Bedrijvig
Vol energie aan de slag
ERIK KLOET (SAMAN GROEP): ‘DOOR HARD TE LOPEN KAN IK DINGEN LOSLATEN’
Saman Groep blijft doorgroeien. Erik Kloet stapte drie jaar geleden vol enthousiasme op deze rijdende trein. Hij neemt veel ervaring mee als commerciële man uit de bancaire wereld. De commercieel directeur en mede-eigenaar haalt niet alleen energie uit zijn werk. “Als ik een paar dagen niet hardloop, word ik chagrijnig.”
TEKST BARRY HAGE • BEELD SANDRA SCHIMMELPENNINK
Directeur Daniël Lodders en Erik Kloet zijn al lang vrienden. Later werden ze ook zwagers. Hoewel Saman Groep een familiebedrijf is, was het toch niet vanzelfsprekend dat ze ook nog eens zakelijke compagnons zouden worden. “Ik volg Samen Groep al heel lang. Daniël en ik zijn vrienden, later tevens familie, dan moet je uitkijken dat je ook zakelijk met elkaar aan de slag gaat. Je zou daarmee het andere op het spel kunnen zetten.”
Tot een samenwerking kwam het toch, al gingen ze daarbij niet over één nacht ijs. “Eigenaren Daniël en Michiel Bin en alle collega’s hebben het bedrijf vijftien jaar lang hard laten groeien. Zo hard dat Daniël zei dat hij behoefte had aan iemand naast hem die nog meer structuur kon brengen.” Een jaar lang werkte Erik als zelfstandige om te kijken of het wat voor hem was. Hij stelde een commerciële visie op. “Zonder elkaar voorinformatie te hebben gegeven, kwam dat nagenoeg een-op-een overeen met de gedachten van Daniël. Toen werd gezegd: ga het maar uitvoeren.”
Erik ging aan de slag en kocht zich als mede-eigenaar in. De enorme groei bleef zich voortzetten. Erik: “Toen ik instapte zaten we tegen de honderd collega’s; drie jaar later zitten we boven de 250 collega’s. Zo snel is het gegaan. Die groeiversnelling zat overigens al in het bedrijf, dat is niet iets dat ik heb veroorzaakt.”
Naast personele groei is er sinds begin 2020 ook een vestiging in Breda. Het gaat echter zo goed dat 1 maart aldaar een nieuw pand in gebruik wordt genomen, met kantoor en magazijn. “We hebben tevens een intentieverklaring getekend om daar ook een installatiebedrijf over te nemen.” In het eerste kwartaal van 2021 moet bovendien een vestiging volgen in de regio Rotterdam.
Groeistuipen
Erik erkend dat door de enorme groei het soms lastig is geweest de klanttevredenheid optimaal te houden. “Als je zo snel groeit, zijn er altijd groeistuipen. Natuurlijk wil je niet dat de consument dat ervaart, maar soms kun je dat niet voorkomen. We monitoren de klanttevredenheid maandelijks en die is nu vele malen beter dan vorig jaar. We hebben daar ook fors op ingezet. De afgelopen periode is onze telefonische dienst van zes naar achttien personen gegroeid. Zo kunnen we klanten sneller en beter helpen. Dingen kunnen eens minder lopen, maar daar moet je oog voor blijven houden. Iedereen in het bedrijf is gefocust op de klant, dat die tevreden is. Wij bestaan immers bij de gratie van de klant.”
Cijfers
Hiervoor was Erik altijd werkzaam in een commerciële functie in de bancaire wereld: Fortis, ABN Amro en later Rabobank. “Tussen die wereld en het werk bij Saman Groep zitten enorme verschillen, maar er is ook één belangrijke overeenkomst: het bedienen van klanten. Hoe zorg je voor tevreden klanten? Dat is bij een bank zo en proberen we bij Samen Groep ook de hele dag.”
De kracht van Erik ligt in de cijfers en processen. “Ik kom uit een corporate-omgeving waarin ik geleerd heb op feiten te sturen. Saman Groep is groot geworden door ondernemerschap op basis van gevoel. Kansen zien en pakken. Nu werken we voornamelijk met dashboards en begrotingen. Wat doen we cijfermatig? Wat zijn de gemiddelde marges? Daar ligt mijn kracht. Van techniek heb ik geen verstand.”
Sprekend over cijfers ontkomen we niet aan hét woord van 2020: corona. De zakelijke orders zakten in bij Saman Groep, terwijl de particuliere markt juist keihard doorliep. “Door het thuiswerken in de zomer wilden veel mensen een airco. Consumenten gingen investeren in hun woningen, zoals ook in zonnepanelen.” Dat collega’s al bij lichte verkoudheidsklachten thuis moesten blijven, heeft invloed gehad op het bedrijfsresultaat. “We verdienen ons geld met onze handen. Doordat mensen ziek thuiszaten, moesten we externen inhuren om het werk te laten doen.”
‘Onze mensen zitten best veel, dus bieden webootcamp aan onder werktijd’
Uitlaatklep
Sport biedt voor Erik de ideale uitlaatklep. “Als het maalt in mijn hoofd helpt een rondje hardlopen. Dan plaats ik alles in perspectief. Ik kan zo zaken loslaten, maar aan de andere kant helpt hardlopen ook om dingen uit te denken.” Drie keer per week is hij actief. “Maandag heb ik bootcamp en voor de rest loop ik graag hard. In het weekend probeer ik een langere ronde, zo’n 20 kilometer.”
Het hardloopvirus liep Erik op na een vervelende blessure. “Ik was twintig kilo zwaarder dan nu en niet echt met m’n gezondheid bezig.” Hij scheurde met zaalvoetbal zijn achillespees, moest revalideren bij de fysiotherapeut en op krachten komen in de sportschool. “Toen ben ik gaan hardlopen en dat vond ik zo lekker als uitlaatklep! Je maakt écht je hoofd leeg.”
Met een vriendengroep probeert Erik twee keer per jaar een trailrun te doen in combinatie met een weekendje weg. “De laatste keer zijn we naar Zwitserland gegaan, net voor alle coronamaatregelen.” Na de Kustmarathon in 2019 heeft Erik zich ingeschreven voor de editie van 2021.
Uit iets negatiefs als een ernstige blessure kwam dus iets erg positiefs. “Als ik nu een paar dagen niet heb hardgelopen, word ik chagrijnig. Ik loop in weer en wind, ga altijd naar buiten.”
Bootcamp
Saman Groep probeert zijn collega’s ook in beweging te krijgen. “Sinds dit jaar bieden we op dinsdagmiddagen bootcamp aan op ons terrein en onder werktijd. Onze mensen zitten namelijk best veel en we willen ze zo de kans geven met hun gezondheid en lichaam bezig te zijn. Als ze dan ’s avonds thuiskomen hebben ze al gesport.” Zelf doet Erik op dinsdag niet mee. “Ik bootcamp maandagavond. In het begin deed ik wel mee. Erg leuk. Je hebt fanatiekelingen van het eerste uur die nog steeds meedoen, maar deze periode van thuiswerken helpt niet. Dan kom je niet even hier terug om te bootcampen.”
Bureaufiets
Niet alles hoeft gefaciliteerd te worden, want niets zo eenvoudig als de benenwagen. “Er zijn allerlei groepjes die in lunchtijd een half uurtje gaan lopen.” Voor wie onder werktijd meer wil bewegen, zijn er sta-bureaus en bureaufietsen beschikbaar. “Maar eerlijkheidshalve worden die nog niet veel gebruikt.” Een brede glimlach verschijnt op Eriks gezicht als hij denkt aan die ene collega bij de bank op zijn bureaufiets. “Die ging naar het toilet, verruilde zijn nette pak voor sportkleren en ging hup de fiets op. Maar die man reed alsof die de Tour fietste. Hij kon dus eigenlijk niet meer bellen of werken, hahaha. Dat is ook weer niet de bedoeling.”