Wees zuinig op je lichaam, je hebt er maar één

Het is toch fascinerend wat het lichaam allemaal kan. Je valt en je hebt een wond of je krijgt de griep. In de meeste gevallen geneest alles na verloop van tijd. Ik vind het een wonder dat het lichaam in staat is om vaak ongemerkt, of anders met wat hulpmiddelen, zich te herstellen. Daarom verdient je lichaam het dat je er goed voor zorgt. Goed zorgen voor je lichaam begint al door onze aandacht te verleggen naar het ‘voorkomen van klachten’ in plaats van ‘genezen’. 


We moeten met z’n allen meer gaan bewegen. Maar hoe weet je nu wanneer je op de juiste manier beweegt? Daarvoor geeft je lichaam signalen, soms heftig, soms heel subtiel. Deze signalen krijg je om er iets mee te doen; niet om naast je neer te leggen. En met ‘iets’ te doen, bedoel ik niet een pleister plakken op de wond, maar dat je achterhaalt waarom deze signalen er zijn. Kortom, voorkomen dat deze klachten zich telkens opnieuw voordoen. Je afvragen waarom heb ik steeds rugpijn na het sporten? Waarom heb ik pijn in mijn schouder en/of nek? Door de oorzaak te achterhalen, voorkom je dat de klachten zich herhalen en uiteindelijk chronisch worden.


Voor mij is bewegen pure ontspanning, zowel lichamelijk als mentaal. Het houdt me in balans en werkt als een graadmeter. Ook al staat mijn agenda nog zo vol, ik zorg ervoor dat ik toch tijd heb om te bewegen. Heb ik een dag geen zin, dan sport ik toch. Na afloop voel ik me uiteindelijk zoveel beter en voldaan. En zeg nou zelf, wat is er nu heerlijker dan lekker in je vel zitten? Hopelijk gelden de portretten en interviews in deze SD SPORT tot inspiratie.


Gasthoofdredacteur Brenda Voet

eigenaar Résidence Oud-Bommenede en bewegingscoach