Sportindex

Elk beroep is weer anders, maar we moeten allemaal langer doorwerken. Qua vitaliteit zit het bij gymdocenten natuurlijk wel snor. “Jeugd kost energie, maar ik haal er ook heel veel uit.”

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT, BRUNO BOLSIUS

Lees meer

HOE VITAAL ZIJN ONZE

Gymdocenten?

JACO VAN DER SCHEE, Het Lyceum Rotterdam:

‘Ik ben niet zo goed in stil blijven zitten’

SPORT & BEWEGEN

“Ik loop hard, per keer tussen de 10 à 20 km. Sinds ongeveer 5 jaar doe ik ’s zomers aan wielrennen. Maar ik ben meer van de bergen dan de polders. Tot mijn veertigste was ik voetbalkeeper en heb ik altijd gemoeten; dat heb ik nu niet meer. Ik kan vier keer in de week hardlopen, maar het ook gerust twee weken niet doen. Ik heb het best druk. Ik werk zo’n 50 uur per week als teamleider in het onderwijs. Op maandag geef ik bij HSD hockeytraining aan het team van mijn dochters. Daarna ga ik door naar v.v. Kloetinge voor de keepers­training. Dinsdag ben ik vaak laat thuis. Een kort rondje hardlopen lukt soms.

Op woensdag train ik weer de hockeymeiden en sport daarna zelf wat. Donderdag geef ik ook keeperstraining bij v.v. Kloetinge. Vrijdag lig ik er wel af na een lange week en dat is mijn rustmoment. Zaterdag coach ik bij de meiden en ga ik naar de thuiswedstrijden van v.v. Kloetinge. Eigenlijk is er dan nog best veel ‘moeten’ in de week...”


VOEDING

“Daar letten we wel op, maar ook niet overdreven. Frisdrank en snoep hebben we amper in huis. Veel is gewenning. Als je niet gewend bent aan al die suikers, mis je het op den duur ook niet meer. Er is één zak chips in de week. Onze dochters vragen er ook niet naar. ‘s Ochtends liggen er stukjes appel, banaan, bleekselderij, komkommer... Dat rijtje moeten onze dochters eten. Dat is ook een kwestie van gewenning.”


GEZOND WERK

“Op maandag en dinsdag geef ik één gymles. Verder ben ik teamleider van de klassen 2 en 3. Ik ben leidinggevende over dertig personen en verantwoordelijk voor het onderwijs in vijftien klassen. Dat is veel werk en het zijn lange dagen. Ja, dat is stressvoller dan alleen gymdocent zijn, maar ik maak mijzelf niet zo snel druk en kan er dus goed mee omgaan. Hoewel ik nu meer zittend werk heb, ben ik toch veel in beweging. Loopje hier, een loopje daar. Ik ben gewoon niet zo goed in stil blijven zitten.”


ONTSPANNING

“Naast sporten is vakantie écht ontspanning. In de tuin werken. En verder vrijdags samen een wijntje drinken.”

KIM KLOET, Pontes Pieter Zeeman (Zierikzee):

‘Tennis vind ik fysiek minder uitdagend’

SPORT & BEWEGEN

“Als kind deed ik atletiek bij AV Delta Sport, voornamelijk de technische onderdelen hoog­springen en hordelopen. Tegenwoordig heb ik een keer in de week tennisles bij LTC in Zierikzee. Ik ben best streberig en wil er beter in worden. Meestal proberen we aansluitend nog even vrij te tennissen. Verder probeer ik nog een tweede keer in de week te tennissen of mee te doen met toernooien. En af en toe val ik in bij competities.

Op maandagavond geef ik bodypumples in het dorpshuis van Noordgouwe. Dat doe ik al zo’n 10 jaar. Dus twee à drie keer in de week ben ik wel actief.

Zo’n zeven jaar terug was ik ook nog fanatiek met crossfitten en heb ik een paar keer survival runs gedaan: hardlopen met tussendoor obstakels en opdrachten. Tennis is vooral technisch, maar crossfit vind ik fysiek uitdagender. Maar iets zwaarders doen, kan

mijn lichaam op dit moment niet aan. Vier jaar geleden heb ik een keizersnede gehad en ik heb nog steeds last van complicaties. Heb veel pijn en dat vreet energie. Ik word enorm beperkt in mijn doen en laten.”


VOEDING

“Ik heb de goede genen meegekregen, want ik hoef er qua gewicht niet zo op te letten. We eten gevarieerd en alles met mate. We proberen de laatste tijd minder vlees te eten, omdat dat beter is voor het milieu.”


GEZOND WERK

“De combinatie is ideaal: veel staan, maar ook kunnen zitten. Soms meedoen met de les en af en toe ook naar het buitenveld. Ik ben de hele tijd bezig. Een dikke mat verplaatsten doe ik niet zelf, maar laat ik een groep leerlingen doen. Natuurlijk is er weleens stress. Een klas kan per dag anders zijn. Jeugd kost energie, maar ik haal er ook heel veel uit. Voor kinderen die minder hebben met gym, is er de laatste jaren veel veranderd. We kijken veel meer naar het individu. Wat voor het ene kind makkelijk is, is voor de andere een enorme uitdaging. Daarom kijken we bij het becijferen tegenwoordig veel meer naar de inzet. Dat werkt veel stimulerender voor kinderen.”


ONTSPANNING

“Ik kan heel goed tv-series kijken! Verder vind ik het leuk dingen met het gezin te doen of met vrienden af te spreken.”

Deel dit artikel: