Fietsevent

Veilig blijven fietsen

TEKST barry hage BEELD sD SPORT

Nederland is een fietsland. We hebben meer fietsen dan inwoners volgens brancheverenigingen BOVAG en RAI. Velen doen het al zolang ze zich kunnen herinneren. Maar als je ouder wordt, kunnen er op den duur twijfels ontstaan over een lastig bochtje, een drukke kruising of een mul bospad. Daarom organiseert Schouwen-Duiveland Vitaal op dinsdag 6 juni een Doortrapdag op de Molenberg in Burgh-Haamstede.


Ouderen langer veilig laten fietsen, dat is het doel van het programma Doortrappen. Geen overbodige luxe gezien de enorme toename van fietsongevallen met ernstige gevolgen. Het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel is in de afgelopen tien jaar sterk gestegen. Gevreesd wordt dat de cijfers tot 2040 fors blijven toenemen. Er is namelijk een groeiende groep senioren, die ook steeds ‘fietslustiger’ is. Bijna de helft van de ernstig gewonde fietsers is ouder dan 60 jaar. Vaak zijn het eenzijdige ongevallen.


Het lijkt logisch de verklaring te zoeken in het steeds drukker wordende verkeer en de explosieve groei van het aantal ouderen met een snelle en zware e-bike.


De Doortrapdag in Burgh-Haamstede richt zich op 55-plussers en is van 9.45 – 15.00 uur. Diverse partijen werken er aan mee, zoals Veilig Verkeer Nederland, de fietsersbond en Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ). Er is een theorieles, een beweegworkshop van De Blaeij actief & vitaal en een fietscheck door Jan de Jonge Fietsen.

Na de lunch is er een fietsparcours en een fietsroute over de kop van Schouwen-Duiveland.


Deelname aan de Doortrapdag is gratis.
Opgeven kan via de website van SD Vitaal:
sdvitaal.nl/doortrapdag-2023

Deel dit artikel: