ZEEUWSE GAST ANDRÉ KORT: 

Ondernemer
ter land, ter zee
en in de lucht

André Kort koerst af op een jubileum. Nog even en dan runt hij 25 jaar zijn bedrijf in outdoor-activiteiten. Begonnen met verhuur van mountainbikes en inmiddels is het ontwikkeld tot veelzijdig recreatie-bedrijf op diverse locaties. De recreatieondernemer heeft de spreuk van de vermaarde uitvinder Thomas Edison tot de zijne gemaakt: “De dokter van de toekomst zal geen medicijnen meer geven maar de patiënten interesseren voor de zorg van het menselijk lichaam, voor voeding en voor de oorzaak en preventie van ziekten”.

TEKST JOOP VAN DER LAAN • FOTO ERNESTA VERBURG

GEZIN

Het hele gezin was lid van de Atletiekvereniging Delta Sport. André en zijn vrouw Mieke zochten de beweging op met het gezin, vooral in de vakanties, of het nu in Nederland of in het buitenland was. De familie Kort was vooral aangewezen op de meivakanties. Want een recreatiebedrijf is zelf volop in beweging in het reguliere zomerseizoen. Reisdoelen waren vooral Europees georiënteerd met Frankrijk, Italië en Spanje. En de wintersport in Oostenrijk en Frankrijk. Wandelen, skiën en klimmen, want het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In Drenthe ontsproot het idee om wat meer te doen met de eigen outdoor-activiteiten en het klimmen in het ‘eigen’ bos van Westerschouwen op poten te zetten. 

BEROEP

In 1996 begon André naast zijn administratieve baan met de opzet van een recreatiebedrijf op het terrein bij De Molenberg in Burgh-Haamstede. Hij had eerder stage gelopen in Drenthe en wilde graag hobby/sport combineren met zijn werk. Het idee voor een buitensportbedrijf was geboren en de locatie bij De Molenberg was een ideale uitvalsbasis met mogelijkheden van het recreatief medegebruik van het bos in de Kop van Schouwen.

De eerste activiteiten werden ingezet op de toen nog relatief onbekende mountainbike, maar wel juist in de periode dat Bart Brentjes deze sport op de kaart zette. Bij de Olympische Spelen, waar het onderdeel mountainbiken voor het eerst op het programma stond (Atlanta 1996), won Brentjens namelijk de gouden medaille. André was pionier in Zeeland op dat gebied om activiteiten aan te bieden, vanuit een locatie die direct lag bij de Boswachterij Westerschouwen.

Later is hier de mountainbikeroute verder ontwikkeld en officieel in gebruik genomen als Patrick Tolhoek MTB-parcours, genoemd naar de voormalig nationaal kampioen MTB.

Zoals een goed ondernemer betaamt, zoekt André voortdurend naar nieuwe wegen en het bedrijf werd uitgebouwd met andere activiteiten zoals boogschieten, survival, gps en fun in het bos, op het strand en in het water (met het bekende fenomeen, de banaan).

Omdat Staatsbosbeheer op dat moment meer ruimte gaf voor commerciële activiteiten kwam het idee

 van het Klimbos. In aansluiting op de excursieschuur waarbij ook een horecagelegenheid werd gemaakt.

Natuurbeleving in optima forma, adventure en fun zijn de sleutelwoorden en dekt de voortdurende uitdaging voor deelnemers om de grenzen te verleggen. Het Klimbos Zeeuwse Helden is vanaf 2014 in bedrijf en een begrip in de wereld van outdoor.

De eerste activiteiten werden ingezet
op de toen nog

relatief onbekende mountainbike

SPORT

Om de juiste balans te houden is het per definitie een vereiste om als recreatieondernemer zelf ook actief te blijven in de vrije tijd. De sport zat sowieso al vanaf jonge leeftijd in het levenspatroon. André speelde voetbal, deed aan atletiek en trainde voor de marathon en heeft deze ook uitgelopen. Daarna kwam het wielrennen in beeld. Luik-Bastenaken-Luik gefietst, de lange versie van 225 km. De racefiets was een vaste kameraad met het lidmaatschap van RTC Schouwen-Duiveland op zak. 

André reed in die tijd toch gemiddeld 2.500kilometer per jaar. En hij blijft in beweging. “Mijn vrouw en ik wandelen graag, met de hond erbij”. André spreekt in termen van indoor en outdoor als hij de andere bezigheden benoemt, zoals spinning, fitness, powertraining en dynamisch yoga en ‘buiten de deur’ dus MTB en de racefiets. De Kustmarathon staat op zijn palmares, met de mountainbike natuurlijk.

Hij hoort niet tot de vaste kern en hij slaat dit jaar over, maar als het enigszins kan, gaat hij mee met een Schouwse bergwandelgroep: de Stechelaars.

VOEDING & VITALITEIT

André mag graag en – volgens Mieke –  goed koken, maar let op zijn voeding en balans. Hij is ‘in de leer’ bij Rineke Dijkinga. Deze voedingstherapeut belicht de kracht van onbewerkte voeding. Haar boek Op weg naar meer energie is inspirerend voor een gezonde leefstijl. Dijkinga’s doel is om mensen bewust te maken van hun eigen mogelijkheden met voeding. Het is moeilijk om altijd ‘bij de achterdeur te staan’, als mensen al heel veel klachten hebben en/of medicijnen gebruiken. André benoemt het belang om ‘aan de voordeur’, bij de preventie staan. Weet wat je eet, dat is de weg naar meer vitaliteit. 

AMBITIES

André heeft de persoonlijke ambitie om vitaal en fit te blijven. Hij denkt ook aan anderen. Vanuit zijn lidmaatschap van de Serviceclub Kiwanis Schouwen-Duiveland vraagt hij aandacht voor het Het Kiwanis Jeugd Bewegingsfonds, want er is geld beschikbaar om sport en bewegen voor jeugd te stimuleren. Je kunt er niet vroeg genoeg aan beginnen.

Deel dit artikel: