HENK GRAVESTEIN: 'BEPAAL JE EIGEN KOERS'

‘Geen bewijs dat sport garantie is voor langer leven’

Henk Gravestein is havenmanager op de jachthaven in Bruinisse, een markante persoonlijkheid die naast zijn inzet voor deze moderne fulltimeservice familiehaven – ‘het zilte genieten’ – nog andere passies heeft. Gelouterd door levenservaring heeft hij een uitgesproken mening over hoe we in het leven staan. Hij is geïnteresseerd in mensen, houdt van het leven en is zeker nog niet van plan met pensioen te gaan. “Er is nog genoeg te doen”.

TEKST JOOP VAN DER LAAN • FOTO MARISKA CATOR

GEZIN

Henk verblijft een groot deel van zijn tijd op Schouwen-Duiveland. Op de jachthaven in Bruinisse maar ook als voorzitter van de Stichting Festiviteiten Bruinisse, waaronder de traditionele Visserijdagen thuis horen. En hij is bestuurlijk betrokken bij het Windfonds van Windpark Krammer. 

Hij leeft 260 dagen van het jaar buiten, kookt in de buitenkeuken met basisingrediënten uit eigen tuin. Verzorgt zijn kippen en vissen en geniet, samen met zijn vrouw Bo, met het eiland Tholen als zijn thuishaven. Een uitgebreide muziekcollectie maakt de cirkel rond.

Henk is van huis uit een echte ‘Rotterdammert’ en heeft al vroeg een band met Schouwen-Duiveland gekregen. “Ik ben hier gemaakt. In 1953 heeft mijn vader geholpen na de watersnoodramp”. 

BEROEP

Gravestein is havenmanager van de Jachthaven Bruinisse BV, werkend onder de vlag van ‘Thuishavens’, als onderdeel van een familiebedrijf dat ook andere havens in Nederland in exploitatie heeft. 

Zo’n 10 jaar geleden heeft Henk het project in ‘Bru’ mogen aanpakken dat is uitgegroeid tot een volwaardige recreatievoorziening aan de rand van het grootste zoutwatermeer van Europa, het Grevelingenmeer. “Een complete make-over” noemt hij het zelf, waarbij het aantal ligplaatsen werd uitgebreid naar 988. Aangetrokken als projectmanager voor een periode van 3 jaar maar nog lang niet klaar, zegt hij.  “Zolang ik deelneem aan het proces, invloed heb op dingen en nog steeds kan leren, blijf ik”.

“We worden geregeerd door buienradar en laten anderen onze agenda bepalen”

SPORT

Henk durft te stellen, dat nog niet is bewezen dat je door het beoefenen van sport langer leeft. Daar komt meer voor kijken. Zelf heeft hij veel sporten gedaan, van skieën, hardlopen, mountainbike, inline skating tot tennis en squash. Nu doen de knieën het niet meer zoals hij zelf zou willen en is hij, samen met zijn vrouw, aan het wandelen geslagen. Ze lopen samen de wandeleditie van de Kustmarathon deze maand. Zijn vrouw doet ook nog de hardloopmarathon.

VOEDING

Henk bewaakt zijn gewicht, eet weinig koolhydraten en geen zoetigheid. “Suikers zijn de grootste bedreiging. De eerste fles tomatenketchup was de aanleiding voor een ander eetpatroon met alle gevolgen van dien, zoals diabetes. Voedselfabrikanten voegen van alles toe en we eten het zonder op te letten.” Voor Henk is het belangrijk om bewust te kijken wat er in producten zit. “Ik probeer het zoveel mogelijk zelf samen te stellen, maak als barbecueliefhebber mijn eigen hamburgers waar de honden geen brood van lusten…” Henk is een bourgondiër maar let wel op wat hij eet.

VITALITEIT

Bij een havenproject in Zambia werd hij door de plaatselijke bevolking naast bleekgezicht vooral “extreme bali” genoemd, bedoeld als “extreem fitte oude man”, gezet tegen de lage gemiddelde leeftijd die de mannen daar haalden.

Een belangrijke motivator is de muziek. Henk maakt naam en faam als dj. De muziek zit in zijn genen en het is voor hem fantastisch om te mogen draaien voor veel publiek, zoals bij de finale van het muziekfestival Anywave in Zierikzee en op Concert at Sea.

Het houdt hem vitaal, naast het werk en de andere dingen die het leven zo mooi maken. “Dan voel ik me weer een kleine jongen en geniet dat muziek jong en oud in beweging brengt”.

LEVENSLESSEN

De uitdaging zit hem vooral in de snelle verandering van de samenleving die ook zijn weerslag heeft op zijn werk. “Er is sprake van terugloop van het botenbezit, we hebben steeds minder tijd, krijgen steeds meer stress in een wereld die door de kortere digitale lijnen alsmaar kleiner wordt. We worden geregeerd door buienradar en laten anderen onze agenda bepalen”. 

Henk: “Zelf kan je keuzes maken en tijd is een gegeven waar je zelf over beslist. Het onderscheid tussen tijd van de baas en eigen tijd is een verkeerde instelling. Social media persen ons in een keurslijf waarin we geen tijd meer hebben een eigen leven te leiden. De toon wordt gezet door tv-koks wat we wel of niet moeten eten. We lopen blind achter trends aan, baarden, tattoo’s, et cetera. We fokken elkaar op, we kunnen niet meer wachten. Als we producten bestellen, zijn we gewend om die à la minute geleverd te krijgen. We accepteren geen ‘nee’ meer, terwijl toch een antwoord op een vraag ‘ja’ of ‘nee’ kan zijn en beide antwoorden evenveel waarde hebben. Wat zijn we allemaal aan het doen?”

Henk vindt dat je fouten mag maken, maar wel moet kiezen voor je eigen koers en zelf beslissen wat je wel of niet doet. Zelf blijft hij van nature nieuwsgierig, speelt nooit toneel en leeft voor zijn passie: het echte leven leven.

Deel dit artikel: