SCHELL: SPECIALIST IN SPORTFYSIOTHERAPIE

Geen groepen, maar een-op-een begeleiding. Goed kijken naar de oorzaak van een blessure alvorens iemand aan het trainen te zetten. Schell Fysiotherapie uit Zierikzee, gespecialiseerd in sport­fysiotherapie, wil zich zo onderscheiden.

Na zijn studie bleef fysiotherapeut Erwin Schell in de regio Utrecht hangen en werkte er zo’n twintig jaar in dienstverband. Dat ging hem echter steeds meer tegenstaan. “Ik wilde mijn eigen visie toepassen. Dat is mensen een-op-een behandelen, ermee bezig zijn. Niet mensen op apparaten zetten, zoals elektrotherapie of ultrageluid, en dan na tien minuten zeggen: Zo de behandeling is klaar.” Zijn werkgevers verlangden dat wel, want dat leverde nu eenmaal meer op. “Maar ik deed nooit wat met die apparaten. Inmiddels is ook bewezen dat ze helemaal niet werken.”


Vakantie-eiland

Samen met zijn partner Simone, die eveneens fysiotherapeut is, begon hij in 2014 Schell Fysiotherapie in Zierikzee. “In de Randstad vind je bij wijze van spreken op iedere hoek van de straat een praktijk, dus het moest een buitengebied worden. Vroeger woonden mijn ouders in hartje Rotterdam en gingen we tijdens zomervakanties naar Schouwen-Duiveland. Ik heb altijd gezegd dat als ik in deze omgeving zou kunnen werken, ik dat zou doen. Ik vind het mooi hier.”

Schell Fysiotherapie is gespecialiseerd in sporttherapie, schouderklachten, oedeem-, podo- en manuele therapie. “Voor schouders en andere spier- en peesklachten hebben we hier echo-apparatuur staan”, licht Erwin toe. 

Ongeveer de helft van de cliënten bestaat uit sporters. Naast het behandelen van blessures biedt Schell Fysiotherapie trainingsschema’s en lifestyle-adviezen. Een deel van de cliënten zijn lid van Atletiekvereniging Delta Sport, de club waar hij als sporter én looptrainer actief is. “Ik heb altijd duursporten gedaan dus toen ik hier ging wonen, heb ik meteen aansluiting gezocht bij een vereniging.”


Hardlopen

Wekelijks loopt hij drie à vier keer in de week hard. “Dat is vooral in het bos en op het strand. Eén keer in de maand probeer ik mee te doen aan een trail. Bij hardloopwedstrijden vind ik het tegenwoording te druk. Dat is een echte breedtesport geworden. Er is een select groepje dat altijd voorin loopt. Daar kan ik niet meer in meekomen, jammer genoeg. Met trailrunning ga je de uitdaging aan met de natuur.”


SCHELL FYSIOTHERAPIE

Lange Nobelstraat 30, Zierikzee, 0111-413 947

www.schellfysiotherapie.nl

INTERSPORT: WINTERSPORTSPECIALIST

Elk jaar kijkt Bas van Boven van Intersport Zierikzee uit naar de wintersportperiode. “Een drukke, maar ook leuke tijd want ik heb intensiever contact met de klant. Logisch, want het is een duurdere aanschaf.” 

Skiën is zijn favoriete sport. “De witte wereld is mijn wereld.” De liefde voor wintersport ontstond op jonge leeftijd. “Mijn ouders hadden een horecabedrijf op een camping. We gingen niet op zomervakantie, maar op wintersport. Ik werd er verliefd op. Door mijn baan bij Perry Sport in Terneuzen kreeg ik er op den duur ook qua werk mee te maken.” Elk jaar staat Bas op de lange latten. En soms nog extra ook. Zo is hij net terug van een testevent in het Oostenrijkse Sölden. “Zo kan ik nieuwe modellen uitproberen die ik ook in de winkel verkoop.”


Specialist

Intersport Zierikzee is één van de twee erkende wintersportspecialisten van Zeeland. Om dit certificaat te halen en te behouden, volgen Bas van Boven en Corine Mol tweejaarlijkse trainingen. “Dat betekent niet alleen dat we veel verstand van ski’s en skischoenen hebben, maar we mogen materialen ook beoordelen voor de verzekering. Bij een ongeval zullen sommige verzekeringsmaatschappijen afstelbonnen vragen. Heb je die niet, heb je een probleem. In principe moet je elk jaar je bindingen laten controleren. Brengen mensen hun ski’s hier voor onderhoud, nemen we dat afstellen meteen mee. Veiligheid is sowieso belangrijk dus denk aan een goede helm en bril.”

Naast wintersportspecialist zijn Bas en Corine ook ‘bootfitter’. “Dat is een specialisme, waarvoor we elk jaar een herhalings­training volgen. We passen skischoenen zo aan dat die het meest comfortabel zitten. Soms gebruiken we een zooltje, een andere keer is er een aanpassing nodig van de binnen- of buitenschoen.”


Extra service

Intersport heeft een ruim assortiment ski’s, schoenen en kleding waarmee een breed publiek wordt bediend. “Als extra service kunnen mensen een afspraak maken om langs te komen. Wij willen de klant zo goed mogelijk kunnen helpen.”


INTERSPORT ZIERIKZEE

Grevelingenstraat 6,
Zierikzee, 0111-411 111

www.intersport.nl

‘MAAK VAN VITALITEIT EEN PRIORITEIT’

Grenzeloos Coaching uit Zierikzee heeft het bedrijf uitgebreid met de tak Grenzeloos Vitaal. Het richt zich op de vitaliteit van individuele personen en organisaties. Silke Lassmann praat er vol passie over. Sinds kort mag ze zich ‘vitaloog’ noemen.

Elke dag staan we voor nieuwe uitdagingen. Met onze devices zijn we 24/7 connected. Op het werk moeten prestaties geleverd worden. Familie en vrienden vragen aandacht en onze vrije tijd vullen we met uitgaan, hobby’s en andere activiteiten. Silke Lassmann: “Dat leidt ertoe dat we nauwelijks rust hebben en vaker vermoeid zijn. Daarbij komt dat we geen tijd hebben goed te eten, we zitten te veel, bewegen te weinig en slapen ook nog eens slecht. Ons lichaam geeft signalen, maar we zijn meester geworden in het negeren ervan. Conclusie: we zijn én voelen ons steeds minder vitaal.”

Grenzeloos Vitaal richt zich op individuen en organisaties. Bij bedrijven is er groeiende aandacht voor vitaliteit. “Maar wat ik vaak zie is dat er fruitschalen neergezet worden en sportabonnementen worden uitgedeeld… een one size fits all-oplossing. Dan blijft het bij een enkel event of training, maar er wordt niet doorgepakt.” 


Vitaliteitsschijf

Grenzeloos Vitaal hanteert een ‘vitaliteits­schijf’ om dit thema inzichtelijk te maken. In de eerste stap wordt gekeken hoe iemand zich voelt en waar die persoon naartoe wil. Vervolgens is er de levensstijl: beweegt iemand voldoende, hoe is het eetpatroon en gunt iemand zichzelf rust. 

Het derde onderdeel is psychologie. Silke: “Dan kijken we bijvoorbeeld naar belasting en belastbaarheid van het individu. De mate van vitaliteit bepaalt mede of het glas half vol of half leeg is.”


Werk-privébalans

Bij het volgende onderdeel van de vitaliteitsschijf wordt gekeken naar de omgeving. Silke: “Hoe is de werk-privébalans? Kun je thuis ontspannen? Wat verwacht de werk­omgeving van jou en hoe ga je daarmee om? Wat is iemands basisgedrag en hoe verhoudt zich dat tot de werk- en privésituatie? Met een persoonlijkheidsanalyse brengen we in kaart waar voor iemand de sleutels liggen tot verbetering. De vraag is: ben je dichtbij jezelf of sta je ver weg van jezelf.” 

Het laatste, maar cruciale onderdeel van de schijf gaat over iemands talenten en drijfveren. “Elk mens wil iets zinvols bijdragen. Wat drijft je? Krijg je energie van wat je doet of kost het juist energie?”


Bedrijven

Vitale medewerkers vormen vitale organisaties en andersom zorgen vitale organisaties voor vitale medewerkers. Silke: “Binnen bedrijven is het belangrijk dat het management de vitaliteitsaanpak echt ondersteund. Dit vraagt onder andere een diepgaand begrip van het thema en het uitdragen ervan.” 

Duurzame inzetbaarheid is het gevolg van hoge vitaliteit. Grenzeloos Vitaal maakt gebruik van tools van het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI). “Zo kun je inzichtelijk maken wat duurzame inzetbaarheid oplevert. Vitaliteit is maatwerk. Of het nu gaat om een workshop of een compleet vitaliteitsprogramma, we willen werkgevers en werknemers bewust maken van hun rol en verantwoordelijkheid rondom het onderwerp en ze inspireren een vitale werk­omgeving en leefstijl te ontwikkelen. Een vitale leefstijl moet onderdeel worden van de dagelijkse routine. Meer vitaliteit is meer energie, is meer plezier.”


GRENZELOOS VITAAL

Silke Lassmann, 06-23 38 90 95

www.grenzelooscoaching.nl

Deel dit artikel: