Bewegingen

Column Lijf & Leed

Fysiotherapeut Jaco Vleeshouwer: een ‘loop'-band met Schouwen-Duiveland.

Klaar voor Koningsspelen

Vrijdag 12 april organiseren sportclubs en SMWO een feestelijke sportdag.

Tennisbanen ‘opgerold’

In maart heeft LTC Zierikzee zes van de acht banen gerenoveerd.

ADVERTENTIE

Natuurlijk

Teugels laten vieren

TEKST BARRY HAGE • BEELD MARISKA CATOR

Menner Jan-Leen Boot (56 jaar) uit Burgh-Haamstede rijdt met de 12-jarige Amadeus (een New Forester) en de 9-jarige Starlayd (een Welsh) door de Domeinen. Puur ter ontspanning.


“De mentrainingen bestaan meestal uit dressuur. Dat vergt veel van de pony’s. Dan moeten ze heel geconcentreerd zijn. Ik train in de winter vier keer en ‘s zomers zes keer per week op de Hoge Burgh. Om te zorgen dat ze niet afstompen, pak ik eens in de twee weken op vrijdagmiddag twee rondjes van 7 à 8 km in de Domeinen. Daar ligt een mooie menroute. Dan laat ik de teugels vieren. En door de heuveltjes is het meteen een goede conditietraining voor ze. De pony’s vinden dit heerlijk.  Voor mijzelf is het een mooi einde van de werkweek en ga ik lekker ontspannen het weekend in. Je ziet herten en reeën. Voordeel is dat die niet weglopen van paarden, de geuren zijn niet bedreigend.  Soms kom ik zelfs tot tien meter van een groep herten. Fantastisch.” 


Amadeus en Starlayd vormen sinds ruim twee jaar een koppel. Dat is volgens Jan-Leen ook de tijd die paarden nodig hebben om ze echt goed in het span samen te laten werken. “Ik merk dat het steeds lekkerder gaat. In april begint het wedstrijdseizoen en daar heb ik hoge verwachtingen van. Doel is om voor de derde maal het NK te halen.”

Lijf & Leed

Een ‘loop’-band met Schouwen-Duiveland

Gaeh mun nog un endje loape vanmiddag”, klinkt het uit de keuken. “Dat motte mun mâh doe”,  zeg ik terwijl ik net weer klaar ben met die onvermijdelijke, maar veelal overbodige administratie die mijn beroep als fysiotherapeut met zich meebrengt. Als er dan toch een dier moet uitsterven, mag het van mij de paarse krokodil zijn.


Na een uur al lopend door plan Tureluur en genietend van de brandgans en de zilverreiger moet ik even denken aan Martin Luther King zijn legendarische uitspraak ‘I have a dream’, want ook ik droom regelmatig over mooie toekomstbeelden. In mijn geval dan als het gaat over gezondheid en het omgaan met een chronische ziekte. Ik zie dan het mooie beeld dat er in elk dorp op Schouwen-Duiveland loopgroepen ontstaan die dagelijks verschillende afstanden lopen om gezond te blijven en waarbij mensen gezellig samenzijn om gedachten, belevenissen en ervaringen uit te wisselen, bijvoorbeeld over het omgaan met een chronische ziekte.  Ik heb gezien wat samen lopen doet met mensen: het maakt ze blij, het verbindt ze, het maakt ze gezonder en daarom is het een heel goed medicijn. 


In de jaren dat we de NDC (Nationale Diabetes Challenge) van Bas van de Goor organiseren, hebben we gezien wat de gezondheidswinst is bij zowel mensen met als zonder diabetes. De mogelijke bijwerkingen van het medicijn wandelen zijn legio: meer energie, beter slapen, minder ziek, meer weerstand, meer ontspannen, verminderde kans op chronische aandoeningen et cetera. Maar ja, wie wil er nou zoveel bijwerkingen. Dat ga je toch niet riskeren.


De gemeente Schouwen-Duiveland in ieder geval wel, want zij zijn bezig met ondersteuning van het wandelen middels subsidie en de toekomstige aanleg van beweegpaden. Ook zij zullen de positieve gevolgen omarmen, omdat in de toekomst steeds meer kosten van een slechte leefstijl op het bordje van de gemeenten komen. Toch vind ik dat alles niet snel genoeg gaat (kan ook mijn ongeduldige karaktertrek zijn), maar beleid maken kost nu eenmaal tijd wordt er gezegd. Maar als we moeten wachten op de initiatieven van de landelijke overheid zoals de GLI (gecombineerde leefstijlinterventie), dan is er voorlopig nog geen oplossing voor de groeiende groep mensen met chronische kwalen, of zoals die patiënt een keer zei: Die klachten van mij zijn ‘Gronings’. 


De regering en de zorgverzekeraars hebben met de introductie van de leefstijlcoach een te grote drempel opgeworpen, waardoor er in heel Zeeland slechts twee coaches voldoen aan de registratienorm. Jammer, maar niet getreurd: we kunnen in Zierikzee, Renesse en Burgh-Haamstede dit jaar gewoon meedoen met de challenge om straks in Den Haag op de einddag ons doel te behalen. Samen op weg naar een gezonde leefstijl onder het motto: Ik heb een ‘loop’-band met Schouwen-Duiveland.


Jaco Vleeshouwer, fysiotherapeut Fysant, Zierikzee

Honderd jaar MZC

In 1909 zag v.v. Zierikzee het levenslicht. Dat betekent dat MZC, ontstaan uit de fusie tussen v.v. Zierikzee en v.v. Mevo, dit jaar zijn honderdjarig jubileum viert. Het hele jaar zijn er allerlei activiteiten met als hoogtepunt de grote feestavond op zaterdag 15 juni. Voorafgaand is er die dag een reünietoernooi met oud-leden van Mevo, Zierikzee en MZC.
Bijzonder is ook de clinic op woensdag 1 mei, verzorgd door de beste trainers van Zeeland en voor alle kinderen van Schouwen-Duiveland.
Andere opvallende happening is de oefenwedstrijd op zaterdag 6 juli tegen profclub Excelsior. De roodzwarten uit Rotterdam – de oorspronkelijke kleuren van v.v. Zierikzee – komen met zowel de heren als de dames naar sportpark Den Hogen Blok. 


Oud-spelers kunnen zich via jubileum@mzc11.nl opgeven voor het reünietoernooi van MZC.

Klaar voor Koningsspelen

In Zierikzee worden vrijdag 12 april weer Koningsspelen georganiseerd in en om het Laco Sportcentrum. Verschillende sportverenigingen geven tijdens deze sportdag training en worden ondersteund door SMWO. Het aanbod is gevarieerd: van basketbal, handbal en tennis tot dans en turnen.


Zo’n vijfhonderd leerlingen van de groepen 5 t/m 8 van zes Zierikzeese basisscholen doen aan dit evenement mee. De Koningsspelen zijn sinds 2013 in het leven geroepen om duidelijk maken dat elk kind elke dag minimaal één uur actief moet bewegen om gezond te blijven. 

Circus du Gymnastics

Om de twee jaar is er bij GV Delta Sport een groot afsluitend event waaraan alle groepen meedoen. Zaterdag 22 juni is het thema Circus du Gymnastics. De voorstellingen waren tot nut toe altijd in de turnhal, maar omdat de vereniging steeds groter wordt, is besloten te verhuizen naar de hallen 2, 3 en 4.


Coördinator Gina Kemmeren: “We willen dit jaar extra groots uitpakken. Daarom hebben we al in augustus een eerste bijeenkomst gehad.” De twee voorstellingen zullen door zeker duizend mensen bezocht worden. De ervaring leert dat zodra de kaarten in de verkoop gaan, ze in no-time zijn verkocht.

 Tennisbanen ‘opgerold’

In maart heeft LTC Zierikzee zes van de acht banen gerenoveerd. Een klus dat normaliter om de tien à twaalf jaar moet gebeuren. Bestuurslid Wijnand Renden: “Door het goede onderhoud door vrijwilligers zijn ze bij ons langer meegegaan, zo’n vijftien jaar.”


De nieuwe banen liggen er mooi op tijd in voor de clubkampioenschappen en voor de open dag op zondag 31 maart. Die dag kunnen mensen van 12.00 tot 15.00 uur kennismaken met de tennissport en LTC. “De clubkampioenschappen zijn dan ook nog bezig. Dan kunnen de mensen de vereniging mooi in bedrijf zien.”

Column

De gezonde verleiding

Coca-Cola, Mars, Nacho’s en Haribo-snoepjes heb je vast weleens voorbij zien komen. Vooral als je met je gezin een bezoekje brengt aan een bioscoop. Is het je ook opgevallen dat XXL tegenwoordig niet meer de XXL is van vroeger? In een aantal jaren zijn de porties namelijk 30 procent groter dan voorheen. Met een klein beetje geluk kun je een appel vinden en een flesje water, maar meer gezonde keus is er niet. 


Een aantal jaar geleden was dit ook op Zeeuwse basisscholen het geval. Kinderen namen Smoeltjes, K3-koekjes en de bekende chipsmerken mee naar school voor traktaties en lunch. De afgelopen jaren is dit beeld veranderd. Een Gezonde School is een school die structureel aandacht besteedt aan gezondheid. SportZeeland werkt hierbij samen met GGD Zeeland met betrekking tot het uitvoeringsprogramma Gezonde School. 


Als gezonde schooladviseur mag ik scholen helpen aan de hand van de vier Gezonde School-pijlers; gezondheid en educatie, fysieke en sociale omgeving, signaleren en beleid. Inmiddels hebben we in Zeeland al ruim 45 scholen die een vignet hebben op een van de thema’s (onder andere SBO De Meie, Beatrixschool en Radarschool Zonnewijzer). Met ruim 30.000 kinderen in de leeftijdscategorie 4 t/m 12, is het onze wens om deze boodschap verder te verspreiden en dat meer kinderen opgroeien in een gezonde omgeving. 


Concreet betekent dit dat Wicky, DubbelDrank, Fanta en andere van dat soort merken de school niet meer inkomen, maar dat alle kinderen water drinken en tussendoor een stuk fruit eten. Ook de ouders worden meegenomen in het proces, want zeg nou zelf, wie kreeg er ook een snoepje als je een duikeling had gemaakt van het klimrek of na een valpartij op straat? 

Gedrag is aangeleerd. Alles wat is aangeleerd, kun je ook weer afleren. Zeeuwse scholen mag ik op weg helpen om de gezonde keus de makkelijke keus te laten worden. Laten we de eerste provincie zijn waarbij alle scholen een Gezonde School zijn!


Saskia van den Brand, consulent sport en bewegen bij SportZeeland