Spannende tijden voor vereniging D’Antilopen

Blijft Dol-Fijn in Nieuwerkerk open of niet? Dat is niet alleen spannend voor het zwembad, maar zeker ook voor vereniging D’Antilopen die er elke vrijdag gebruik van maakt. 

TEKST BARRY HAGE • FOTO SD SPORT

“Open blijven is voor ons prioriteit één. De zwemgroep is de grootste afdeling van de vereniging. Als dit zwembad sluit, stoppen er waarschijnlijk veel”, geeft voorzitter Yvonne Louwerse het belang aan.

Al jaren dreigt sluiting, maar richting de laatste gemeenteraadsverkiezingen steunden steeds meer politieke partijen Dol-Fijn. Maar uitsluitsel is er vooralsnog niet. Yvonne: “We hopen binnenkort positief nieuws te horen. Alle onderdelen van onze vereniging zijn voor de lol, voor het samen zijn, maar het zwemmen is ook medisch gezien erg belangrijk. Denk aan reumapatiënten of mensen die uit een revalidatietraject komen. Door het extra verwarmde zwembad in Dol-Fijn gaat het bewegen makkelijker en heb je er na afloop ook minder last van.” 


Verhuizen

Verkassen naar Laco is geen optie volgens de voorzitter. “Sommigen van ons hebben het geprobeerd, maar zijn allemaal teruggekeerd. Dat heeft met de watertemperatuur te maken, maar ook omdat we het zwembad vrijdags voor ons hier alleen hebben. Dat scheelt veel omgevingsprikkels, zodat de zwemmers zich beter kunnen concentreren op de oefeningen. Bovendien zijn de zwemtijden nu ideaal, ook voor de mensen die bijvoorbeeld door de thuiszorg geholpen worden met aankleden.”


Onwel

“Onze ouderen willen niet ’s avonds autorijden. In Nieuwerkerk kunnen we onze eigen tijden aanhouden”, vult zwemcoördinator Hilde Poppe aan. “Laco is een fantastisch complex, maar voor ons voldoet het niet. De huisdokter zit hier aan de overkant en weet ik direct te bereiken, mocht iemand onwel zijn geworden. Bovendien is de vraag wat het bij Laco kost? Veel ouderen zitten krap bij kas.” 

Belangrijk voordeel van Dol-Fijn is ook de lift om mensen het water in te kunnen tillen, al is deze momenteel buiten gebruik. Hilde: “Zolang er geen duidelijkheid is over de toekomst van Dol-Fijn, investeert de vereniging niet in het opknappen van de lift. Dat betekent wel dat er nu mensen al een tijdje niet kunnen zwemmen.” En mocht er uiteindelijk positief nieuws komen? Hilde: “Dan gaan we meteen reclame maken om mensen te werven. Iedereen wil wel in zijn of haar dorp flyers uitdelen.”

“Laco is een fantastisch complex, maar voor ons voldoet het niet

Oefeningen

Instructrice Lies-Hanse Duim verzorgt de oefeningen voor de zwemmers van D’Antilopen. Benen, armen, knieën, schouders, alles krijgt aandacht. Lies: “Als je niets doet, gaat je lichaam achteruit. De oefeningen zorgen dat de wervels soepel blijven en maken de spieren zo sterk dat ze het werk doen.” 

227

Naast Vereniging D’Antilopen wordt Dol-Fijn gebruikt voor vrij zwemmen en baby- en peuterzwemmen. Verder zijn 227 kinderen bezig met diploma­zwemmen. 

Veelzijdige club

Vereniging D’Antilopen is voor mensen met en zonder beperking. De club telt ongeveer honderd leden. Voornaamste doel is mensen met elkaar te verbinden. Het aanbod aan is veelzijdig en verdeeld over heel het eiland:

  • klaverjassen en bingo (Scharendijke)
  • biljarten (Ellemeet)
  • koersbal (Ouwerkerk)
  • scootmobielcursussen en tochten
  • gymnastiek voor (ex-)hart­patiënten; er wordt samen gesport met een damesgroep (Nieuwerkerk)
  • zaalsporten voor ouderen (Brouwershaven)

De leden komen van heel het eiland: van Bruinisse tot Burgh-Haamstede. Voorzitter Yvonne Louwerse: “Iedereen is welkom om eens kennis te maken met de diverse onderdelen. Het zou leuk zijn als bijvoorbeeld bij het zaalsporten voor ouderen – elke dinsdagmorgen in Brouwershaven – wat mensen erbij zouden komen.”

Deel dit artikel: