Voetbal

Voetbaltrainer Richard de Moedt actief als video-analist

Van De Vospit
tot De Toekomst

Lees meer

Toen Richard de Moedt (34) november 2022 bij WIK’57 werd ontslagen, vulde hij zijn tijd alweer snel met voetbal, namelijk als video-analist. Hij bezocht in die functie wedstrijden door heel het land en belandde onder andere op De Toekomst bij Ajax. “Het werd een uit de hand gelopen hobby.”

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT / BASTIAAN HEUS (AJAX)

Richard praat met hese stem, een overblijfsel uit zijn baby­tijd. Samen met zijn tweelingbroer Ronald wordt hij op 1 april 1989 geboren in Rotterdam. Liefst 10 weken te vroeg. Een zeer kritieke situatie. “Ze gaven ons nog geen dag. Best bijzonder dat ik hier nu zo zit.” De noodzakelijke beademing via de keel heeft zijn stembanden aangetast. Diverse operaties en logopediebehandelingen brengen maar lichte verbetering. “Wel geinig, ik had dezelfde logopedist als Marco Borsato.”


Pas op latere leeftijd begint zijn medische achtergrond hem echt parten te spelen. Vanuit zijn toenmalige woonplaats Naaldwijk, en sinds februari 2016 vanuit Sommelsdijk, werkt Richard op de bloemenveilig in het Westland. “Mijn werkgever wilde op den duur van mij af, omdat ik steeds meer longontstekingen kreeg. Mijn longinhoud werd steeds minder.”


Knock-out

Hij wordt eind 2016 schoonmaker – ook wel interieurverzorger genoemd – van flats in Hoogvliet. Dat gaat goed. Sterker nog: hij maakt weken van 60 uur. “Stond ik 5.00 uur ’s ochtends op om vanuit Sommelsdijk naar het werk te gaan.” Zodra hij zijn tweede kind krijgt, wil hij minder werken en dichterbij huis. Hij wordt glazenwasser op Goeree-Overflakkee. Dan gaat het op een dag flink mis. “We hadden een systeem waarmee ik de binnenkant van een koeltoren op een industrieterrein in Sas van Gent kon reinigen. De vrijgekomen dampen sloegen op mijn longen. Ik ging knock-out. Het betekende einde werk.”


Richard is sindsdien afgekeurd. In zijn woning in Zierikzee, waar hij sinds februari 2022 met zijn gezin woont, heeft hij een zuurstofconcentrator die hem ’s nachts van extra zuurstof voorziet, zodat hij goed de dag doorkomt. Het weerhoudt hem allerminst volop met zijn voetbalpassie bezig te zijn. Dat is zijn sport: eerst als keeper, later als trainer. Sinds zijn ontslag bij s.v. WIK’57, eind 2022, stort hij zich op het maken van video-analyses. Over zijn korte tijd op sportpark De Vospit: “De overstap van jeugd naar senioren was groter dan gedacht. Dat zat hem in mondigheid, overal mee willen bemoeien, makkelijk afbellen…” Inmiddels is zijn opvolger Danny Magito ook de laan uitgestuurd. Veel woorden wil Richard er niet aan vuil maken. “Ik ben blij dat WIK mij de kans heeft gegeven en ik vind het jammer dat het zo gelopen is. Maar deuren gaan dicht en andere open.”

Beelden zeggen meer dan woorden. Je confronteert spelers met de feiten”

Vuurdoop

Hij schaft een camera aan, een videomast en een softwarelicentie voor het maken van video-analyses. Hij schrijft clubs aan en plaatst een bericht op social media waarin hij zich aanbiedt als video-analist. Zaterdag 3 december 2022 is zijn vuurdoop in Waalwijk: ’s ochtends WSC JO13 tegen Arnhemse Boys Schuytgraaf JO13 in de 2e divisie en ’s middags Smerdiek tegen Brouwershaven.


Vanwege de groothoekcamera hoeft die maar weinig van links naar rechts te bewegen om de bal te kunnen blijven volgen. “De gefilmde wedstrijd zet ik op de laptop en codeer daarna de voetbalsituaties: vrije trappen, corners, balbezit, aanvallen en verdedigen in zone 1, 2 en 3. Daarna knip ik de video op in fragmenten en tot slot voeg ik nog rondjes of pijltjes toe om het te verduidelijken.”


Sinds begin dit jaar is hij de vaste video-­analist van Westlandia O18 t/m O13, de club voor wie hij gezien zijn voetbalverleden geen onbekende is. “Zij hebben een camera op veld 1 hangen die ik vanuit huis kan besturen. Pas had ik de mooie bekerwedstrijd Westlandia O18 tegen FC Twente. Vooraf had ik contact met de trainer wat hij vooral wilde zien. In dit geval was dat verdedigen op eigen helft.”

Wie weet dat ik zo ooit nog het profvoetbal in kan....

FC Dordrecht

Het zijn niet alleen clubs of trainers die hem inschakelen. “Ik heb bij Excelsior Rotterdam O18 in opdracht van een vader een speler gefilmd. En ook bij FC Lisse”, aldus Richard. Inmiddels loopt hij ook een dag in de week mee bij de hoofdmacht van eerstedivisionist FC Dordrecht. Hij ondersteunt daar de vaste video-analist. “De ene keer moet ik de tactische training filmen, de andere keer een wedstrijd of de tegenstander analyseren.”


FC Lisse, SCO (Oosterhout), APWC (Amersfoort), RFC (Raamsdonkveer), VVR (Rijsbergen)… Richard kan inmiddels een lange lijst clubs overleggen waar hij heeft gefilmd. “Wat ik vraag is peanuts: 50 euro en een reiskostenvergoeding. Zeker als je bedenkt dat ik per wedstrijd meerdere uren bezig ben. Maar ik sta nog maar aan het begin. Ik wil eerst veel ervaring opdoen en investeren in mijzelf.” Zin om zich verder te ontwikkelen heeft hij zeker. Omdat Ajax en Westlandia partnerclubs zijn, heeft hij op De Toekomst een interne opleiding tot video-analist gevolgd. Ik zou ingezet kunnen worden voor de Ajax Coaching Academy. “Die zitten ook in Dubai. Leuk voor een jong iemand zonder gezin, niet voor mij.”


Hij ziet een grote rol weggelegd voor video-analisten. “Beelden zeggen meer dan woorden. Je confronteert spelers met de feiten.” Om er lachend aan toe te voegen: “Wie weet dat ik zo ooit nog het profvoetbal in kan...” Eerst wacht volgend seizoen het hoofdtrainerschap bij v.v. SNS. “Alles wat ik nu leer, neem ik weer mee als extra bagage richting die club. Ik gebruik sommige dingen die ik heb geleerd op de Ajax Coaching Academy zelfs nu al bij MZC’11 JO17.”


Voor meer informatie: sportvideoanalist@gmail.com

Voetbal- en trainerscarrière

Van kleins af aan doorloopt Richard alle selectie-elftallen van Westlandia in Naaldwijk. Hoogtepunt is een wedstrijd met JO13 tegen PSV op De Herdgang. Hoewel klein van stuk is Richard keeper. “In de beginjaren was dat lastig, maar later niet meer. En vanaf mijn zestiende keepte ik in de zaal, waardoor meevoetballen mijn grote kracht werd.”

Hij staat achtereenvolgens onder de lat bij de 1e selectie van Westlandia (zaterdag 4e klasse), s.v. Wateringse Veld (zondag 3e klasse, Den Haag) en s.v. Verburch (zondag 3e klasse, Poeldijk).

In de zaal schopt hij het met FC Rijswijk zelfs tot de eerste divisie en speelt hij in een O19-selectieteam van de KNVB.

Op 24-jarige leeftijd moet hij stoppen na een verwaarloosde bovenbeenblessure. Het betekent einde actieve carrière. “Er was te veel beschadigd.” Hij stort zich volledig op het trainersvak. “Als keeper was ik al trainer van de C’s van Verburch.”

Hij traint s.v. Erasmus (JO13-1, Den Haag), MSV & AV Flakkee (JO19-1 en later het 2e, Middelharnis) en SKNWK (JO19, Nieuwerkerk). Met het trainersdiploma UEFA-C op zak liggen zijn ambities bij een eerste elftal. Het avontuur bij s.v. WIK’57 is echter na vijf competitiewedstrijden ten einde. Hij wordt video-analist en sinds enkele maanden is hij ook interim-trainer bij MZC JO17-1. Volgend seizoen is hij trainer/coach van v.v. SNS in Stad aan ’t Haringvliet.

Deel dit artikel: