Hoe houdt hij zichzelf en zijn werknemers vitaal? Hoe gaan ze in Oosterland op kantoor en buiten op de steigers en in panden stress of te hoge werkdruk tegen. En letten ze een beetje op hun fysieke gesteldheid? Boogert geeft antwoorden.

TEKST GERRIT VAN LOON • BEELD BOUWBEDRIJF BOOGERT

Zelf komt-ie lopend naar het werk. Dat is ook maar een klein stukje. Boogert ziet vanuit zijn werkkamer zijn villa liggen. Tussen de middag thuis eten, daarna pakt-ie wel de fiets. Kan-ie ook nog de vijf shetlanders die op het land voor zijn kantoor, grenzend aan de N59, lopen te grazen, verzorgen. Ontspannen in zijn woonomgeving kan Boogert niet. “Op Schouwen-Duiveland heb ik altijd het idee dat ik functioneel moet zijn. Op de bank voor de tv hangen ’s avonds kan ik niet. Dan ga ik liever klussen aan mijn tiny house dat ik hier op het bedrijf maak van een oud wijnvat. Of lekker in de tuin klussen. Op zaterdagochtend ga ik in mijn ketelpak ook in de weer.”


Fitnessruimte

Echt ontspannen doet hij pas in en nabij zijn vakantiehuis op de Veluwe. “ Daar krijg ik mijn kop leeg. En rust in je hoofd geeft ruimte voor nieuwe ideeën. Overigens heb ik in al die jaren wel geleerd dat het beter is om voor de zaak bezig te zijn, dan met de zaak. Met mijn partner mountainbike ik op de Veluwe, offroad. We fietsen ook veel en wandelen de Klompenpaden, afstanden van zo’n twintig kilometer per dag. In Oosterland heb ik een fitnessruimte in mijn huis. Daar staat een loopband en een spinningfiets. Ik gebruik die ongeveer een keer per week. In het verleden ging ik ook met mijn zoon zeilen op het Comomeer in Italië. Mocht ik de trapeze hanteren. Dat zeiljacht heeft hij niet meer. Nu ga ik soms met een maat zeilen op de Middellandse Zee.”


Geen lopende band

Het personeelsverloop bij Boogert is klein. Werknemers die gedurende de jaren last krijgen van gewrichten of hun fysiek en het niet meer trekken, krijgen aangepast werk aangeboden. “Werknemers in de nieuwbouw, fysiek zwaar werk, komen dan bijvoorbeeld bij service & onderhoud of de werkplaats in Oosterland te werken. Bij ons krijg je achter de computer ook geen muisarm, we maken unieke dingen. Woningen, verbouwingen en nieuwbouw zijn geen lopendebandwerk.”

“In april zijn we met z’n allen naar het Sauerland gegaan. Spelen we een soort Kamp van Koningsbrugge

Boogert beweegt

Een vitaliteitsprogramma voor zijn personeel heeft Boogert niet. Geen stoelmassages of een fitnessruimte onder werktijd. “Daar is geen belangstelling voor. Op een sportzaal zitten ze hier niet te wachten. We hebben bij de Kustmarathon eens een fietsclubje gehad. Deed ik zelf ook aan mee, maar dat zijn altijd een beperkt aantal mensen. Het bedrijvenvoetbal is bij ons ook tanende. Laatst hebben we getennist in Nieuwerkerk. Mochten we als tegenprestatie van sponsoring met personeel een balletje slaan. In april zijn we met z’n allen naar het Duitse Sauerland gegaan. Speelden we een soort Kamp van Koningsbrugge. Bergbeklimmen, abseilen, wandelen, biertje drinken, boswandelingen naar jagershutten. We bivakkeerden wel in een hotel. Het gaat vooral om het teamgevoel.”


Voedsel

Werken in een team. Dat is ook waar Hans tijdens sollicitaties naar vraagt. “We vragen onder andere naar hobby’s. Als ze aan teamsport doen, is dat een pluspunt. En ook als ze er fysiek in orde uitzien. Lunchen doen we hier gezamenlijk. Er ligt fruit van de groentebroer.nl uit Sint Philipsland klaar. De bammetjes komen van thuis mee. Zelf ben ik een gezonde eter. Je zult mij nooit vette rotzooi zien eten. En ook nooit zien barbecuen, ik heb aan een stukje genoeg. In restaurants bestel ik ook nooit schnitzel. Ik ga voor zalm, tong, pannetje mosselen of een biefstukje.”


Uiterlijk van het eiland

Met zijn bedrijf bepaalt Boogert al meer dan honderd jaar het uiterlijk van Schouwen-Duiveland. Hij bouwde Grand Hotel Ter Duin in Burgh-Haamstede en Hotel Mondragon in Zierikzee. Restaureert de monumenten, waaronder de poorten van Zierikzee, en voert voor de gemeente een meerjarenonderhoudsprogramma uit voor gemeentelijke gebouwen als kerktorens, gymzalen en gemeentewerkplaatsen. Hij dichtte een gat in Scharendijke en moet dat nog doen in Burgh-Haamstede. “Schouwen-Duiveland is echt mijn eiland. We mogen best wat hoger bouwen hier, zonder het landschap en het groen aan te tasten. We gaan in Renesse een Fletcher-hotel met 150 kamers aan de Hogenboomlaan bouwen. Maar ik ben niet voor grote hoeveelheden toeristen. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Zo gaan we het onderhoud van sociale woningen enorm verduurzamen. Door de enorme gasprijzen verwarmen mensen hun woningen minder. Dat zorgt voor vocht en schimmel in de huizen en voor een slechte gezondheid van bewoners.”

Deel dit artikel: