Marathon

bernadette schets gaat bijzondere uitdaging aan

Hardlopen in Chili

Lees meer

Elk jaar zijn er vele grote sportevenementen die gekoppeld zijn aan een goed doel, zoals de Roparun en Alpe d’Hu Zes. Bernadette Schets (45) uit Zierikzee gaat een bijzondere uitdaging aan, namelijk de Marathon van Patagonië in Chili voor Run for KiKa. Op 4 september vertrekt ze om op 9 september de hele marathon te lopen in de strijd tegen kinderkanker.

TEKST BARRY HAGE • BEELD CHRIS VAN DREUMEL / ECOCAMP PATAGONIA

“Het is het zuidelijkste puntje van Chili, tegenover de Zuidpool. Het kan er dus flink koud zijn en er kan ook veel wind staan. Het is een ruig en bergachtig gebied met veel klimmetjes. Een plek waar ik normaliter nooit zou komen”, is Bernadette enthousiast.

Marathonervaring heeft ze genoeg. “Ik loop nu zo’n 10 jaar. Weliswaar met tussenpozen in verband met zwangerschappen en de babytijd. Maar meestal begon ik zo’n vier weken na de bevalling alweer met lopen.” Vanwege haar eigen schoonmaakbedrijf werkt ze zeven dagen in de week. Daarnaast heeft ze een groot gezin met liefst zeven kinderen. Toch vindt ze tijd drie keer in de week de hardloopschoenen aan te trekken. “Ik vind het leuk veel te doen. Hardlopen kan ik makkelijk tussendoor inplannen en het houdt mij fit waardoor ik juist veel aan kan.”


Blessure

Zo was het niet altijd. Vanaf oktober vorig jaar kampte ze lange tijd met een flinke heupspierblessure en lag ze er maandenlang uit. “Dat was na de Kustmarathon. Ik had mij ingeschreven, maar kon mij vanwege drukte niet goed genoeg voorbereiden. Ging ik in plaats van drie à vier keer in de week lopen, één keer heel lang lopen. Dat was niet goed.”

Pas sinds eind januari was ze voldoende hersteld om het hardlopen weer op te pakken. “Heerlijk! Ik loop nu drie keer in de week, waaronder interval en lange duurlopen, afwisselend sneller en langzamer. Dichter richting de marathon ga ik vier keer in de week trainen. Kijk, uitlopen doe ik hem wel, maar ik wil hem ook op een goed tempo lopen.”

“Meestal begon ik zo’n vier weken na de bevalling

alweer met lopen”

Baarmoederhalskanker

Dat Bernadette juist KiKa (kinderen kankervrij) als goed doel kiest, komt doordat er vier jaar geleden baarmoederhalskanker bij haar werd geconstateerd. “Dat was in een vergevorderd stadium, maar alles is gelukkig goed gekomen.” Door de operatie zou ze geen kinderen meer kunnen krijgen. “Ik had zes kinderen dus dat was helemaal niet erg.” Specialisten stonden voor een raadsel, want ze werd onverwacht zwanger. “Door het littekenweefsel van de operatie zat een normale geboorte er niet in. Gelukkig werd dit op tijd ontdekt, anders was hij niet levend geboren. Een groot gezin met allemaal gezonde kinderen lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Er zijn zoveel ouders met zieke kinderen, daar wil ik graag wat voor doen.”


Acties

Naast het veelvuldig trainen komt daar nog een grote uitdaging bij kijken: minimaal 10.000 euro ophalen. “Voor deze marathon waren maar een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus KiKa wil mensen die er écht voor gaan. Vandaar dat bedrag. Als ik dat niet haal, moet ik het zelf bijleggen of het bedrag laten staan voor een andere marathon volgend jaar. Ik ben druk met allerlei acties bedenken.”

De allergrootste uitdaging heeft echter niets met hardlopen of donaties te maken. “Straks ben ik negen dagen van mijn gezin weg… daar zie ik tegenop, want ik ga ze enorm missen. Maar ik ga lopen met een camera zodat ze me kunnen volgen en verder zal ik veel Facetimen en bellen.”

Steun KiKa

Bernadette Schets: “Al jaren zet ik mij in voor een goed, beter en gezonder leven. Middels het hardlopen kan ik hier gelukkig een goede vorm aan geven. Als moeder in het bijzonder wil natuurlijk iedereen dat deze vreselijke ziekte de wereld uit verdwijnt en kinderen gezond worden en zijn! Help daarom mee om geld te doneren voor alle kinderen en families die hierdoor worden getroffen. Ik zou graag zoveel geld als mogelijk ophalen. Maak kinderen vrij van kanker en help mee voor onderzoek. Doneer nu!”


Doneren kan via www.runforkikamarathon.nl

Deel dit artikel: