PARTNER

Niels Steenblok uit Heinkenszand werkt sinds 2001 bij Zeelandia in Zierikzee. Eerst op de productielocatie op het industrieterrein, en sinds een aantal jaren als verpakkingskundige in de binnenstad. Hij fietst twee keer in de week naar zijn werk: “Lekker hoor! Blik op oneindig en gaan.”

Lees meer

‘Douchen kan op het werk’

Twee keer in de week gaat Niels op de fiets naar z’n werk. “Ik ben daar al vrij snel nadat ik bij Zeelandia ben gaan werken mee begonnen. Ik eet graag lekkere dingen en merkte dat ik steeds zwaarder werd. Het was kiezen of delen: minder gaan eten of meer gaan bewegen. En voor mij was het laatste het gemakkelijkst.”

Omdat hij niet zeker wist of hij het leuk zou vinden, kocht hij eerst een redelijk eenvoudig stadsfietsje. Aanvankelijk alleen in de zomer. “Ik vond het leuk en schafte vervolgens warmere kleding aan. En voor je het weet fiets je het hele jaar door!”


Douchen

Niels: “Gelukkig, en dan vooral ook voor m’n directe collega’s, kun je bij Zeelandia douchen. In ons distributiecentrum was altijd al een douche voor de chauffeurs, en daar kon ik in de beginjaren dan ook gebruik van maken. Zelfs onze handdoeken worden gewassen! Als er nu wat verbouwd wordt bij Zeelandia zorgen ze altijd voor voldoende douchegelegenheid, want er zijn inmiddels al meer collega’s die de fiets naar het werk pakken: racefiets, mountainbike of elektrische fiets.”


Zomer- en winterfiets

Zijn grootste uitdaging is de wind. “Tegen de kou kun je je goed kleden. Maar als het water in m’n bidon gaat bevriezen, sla ik tegenwoordig de volgende dag toch over.”

Niels heeft een zomer- en een winterfiets. Vooral bij zijn zomerfiets moet hij soms echt stevig zijn stuur vasthouden als hij over de Zeelandbrug gaat. “M’n zomerfiets heeft wat hogere velgen en bij een vlagerige noordwestenwind ben ik blij als ik over de brug ben. ’s Winters heb ik een fiets met iets bredere banden, spatborden en een naafdynamo. Dan ga je wel iets langzamer, maar ik wil wel goed zichtbaar zijn in het verkeer. Ik rijd ook auto, dus dan weet je hoe belangrijk het is dat automobilisten je goed zien onderweg!”

Niels zegt onderweg steeds meer fietsers uit Schouwen-Duiveland tegen te komen. Meestal dezelfde mensen, zoals het groepje scholieren dat in weer en wind richting Goes fietst. “Aardige jongens, steken altijd hun hand op als ik ze tegenkom.”


Omgeving

Soms hoort hij dat fietsers of collega’s die ‘de oversteek’ proberen het een saai stuk vinden. Over de Zeelandbrug en dan over Noord-Beveland richting Goes. Als Niels  Zierikzee uit is, heeft hij nog drie kruispunten en vier bochten en staat hij in Heinkenszand. “Ik vind dat wel lekker… Blik op oneindig en gaan. Ik kom van een boerderij en vind het altijd leuk om te zien wat er op het land gebeurt. En ’s zomers op het water van de Oosterschelde natuurlijk. Straks in januari zie je weer mooi die zon opkomen boven Tholen. Prachtig!”

Hij ziet dat het steeds drukker wordt met auto’s op de N256. “Als ik dan op vrijdag iedereen in z’n auto aan zie schuiven voor de stoplichten bij Wilhelminadorp ben ik blij dat ik op de fiets zit.” 

Het kost Niels 1 uur extra reistijd, maar dan heeft hij die dag wel 2 uur matig intensief gesport. “Lekker hoor!” Hij adviseert het iedereen. “Als je bijvoorbeeld in Goes werkt en je het bij je werk kunt combineren, moet je het gewoon een keer proberen. Bij voorkeur op een mooie voorjaarsdag in april. Dan merk je vanzelf of het iets voor je is.”


Yoga

Er waren jaren dat hij nog vaker met zijn fiets naar het werk ging. Niels: “Het werd bijna dwangmatig om die kilometers te moeten maken.” ’s Winters combineert hij het fietsen met twee avonden sporten in de zaal. “Een uurtje core-stability en sinds kort doe ik ook aan yoga. Dat wordt gedeeltelijk via Zeelandia Fit betaald. Als je alleen maar fietst, belast je je lichaam best wel eenzijdig!”

Als verpakkingskundige heeft hij veel te maken met collega’s aan de lijn of in de magazijnen. “Als er iets is, ga ik liever even langs om te kijken. Dat vind ik een stuk fijner dan heen en weer mailen. En ook daarvoor pak ik de fiets. En sinds de Zuidhavenpoort is afgesloten voor autoverkeer parkeer ik op dagen dat ik met de auto ben bij Zeelandia in de Zuidhoek. En dan fiets ik daar vandaan naar de binnenstad. Eigenlijk fiets ik dus elke dag naar m’n werk!”

Wereldspeler

Familiebedrijf Zeelandia uit Zierikzee timmert ruim 118 jaar aan de weg om een wereldspeler te zijn op het gebied van de ontwikkeling, productie, verkoop en distributie van bakkerij­ingrediënten. Inmiddels worden de ruim 2500 producten van het door de familie Doeleman opgerichte bedrijf gebruikt in meer dan 80 landen door met name ambachtelijke bakkerijen en grote industriële bedrijven. Een groot deel van de totale productie van de bakkerij-ingrediënten (drie poederfabrieken en twee specialiteitenfabrieken) vindt plaats in Zierikzee waar in totaal zo’n 400 Zeelandianen werkzaam zijn. 

Deel dit artikel: