Schouwen-Duiveland vergrijst. Tegelijkertijd moeten we steeds langer doorwerken. Hoe blijven de tweewielerspecialisten ‘fit for the job’? En hoe gezond is hun werk?

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT

Lees meer

HOE VITAAL ZIJN ONZE

Tweewielerspecialisten

JELLE JUMELET, Jan de Jonge Fietsen (Zierikzee):

‘Een hele dag op een stoel is niks voor mij’

SPORT & BEWEGEN

“Ik kom uit een sportief gezin. Net als mijn broers rijd ik wielrenwedstrijden. Twee jaar terug zat ik bij de ‘elites zonder contract’, maar dat kon ik niet meer combineren met het werk hier. Tijdens het seizoen, van maart tot oktober, fiets ik 10 à 12 uur in de week. Sinds dit jaar fiets ik in de winter wedstrijden op het strand. Dat begon om mijn conditie op peil te houden, maar ik ben dat fanatiek gaan doen. Nadeel van wielrennen is dat het veel tijd kost. Naast het trainen zit je ook met het onderhoud, al is dat voor mij niet zo’n probleem natuurlijk. Een ander staat met een kapotte versnelling twee uur te klieren, terwijl ik in een paar minuten klaar ben.”


VOEDING

“Ik heb nog nooit een wielrenner gezien die te veel woog. Inherent aan duursporten is dat je op je voeding let: niet te veel, niet te weinig, veel groente en voldoende koolhydraten. Als iemand van de broers een wedstrijd heeft, wordt daar thuis rekening mee gehouden.”


GEZOND WERK

“Ik kan lekker bezig zijn, bewegen. Een hele dag op een stoel zou niks voor mij zijn. Het is ook ergonomisch werk: een fiets takel ik op naar elke gewenste hoogte. Ik heb hiervoor in de bouw gewerkt, dat is wel wat anders… Een collega van 68 jaar werkt hier nog steeds een paar ochtenden in de week.”


ONTSPANNING

“Werk is ontspannend. We hebben een leuke groep. Per 1 april nemen we Bike Totaal Verton over en zijn we met z’n zessen. Marco en Lucienne Kristalijn gedragen zich niet als leidinggevenden, maar als collega’s. We zijn echt een team. Pas zijn we allemaal naar Jochem Meijer geweest.”

MICHEL BOUWMAN, Bouwman Tweewielers (Burgh-Haamstede):

Na mijn hernia besefte ik: ik moet meer bewegen’

SPORT & BEWEGEN

“Vroeger heb ik veel gevoetbald. Toen ik stopte, heb ik veel gewerkt. Op den duur kreeg ik lichamelijke klachten. Ik heb vijf jaar met een hernia gelopen. Na mijn operatie heb ik een jaar gerevalideerd én heb ik de keuze gemaakt het zakelijk anders aan te pakken. Minder fietsen en artikelen op voorraad en nog meer reparatie en verhuur. Hierdoor kreeg ik meer tijd voor gezin en sport. Ik besefte dat ik meer moest bewegen om mijn rug soepel en sterk te houden. Ik begon met wandelen. De sportman kwam in mij naar boven: uitdagingen zoeken en grenzen verleggen: 5 km hardlopen werd 10 km, vervolgens een halve en daarna een hele marathon. Nu ben ik aan het trainen voor de triatlon Brouwersdam90. Ik probeer drie keer in de week te sporten: hardlopen vanuit de loopgroep van FC De Westhoek, zwemmen en een keer wielrennen of mountainbiken.”


VOEDING

“Doordat je actiever en meer met sport bezig bent, ga je daar automatisch meer opletten. Maar ik vind het ook heerlijk om Bourgondiër te zijn hoor. Die verhouding is er wel.”


GEZOND WERK

“Goede werkomstandigheden zijn belangrijk: fietslift, goed licht, goede gereedschappen. Medewerkers mogen goede werkschoenen uitzoeken. Als ik een tijd staand werk heb gedaan, moet ik even op een ander manier gaan bewegen. Boekhouding is zittend werk. Na een uurtje ga ik even wat anders doen. Ik heb ook geleerd actief te zitten: je rug rechten en buikspieren aanspannen.”


ONTSPANNING

“Zelf sporten en ik kijk ook graag naar mijn sportende kinderen. Koken is voor mij ook ontspanning.”

NIELS BOEKELOO, Fixabike Renesse:

Goed gevoel is het belangrijkste’

SPORT & BEWEGEN

“Eens in de twee weken maak ik een tochtje op de mountainbike. Meestal in Boswachterij Westerschouwen. Van mijn dertiende tot mijn 25e heb ik wedstrijden gereden. Bij de jeugd won ik alles en mocht ik als uitzondering meerijden bij de volwassen recreanten. Als veertienjarige won ik daar ook van alles en ben ik naar de junioren gegaan en werd het professioneel. Ik was een van de drie rijders van de nationale selectie, samen met Bram Tankink. Daar heb ik twee jaar bij gezeten. Dat was vier keer per week trainen. Op den duur moest ik de keuze maken: alles blijven geven of wat anders doen. Toen ben ik gestopt en gaan werken in een fietsspeciaalzaak. In 2008 ben ik mijn eigen zaak begonnen in Renesse en Middelharnis sinds vorig jaar erbij gekomen.”


VOEDING

“Ik snoep sowieso niet en ik eet zoveel mogelijk natuurlijk en zo min mogelijk synthetisch.” 


GEZOND WERK

“Ik ben altijd in beweging. Wel heb ik soms stress van het werk. Dat gaat tegen m’n levensfilosofie in. Ik geloof namelijk dat ik niets nodig heb om mij goed te voelen. Dat geldt voor geld, materiële dingen, maar ook voor mensen. Het leven is mooier als er bepaalde mensen in mijn leven zijn, maar ik voel me niet beter. Het leven is alleen mooier. Een goed gevoel is voor mij het belangrijkste. En ondanks alles wat er in het leven niet goed gaat, ben ik vol liefde voor het leven en goed gehumeurd. Of ik het werk op tijd afkrijg, zorgt voor stress. Ik wil geen ‘nee’ tegen klanten zeggen. Van april tot november werk ik zeven dagen in de week.”


ONTSPANNING

“Fietsen en Netflix, dat is voor mij ontspanning. Dingen met de kinderen doen is leuk, maar niet zozeer ontspannend.”

Deel dit artikel: