HOE VITAAL ZIJN ONZE

Vissers

Schouwen-Duiveland vergrijst. Tegelijkertijd moeten we steeds langer doorwerken. Hoe blijven de mosselvissers ‘fit for the job’? En hoe gezond is hun werk?

TEKST BARRY HAGE • FOTO'S ERNESTA VERBURG/SD SPORT

Lees meer

ERIK ROMIJN, bemanningslid ZZ18:

‘De hele dag doe ik apenkooi’

SPORT & BEWEGEN

“Vroeger deed ik aan hockey, surfen, zeilen, tennis, paardrijden,… Sinds ik dit werk doe, ben ik gestopt, want als ik thuiskom ben ik regelmatig afgedraaid. De mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s) ruimen wij op. Die zitten verankerd en moeten wij loskoppelen. Dat is staan, zit, klimmen, ruim in, ruim uit, plat op je buik op het dek om de boei op te pikken en de ankerketting naar boven te trekken… Wij zitten de hele dag in de ‘sportschool’. Ik noem het vaak ‘apekooi’. Ik ben 48 jaar, maar jongens van 20 jaar kunnen mijn werktempo niet bijhouden. Toen ik een brommer wilde, moest ik ervoor werken. Gasten van nu zitten vooral achter hun mobiel. Ze geloven het wel.”


VOEDING

“Ik neem Herbalife voedingsshakes. Dat komt door mijn vrouw, want die verkoopt dat. Ik merk dat ik er baat bij heb, krijg er meer energie van. Twee jaar geleden ben ik veel afgevallen, maar ik ben in het oude eet- en drinkpatroon teruggevallen: wijntje, biertje, kaasje.”


GEZOND WERK

“Buiten werken, gezonde lucht en constant in én met de natuur bezig zijn, dat lijkt me uitstekend voor je geestelijk welzijn. Anderen moeten naar de sportschool, wij zitten daar de hele dag in. Ik zie mensen in onze branche die allemaal door kunnen tot hun pensioen. Er zijn mede-eigenaren van 70 à 75 jaar die nog steeds werken en vitaal zijn. Saai is het werk niet, want je vaart, bent kraanmachinist, werkt in de machinekamer… En ik duik om controles en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.”


ONTSPANNING

“Er zijn drukke periodes van zes lange werkdagen, maar ook tijden dat er gas teruggenomen wordt. Verder haal ik mijn ontspanning uit het motorrijden. Ik probeer zoveel mogelijk te toeren, maar dat is uiteraard weersafhankelijk.”

ARCO SCHOT, schipper ZZ9:

‘We worden om de twee jaar gekeurd’

SPORT & BEWEGEN

“Vorig jaar ben ik gestopt met voetbal, omdat ik steeds meer fysieke ongemakken kreeg. Ik kan te weinig goed trainen en daardoor kreeg ik last van m’n knie en hamstrings. Nu fiets ik, maar wel alleen met mooi weer. Een afstand van ongeveer 30 km. Verder probeer ik na het eten een rondje rond de stad te lopen. Ik voel dat ik daardoor fitter blijf. Ik moet ook wel bewegen, want we worden om de twee jaar gekeurd door de scheepvaartinspectie. Dat is een vrij stevige keuring: kijken ze naar bloeddruk, cholestrol, ogen, oren,… Is puur voor de veiligheid, dat je fit bent. Word je je afgekeurd, heb je geen werk meer. Ik zou trouwens wel meer willen mountainbiken, maar dan wel samen met iemand. Zo’n maatje heb ik nog niet gevonden.”


VOEDING

“De laatste jaren ben ik bewuster bezig met voeding. Ik neem nu bijna geen zoet beleg meer. Ik ben 51 jaar en merkte dat ik toch wat dikker werd. Vooral ook nadat ik met voetbal was gestopt.”


GEZOND WERK

“Ik zie bij de meeste vissers wel een buikje, al heeft de een er meer aanleg voor dan de ander. Dat komt door onze onregelmatige werktijden, waardoor je steeds op verschillende tijden eet. Dat is niet goed voor je lichaam, maar het werk bepaalt dat nu eenmaal. Ik beschouw ons werk wel als gezond. Vooral ook het werken met mosselzaadinvanginstallaties (MZI) is fysieker en actiever dan gewoon vissen.”


ONTSPANNING

“Varen is voor mij ontspanning. De schepen zijn dan wel groter geworden dan vroeger, maar er zijn tegenwoordig ook veel meer technische hulpmiddelen. Ik vaar nu niet uitsluitend meer op eigen waarneming, maar wordt ondersteund.”

JOOST DE RONDE, schipper BRU24:

Varen is onze sport

SPORT & BEWEGEN

“Werken, dat is onze sport, de hele week. Door de week zitten we op het wad en hebben beweging genoeg. Zelf ben ik helemaal niet sportief. Ik doe er niets aan en nooit gedaan ook. Ja, ik wandel en fiets wel, maar dat doe ik niet voor de sport of voor het bewegen, maar omdat ik het leuk en omgeving mooi vind. De scheepvaartinspectie eist dat we elke twee jaar worden gekeurd. Ik kom daar elk jaar goed doorheen. Het is best een pittige keuring, hoor: ogen, oren, bloeddruk, reflexen,…”


VOEDING

“Ik ben daar niet bewust mee bezig. Ik heb ook geen aanleg zwaar te worden. Ik eet en drink niet veel en heb nooit gerookt. We hebben aan boord een frituurpan, maar die staat nooit aan. We eten net als thuis: groenten, aardappelen en vlees. ”


GEZOND WERK

“Ik zie bij de meeste vissers wel een buikje, al heeft de een er meer aanleg voor dan de ander. Dat “Van zeg maar 1980 tot 2000 was het beroep niet zo lichamelijk inspannend. Nu we werken met mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s) is het veel arbeidsintensiever. Dat is gelukkig niet heel het jaar zo, want ik zou het niet volhouden. Je bent dan de hele dag lichamelijk actief met boeien, tonnen en kettingen. Dat heb ik na vier weken wel gehad. Dat MZI-gebeuren is in totaal zo’n 6 tot 8 weken per jaar. Als we normaal vissen sta ik in de stuurhut, twee stappen links, twee stappen rechts. Ik beweeg dan niet veel, maar het is wel beter dan de hele dag zitten. Van een dokter kreeg ik het advies te wiebelen van je ene op je andere been. Dat doen chirurgen ook bij langdurige operaties. Gemiddeld gezien denk ik dat ons beroep wel gezond is: haken pikken, korren aan boord halen,… En dat in alle weersomstandigheden: of het nu heel warm is of met windkracht 8. Dat is onze sport.”


ONTSPANNING

“Ik ben elke zondag organist in de kerk. Zaterdagmiddag oefen ik zo’n twee uur. Op zondag varen we niet. Onze kerk is ‘behoorlijk behoudend’.”

Deel dit artikel: