HOE VITAAL ZIJN ONZE

Garagehouders

Schouwen-Duiveland vergrijst. Tegelijkertijd moeten we steeds langer doorwerken. Hoe blijven de garagehouders ‘fit for the job’?
En hoe gezond is hun werk?

TEKST MARISKA DEN HARTOG • FOTO'S MARIEKE MANDEMAKER/SD SPORT

Lees meer

ERIC LEGEMAATE, Auto Legemaate Zierikzee:

‘Ik leg heel wat meters af op een dag’

SPORT & BEWEGEN

“Op zondagochtend doe ik aan hardlopen met een clubje bij Deltasport. Dat is leuk en gezellig en iedere keer weer anders. Het bevalt me erg goed. Ongeveer twee uurtjes duurt zo’n training. In het begin hoefde ik geen doel te stellen, maar gewoon lekker te lopen. Inmiddels vind ik het misschien toch wel leuk om in de toekomst eens een wedstrijdje te gaan doen. Ik zou wel vaker willen lopen. Op de donderdagavond zou ik ook graag trainen, maar dat komt er nog niet van vanwege het werk.”


VOEDING

“Ik let niet zozeer op calorieën, heb ook geen hartslagmeter en dat soort dingen. Wel probeer ik gezond te eten. Ontbijten vind ik ook heel belangrijk, anders ga ik al snel van mijn graatje. Ik maak alles altijd vers klaar en eet geen kant-en-klaarmaaltijden. Het scheelt dat ik kan eten wat ik wil, ik kom niet aan. Op het werk grijp ik niet snel naar ongezonde snacks.” 


GEZOND WERK

“Op een werkdag leg ik best wat meters af, ik ben veel in beweging. Natuurlijk regel ik de algemene gang van zaken, maar we zijn met een klein clubje, dus ik spring ook wel eens ergens anders in het bedrijf bij. Het is druk en hectisch. Toch ervaar ik het niet als stressvol. Overwerken komt niet vaak voor. Ik ben er geen fan van; overwerken betekent dat je iets niet goed doet.” 


ONTSPANNING

“Hardlopen vind ik zeer ontspannend. Ik ben graag veel buiten, fietsen, wandelen, naar het strand. Koken vind ik daarnaast heel ontspannend en leuk om te doen. Ik wissel van alles af, haal een recept uit de krant of de boekjes van de supermarkt. In het weekend pak ik uit, dan mag het ook wat meer tijd kosten.”  

JAAP LANDEGENT, Vakgarage De Roterij Burgh-Haamstede:

‘Het liefst zou ik drie keer per week trainen’

SPORT & BEWEGEN

“Al veertig jaar lang ben ik lid bij Delta Sport. Dat houdt in dat ik elke zondagochtend met de Zandlopers in de boswachterij in Westenschouwen hardloop. Het is een soort trial. Ook gaan we dan de zee in. We zijn meestal met een man of 15. Het liefst zou ik drie keer in de week willen trainen, dan bouw je wat op. Maar het ontbreekt me aan de tijd. In de zomer ga ik ’s avonds vaak mountainbiken in het bos. Op vakantie doe ik ook aan kitesurfen, thuis lukt me dat niet.”


VOEDING

“Ik drink helemaal nooit, roken doe ik ook niet. Vlees eet ik minimaal. Wanneer ik uit eten ga kies ik voor vis. Ik moet echt op mijn gewicht letten. Als ik ga snoepen dan zit ik zo op de honderd kilo. Ik houd best van een nootje en andere hartige dingen. Die discipline opbrengen vind ik lastig. Dus haal ik het gewoon niet in huis.” 


GEZOND WERK

“Toen ik volop in de werkplaats werkte, had ik meer lichaamsbeweging. Nu zit ik iets te veel in de showroom naar mijn zin. Momenteel is mijn werk wel stressvol. Dat heeft er vooral mee te maken dat goed personeel krijgen lastig is.” 


ONTSPANNING

“Hardlopen is wel ontspannend voor mij, net als motorrijden. Even mijn hoofd leeg maken. Werk is iedere dag van zeven uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds. Mijn weken zijn helemaal vol gepland. Daarom kom ik ook amper aan sporten toe. Laatst ben ik wel met mijn zoon naar de film geweest op zijn verjaardag, dat was wel eens leuk.” 

JELLE DEN BOER, Goedbloed Auto’s Zierikzee:

‘Ik heb het fysiek en mentaal nodig’

SPORT & BEWEGEN

“Vroeger heb ik veel aan actieve danssport gedaan met mijn vrouw, maar wegens tijdgebrek zijn we daarmee gestopt. Nu doe ik zo’n drie keer per week aan Braziliaans Jiu-Jitsu (BJJ) een Mixed Martial Arts vechtsport. Hierbij leer je jezelf verdedigen en je aanvaller uit te schakelen zonder extreme schade toe te brengen. Ik merk dat ik het sporten fysiek en mentaal nodig heb en ik probeer dan ook om die avonden een uurtje echt vrij te houden.”


VOEDING

“Van mezelf ben ik een snoepkont, een zak drop kan binnen korte tijd op zijn. Ik probeer op te letten wat ik eet. Mijn vrouw is daar vooral heel goed in. We doen dat ook  voor ons dochtertje van anderhalf. Doordeweeks eet ik weinig tot geen snoep. Het is soms wel lastig als je tevreden klanten hebt die een lekkere taart bezorgen, dat sla ik dan natuurlijk niet af.” 


GEZOND WERK

“Als ik wil kan ik de hele dag op mijn stoel zitten en met klanten koffie drinken. Maar dat doe ik dus niet. Ik let erop dat ik vaak even opsta, naar de werkplaats loop, een klant helpen of even op de fiets naar een leverancier om de hoek. Ik zeg het ook tegen collega’s, je kunt vanaf de receptie naar een monteur bellen, maar je kan ook even naar hem toe lopen. Het werk vergt veel van me. Daarom probeer ik fit te blijven.” 


ONTSPANNING

“Op zondag ga ik graag met mijn vrouw en dochter leuke dingen doen. Lekker fietsen of even bij de  beestjes op de boerderij kijken. Dat vind ik heel belangrijk en zou het wel meer kunnen en moeten doen. Helaas gaat dat nu eenmaal niet altijd. Maar als alles op de zaak loopt, dan is dat ook ontspanning.” 

Deel dit artikel: