BIET-BURGERS & BIRDIES

Hij kan niet alleen goed koken, maar chef-kok Aby Bakker (42) van Café de Biet in Zierikzee is ook nog eens een heel verdienstelijk golfer. 

Zo’n drie jaar is Aby nu chef-kok bij Café de Biet in Zierikzee. Hij werd door eigenaar Robbert Roggeband zelf gevraagd er te komen werken toen het café steeds meer met eten ging doen. En hij heeft er nog geen moment spijt van dat hij op die vraag inging. “Ik voel mij hier erg op mijn gemak. Het is druk en het wordt nog steeds drukker. Dat is fijn werken. We hebben een heel leuk team in de keuken van ongeveer twaalf man. Door samen diverse teamuitjes te doen, doen we veel inspiratie op met elkaar. Hoe kunnen we onszelf verbeteren en hoe kunnen we anderen inspireren?” Dat doen ze bijvoorbeeld tijdens tripjes naar Dublin of Amsterdam. Laatst gingen ze naar een vegan restaurant, want vegan is een trend die steeds groter wordt. “Het loopt in de grote steden wat harder, maar ook hier komt er meer vraag naar. Wij gebruiken zelf steeds vaker vleesvervangers en quinoa bijvoorbeeld.”


Vrijheid

Twee keer per jaar wisselt de kaart in de Biet, dus dan stellen Aby en zijn collega’s nieuwe gerechten samen. “Door het jaar heen ben ik daar altijd wel mee bezig. Zie ik een mooi gerecht, dan schrijf ik dat op en kijk later of het op de kaart kan. Van Robbert krijg ik alle vrijheid de kaart samen te stellen, dat is superfijn.” 

Wanneer hij niet in de keuken staat, is Aby vaak op de golfbaan te vinden. Op het eerste gezicht een bijzondere combi, maar voor Aby is dit de ideale sport. “Vroeger deed ik altijd teamsporten, maar als je in de horeca werkt, kun je in de weekenden moeilijk sporten. Ik werd zo’n elf jaar geleden eens door iemand gevraagd om een keer mee te gaan golfen bij de Molenberg in Burgh-Haamstede. Ik was meteen verkocht. Dat kakkerige imago is er inmiddels wel af.” 


Single handicap

Het is goed te combineren met zijn werk en een rondje golfbaan is toch goed voor 9 kilometer lopen. “Ik train zo’n twee tot drie keer per week bij Golfclub Grevelingenhout, de Molenberg of in Goes. Ik heb een single handicap – dat betekent een handicap onder de 10 –,  dat moet je echt wel bijhouden. Op donderdagochtend speel ik vast met iemand. Het is wel zo gezellig om dat samen te doen. En de mensen met wie ik golf, werken ook in de horeca, dus dat komt goed uit. Competitie spelen zit er vanwege werk helaas niet in, en dat is soms best jammer. Maar ik ben het nu eenmaal gewend zoals het is en dat is prima.”

Het golfen is meer dan alleen een leuke uitdaging voor Aby. “Horeca is best stressvol werk. Als ik golf, kom ik helemaal tot rust. Je moet je concentreren en het is mentaal intensief. Maar daardoor kan ik mijn hoofd leegmaken. En als je altijd binnen werkt, is het buiten bezig zijn, de natuur en de rust heerlijk. Ja, ik kom daarna altijd weer extra fit op het werk!”


CAFÉ DE BIET

Nieuwe Haven 141, Zierikzee
www.cafedebiet.nl

INTERSPORT: BREED AANBOD VOOR TENNIS & RUNNING

Nu het voorjaar is begonnen, ziet Intersport Zierikzee een duidelijke toename van tennissers, wandelaars en hardlopers die de winkel aan de Grevelingenstraat binnenstappen. Het brede aanbod voor deze buitensporters kenmerkt zich vooral door functionaliteit en degelijkheid.  

Voor tennis is er een uitgebreid assortiment kleding. Niet zozeer qua merken, maar wel qua items. Eigenaar Bas van Boven: “Onze kledinglijn loopt tot damesmaat 48. Dat is echt een meerwaarde van ons. Kijk, tennis is een vergrijzende sport. Er komen hier weinig dames om een zeer getailleerd Nike-shirt in de maten XS tot M.” 

Een ander voorbeeld van kleding dat afgestemd is op de wensen van de doelgroep, zijn de trainingsbroeken met een kortere broekspijp. “Die zijn ideaal voor oudere dames met een wat ruimere taille en die  vaak niet zo lang zijn. Voorheen kwamen die uit op een grotere maat en hadden dan te lange broekspijpen. Daar hebben we nu de midi voor. In het ski-assortiment hadden we ook zo’n soort broek: allemaal verkocht”, legt Bas uit.


Testen

Een tennisracket nemen van 280 of 300 gram? Een balanspunt van voor of juist in het midden? Om tot de juiste keuze te komen, biedt Intersport de mogelijkheid rackets te testen. Bas: “Je mag twee rackets per persoon meenemen en betaalt tien euro per racket. Als iemand ook echt een racket koopt, gaat dat bedrag van de aankoopprijs af.” Intersport biedt rackets van Babolat, Head en Wilson. Voor elk niveau is er wat.

Op vertoon van een KLNTB-pas krijg je overigens 10 procent korting op het gehele tennis­assortiment.


Running

In het hardloopassortiment heeft Intersport het merk Fusion toegevoegd. “Een jong merk waar veel vraag naar is. Niet supermodern, maar degelijk en van zeer hoge kwaliteit”, is Bas enthousiast. Fusion richt zich puur op de beste pasvorm. “Zo zitten er bijvoorbeeld geen ritsjes in de broekspijp of op de rug, want die kunnen wel eens last veroorzaken. Groot voordeel van Fusion is bovendien dat het snel leverbaar is, want het wordt in Europa geproduceerd.”


INTERSPORT ZIERIKZEE

Grevelingenstraat 6,
Zierikzee, 0111-411 111

www.intersport.nl

GRENZELOOS COACHING: ‘VERANDERING ZIT IN JEZELF’

Werkloos, financiële wanorde, problemen thuis of met de buren, verslaafd aan verdovende middelen, jongeren die geen idee hebben hoe zelfstandig te leven… Wie is vastgelopen, vindt bij Grenzeloos Coaching uit Zierikzee hulp hun leven op de rit te krijgen. Annemieke Pieters: “Wij kijken niet terug, maar naar wat iemand nú nodig heeft.”

De werkwijze van Grenzeloos Coaching, gevestigd in het Laco-gebouw in Zierikzee, bewijst zich al jaren. De 41-jarige Annemieke Pieters ziet dan ook dat veel mensen via mond-op-mondreclame bij hen aankloppen. “Hebben we succes gehad met een jongere, kloppen bevriende leeftijdsgenoten aan die ook inzien dat hun leven ‘anders’ moet.”


Mensen die zich met een hulpvraag melden, hebben één overeenkomst: ze zitten in een cirkel van negativiteit. Annemieke: “Sommigen zijn al sinds de basisschool gewend aan negatieve aandacht.” Als die sfeer van negativiteit op de middelbare school doorzet en ze ook nog vrienden treffen die in dezelfde situatie verkeren, is een groot probleem geboren. Zeker als ze er nog een ‘vriend’ bij krijgen: drugs. Wie de adolescentieperiode niet goed doorkomt, kan je daar veel last van krijgen en veroorzaken.


Lastig

Klanten van Grenzeloos zijn door de maatschappij vaak gelabeld als ‘lastig’.  “Maar dat zijn ze niet. Ze hebben positieve aandacht nodig! Ze tellen niet meer mee, niemand gelooft in ze en niemand luistert naar ze. We zien hier regelmatig mensen die al een aantal andere hulptrajecten hebben doorlopen, maar zonder resultaat. Probleem is dat ze vaak niet écht gehoord worden en meteen een stempel opgeplakt hebben gekregen. Mensen hangen van vooroordelen aan elkaar. Het is standaard: die zal het wel gedaan hebben. Pas vloog ik bijna door het plafond. Had ik iemand aan de lijn die een oordeel over iemand had, omdat die hem al vijftien jaar kent. Maar die persoon was juist heel hard aan zichzelf aan het werken. Iedereen kan veranderen, maar je moet daarvoor wel de kans krijgen”, aldus een gedreven Annemieke.
Betrokkenheid

Wat speelt er? Wat heb je nu nodig? Het zijn de kernvragen aan een klant. Kenmerkend is de grote betrokkenheid. Annemieke: “Ze merken dat we écht moeite voor ze doen. We zijn bereid mee te gaan naar de reclassering. Helpen met sollicitaties. Morgenvroeg ga ik met iemand mee naar het ziekenhuis, omdat die daar enorm tegenop ziet. Ik wil drempels wegnemen. We hebben met elke klant wekelijks contact en verder mogen ze altijd bellen. Vaak is even wat zeggen al voldoende.”

Grote kracht van Grenzeloos Coaching is dat het samenwerkt met vele instanties. “Bewindvoering, persoonlijkheidsonderzoek bij een psycholoog, verslavingszorg… het kan  snel geregeld worden. Korte lijnen en snel schakelen met veel partijen, dat is onze kracht.”


Sportcoach

Het bedrijf richt zich in de coaching op wonen, werken en financiën. Verder wordt gekeken naar lichamelijke fitheid en voeding. Annemieke: “We willen dat iemand minimaal één keer in de week gaat sporten. Vitaliteit is heel erg belangrijk. Dat geeft een boost, mensen voelen zich beter.” De sportcoach maakt gebruik van de faciliteiten van Laco.

Makkelijk zijn de trajecten bij Grenzeloos Caoching niet. “Het is hard werken voor die persoon. Als je denkt dat als je hier binnenkomt we je ‘schoonwassen’ en je problemen vanzelf oplossen, heb je het mis. Wij helpen, maar je moet er zelf hard voor werken. Je hebt een eigen verantwoordelijkheid. Wijzen naar anderen is makkelijk, maar wat kun jíj aan een ongewenste situatie doen? Je moet dingen zelf leren oplossen. Als jij verandert, gaat de ander automatisch mee.”


GRENZELOOS COACHING

Annemieke Pieters

www.grenzelooscoaching.nl

Deel dit artikel: