SAMENWERKING ATLETIEK- EN ZWEMVERENIGING SMAAKT NAAR MEER

ZV helpt de AV

Hardlopers van de atletiek die training krijgen bij de zwemclub. AV Delta Sport zocht samenwerking met ZV Onderdak om haar leden goed voor te bereiden op de triatlon die volgend jaar mei op de Brouwersdam gehouden wordt. “Veel lopers hikken tegen het zwemmen aan.”

TEKST BARRY HAGE • FOTO SD SPORT

Leden die aan de triatlon op de Brouwersdam mee willen doen, helpen goed aan de start te verschijnen, dat is de ambitie van atletiekvereniging Delta Sport. Looptrainer Erwin Schell, die zelf veel triatlonervaring heeft, biedt trainingsschema’s. “Toen kwam ook het idee om een samenwerking met de zwemvereniging aan te gaan. Er zijn veel lopers die best een triatlon willen doen, maar tegen het zwemmen aanhikken”, legt voorzitter Sebastiaan Heikoop uit.  

“Dat is voor velen de bottle-neck”, weet Anja Hartog uit Sirjansland. Ze is bestuurslid en trainster bij ZV Onderdak. 

Eigenlijk was ze alleen nog als invaltrainster actief, maar toen klopte de atletiek aan. “Ik vond het prima om te doen, want het is een vast blok van twee keer vijf trainingen. En het is heel leuk. Je ziet sommigen met sprongen vooruitgaan. Soms door maar een paar kleine aanwijzingen. Ze zijn allemaal enorm gemotiveerd om te leren. Dat is bij de kleintjes soms wat minder. Die hebben dan een dag geen zin.” 

Sebastiaan, die zelf ook de lessen volgt: “Zwemmen is heel technisch. Alleen maar meters maken helpt niet, het gaat om technisch goed leren zwemmen.”


Ademhaling

De groep van achttien is divers: van starters tot mensen die al triatlonervaring hebben. Anja: “Maar ook die meer ervaren zwemmers hebben baat bij wat kleine aanwijzingen.” Grootste struikelblok is volgens de trainster het ademhalen. “Je moet daar rust in krijgen. Er zijn er die moeite hebben met hun hoofd onder water te zwemmen, maar dat is wel sneller en minder vermoeiend. Bedoeling is dat ze dat allemaal oppakken.” Belangrijk is zowel links als rechts te kunnen ademen. Anja: “Iedereen heeft een voorkeurskant met ademen, maar buiten kan de golfslag van verschillende kanten komen. Je moet zorgen dat je met je hoofd de golfslagen opvangt en aan de andere kant rustig kunt ademhalen.”


Kapot

Sebastiaan weet uit eigen ervaring hoe belangrijk dat is. “Ik heb ooit een kwart triatlon gedaan in Herkingen. Zwom ik het haventje uit, de Grevelingen in… golven! Ik ging langzaam kapot en heb het hele stuk schoolslag gezwommen. Dat wil ik straks zien te voorkomen!” 

Groot verschil met buiten zijn de keerpunten in het bad, namelijk om de 25 meter. Sebastiaan: “Dat is nog wel een dingetje. Van de zomer heb ik buiten gezwommen, het Havenkanaal, Levensstrijd, dan kun je bijna een kilometer heen en terug zwemmen.” Anja: “Voor de ander is het juist makkelijker, omdat een keerpunt een kort rustmoment is.”

Naast ademhalen is techniek een ander pijnpunt. “Dan gaat het om een mooie, lange slag te maken. Dat ze ver insteken en de slag afmaken. Dan kun je veel meer water verplaatsen dan met een korte slag”, doceert Anja. “Je bent geneigd te denken dat als het tempo van de slagen omhooggaat, je ook sneller zwemt, maar dat is niet zo”, erkent Sebastiaan. 

Anja: “We hebben vorige keer beide gedaan: zwemmen met lange slagen, heel rustig, en daarna heel kort. Bij die laatste kwamen ze afgepeigerd aan, want het kost veel meer energie kort en fel te zwemmen.”

De aanwijzingen en extra ogen langs de kant helpen de Delta Sporters zeker vooruit. “Als ik zwem, kan ik niet goed inschatten hoe het er bij mij uitziet qua bewegingen. Je moet bijvoorbeeld voorkomen dat je benen naar beneden zakken en dat je juist goed blijft drijven. Dan denk ik dat ik dat aardig doe, maar hoor je van de kant dat dat echt nog beter kan. Als je niet weet waar het misgaat, ga je er ook niet aan sleutelen.”


Voortzetting

De ‘lopersgroep’ heeft nu een blok van vijf trainingen achter de rug. Volgend jaar volgt nog zo’n serie, zo is de opzet. Sebastiaan sluit echter niet uit dat er structureler behoefte is aan zwemtraining. “Maar daar moeten beide clubs nog over praten. Er komen toch zomaar even achttien mensen bij en dat is best druk in het water.”

Anja: “We zitten maandag aan de max. We hebben mazzel dat andere leden minder aanwezig zijn, zodat we in drie in plaats van twee banen kunnen zwemmen. Het inpassen moet inderdaad goed bekeken worden.”


Succes

De samenwerking smaakt in elk geval naar meer. “Dit is een soort pilot. We waren verrast door de enorme animo. Er kwamen er steeds weer bij, zelfs van buiten onze club”, aldus Sebastiaan. Inmiddels is er een zwemmer die mee is gaan draaien met de loopschema’s van de atletiek én zijn zes hardlopers lid geworden van de zwemclub.

“Je denkt: met een hoger tempo van de slagen, zwem ik sneller. Dat is dus niet zo

Triatlon Brouwersdam

Eind mei is op de Brouwersdam een triatlon. Er kan gekozen worden uit een kwart of een achtste triatlon, met respectievelijk 1.000 of 500 meter zwemmen. En dan is er ook nog de Brouwersdam90, waarbij het fietsen langer is. Daarmee komt het totaal op 90 km, vandaar die naam. Sebastiaan Heikoop van AV Delta Sport: “Er zijn tussen de 100 en 150 aanmeldingen van ons eiland. Heel veel daarvan hebben wij als club niet in beeld. We moeten als vereniging kijken of we daar wat mee kunnen.”  

Deel dit artikel: