Clubleven

WATERPOLO

Zeldzame wedstrijd

SPORTFAMILIE

Basketbalbroers vullen elkaar goed aan

TRAINERSTAAL

Trainers over hun passie voor sport

WATERPOLO

Zeldzame waterpolowedstrijd ZV Onderdak

Zwemvereniging Onderdak telt zo’n twintig waterpoloërs. Elke week wordt er getraind en slechts af en toe is er een recreatieve wedstrijd.

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT

“Te belastend”, zo luidt het antwoord van waterpoloër Ruud van der Laar op de vraag waarom ZV Onderdak geen competitie speelt. “Er zijn weinig water­poloteams in de buurt dus moet je veel reizen. En de wedstrijden zijn doorgaans op zaterdagavond.” In het weekend zijn veel zwembaden namelijk overdag ‘bezet’. Daarom probeert het waterpolo­team van ZV Onderdak ieder jaar een aantal recreatieve wedstrijden te spelen. Ruud, tevens voorzitter van ZV Onderdak: “We spelen tegen clubs om ons heen, zoals Vlissingen, Rozenburg en Numansdorp. Dat proberen we steeds wat uit te breiden.” 

Begin dit jaar kwam De Zeehond uit Rozenburg op bezoek in Zierikzee. Op 27 maart is de returnmatch. De Zeehond was duidelijk de bovenliggende partij al uitte zich dat niet op het scorebord, want er werd geen stand bijgehouden. Ruud kijkt tevreden terug. “Het ging weer beter dan voorgaande keren. Het leuke van een echte wedstrijd is dat je er meer van leert dan trainingen. Het is heel anders. Je bent veel scherper en er wordt veel beter op de regels gelet door de scheidsrechter. Bij waterpolo zijn dat er nogal wat om te voorkomen dat er gekke dingen gebeuren.”


Watertrappelen

Opvallend is de enorme intensiteit van de sport. “Zeker als je tegenstander net wat sneller is en tactisch beter speelt. Dan is het niet alleen een uur lang watertrappelen, maar ook continu sprinten. Het spel is vergelijkbaar met basketbal en handbal waar het voortdurend op en neer gaat van goal naar goal. Bovendien hebben we een schotklok die ervoor zorgt dat er binnen 30 seconden op de goal van de tegenstander moet worden geschoten”, legt Ruud uit.

Het waterpoloteam ZV Onderdak bestaat voornamelijk uit heren boven de 40 jaar, maar er zijn ook enkele dames en jeugdspelers. Ruud: “Voor de jongeren was het hun eerste wedstrijd.” Het verklaart waarom de eigen clubscheidsrechter tijdens de wedstrijd regelmatig aanwijzingen geeft aan de jonkies.


Hoogtepunt

Klein hoogtepunt is de achterwaartse vrije worp van Lex Bolomey waaruit hij scoort. “Ja, sommigen beheersen mooie kunstjes die in een wedstrijd net het verschil maken, zoals achterwaarts gooien, met een stuiter op goal gooien of je vrij maken tussen twee verdedigers. Lex is een speler met zeer veel ervaring. Hij heeft in veel topclubs gespeeld, zelfs op Europees niveau. Van hem kunnen we veel leren.” 

Zelf beleeft Ruud veel plezier aan het waterpoloën. “Toen het nieuwe zwembad kwam, heb ik ervoor gepleit het bad zo te maken dat er ook gewaterpolood kon worden. Dat is gelukt. Ik vind het een heerlijke sport en dus zwem ik graag iedere dinsdagavond mee.”

“Het leuke van een echte wedstrijd is dat je er meer van leert dan trainingen”

SPORTFAMILIE

Basketbalbroers vullen elkaar goed aan

Als het maar enigszins mooi weer is, gaan de broers Hart uit Burgh-Haamstede buiten basketballen. In de voortuin staat een basket. Martijn (16 jaar): “Daar zijn we bijna elke dag wel bezig. Speel ik met mijn broers Pascal en Sander onderling partijtjes. Soms doen we oefeningen die we ook op trainingen krijgen.” Martijn speelt bij Mevo’80 U18; de tweelingbroers Pascal en Sander (15 jaar) zitten in U16. “Maar omdat we krap zitten met spelers, doet Sander ook vaak met ons team mee. Hij traint ook mee bij U18. Pascal wilde dat niet.” 

Hij geeft toe extra kritisch op zijn broer te zijn. “Doordat we thuis basketballen, weet ik wat hij kan, maar dat laat hij niet altijd in wedstrijden en op trainingen zien.”

Bij het laatste straatbasket-baltoernooi in Zierikzee vormden de drie broers samen één team. Er werd weliswaar niet veel gewonnen, maar ze vulden elkaar wel goed aan. Martijn: “Sander is goed in de aanval zoeken. Pascal is sterk in verdedigen en zelf vind ik dat ik een goed overzicht heb. Het was hartstikke leuk om samen te spelen.”

Er is overigens ook nog een vierde broer in huize Hart: Jeroen (18 jaar). Die heeft, hoe kan het anders, eveneens gebasketbald. Martijn: “Bij de U14 is hij gestopt.” Hebben de vier basketballende broers het van hun vader? “Nee, mijn vader heeft altijd gevoetbald.”

Trainerstaal

Een paar uur in de week of bijna fulltime. Als vrijwilliger of betaalde job.
Eén ding hebben ze gemeen: vol passie brengen ze hun kennis en liefde voor de sport over op anderen. Drie trainers aan het woord.

GINA KEMMEREN (23 JAAR) 

GV DELTA SPORT

MARC BERREVOETS (46 JAAR)

MZC'11

FRÉDÉDERIC MULDER (36 JAAR) 

ZELTECH