Bewegingen

Solofietstocht voor KWF

Roy Bogaert fietste voor het goede doel 300 km alleen door de provincie.   

Gezonde kantine bij Brû

Bruse Boys wordt in kleine stapjes een steeds gezondere kantine.

Column Lijf & Leed

Bewegen bij ziekte van Parkinson wordt gezien als ‘medicatie’

Wandelactie Syntess

Medewerkers van Syntess daagden elkaar uit via een wandelchallenge 

Intersport komt naar je toe

Met een elektrische bakfiets bezorgt Intersport Zierikzee artikelen thuis

Goed doel

Solofietstocht voor het goede doel

Zondag 7.00 uur op de wielrenfiets stappen om na 300 km ‘s avonds om 19.00 uur terug te keren. Roy Bogaert uit Zierikzee trok 5 juli solo door de provincie: Grevelingendam, Philipsdam, Oesterdam, Kruiningen, ‘s Heerenhoek, rondje Zeeuws-Vlaanderen, Arnemuiden, Stormvloedkering, Burgh-Haamstede, Renesse, Scharendijke en Kerkwerve. 

Met deze tocht haalde Roy 1.689 euro op voor KWF Kankerbestrijding. “Vanwege corona waren allerlei grote evenementen, zoals Alpe d’HuZes en Delta Ride for the Roses afgelast. Voor KWF vielen enorme inkomsten weg”, aldus Roy, wiens vader Eddie (ex-voorzitter van Delta Ride for the Roses) vervolgens ‘Zeeland in actie’ opzette. “Idee is dat middels individuele acties alsnog geld wordt opgehaald. Daaraan wilde ik meedoen. Mijn beide ouders hebben kanker gehad.”


Code geel

Naast de afstand vormde vooral de stevige wind een uitdaging. Het was een solotocht dus bescherming van collega-wielrenners ontbrak. “Het was bar en boos, maar desondanks vond ik een goede cadans van trap en ademfrequentie. In het laatste deel werd ik als verrassing vergezeld door ploegmaatjes van de Vecchio’s. Dat was ook het punt waarop de wind eindelijk eens echt in het voordeel ging draaien”.

Roy, bestuurslid van Wielerronde Zierikzee en oud-winnaar van de Ronde van Burgh-Haamstede, zat decennialang niet meer op de fiets om een paar jaar terug weer te beginnen. Vanwege corona stapte hij steeds vaker op de wielrenfiets. “Door het vele online vergaderen had ik behoefte naar buiten te gaan. Mijn basis was dus al vrij goed.” 

Certificaat

Gezonde kantine bij Bruse Boys

Met eenvoudige stapjes heeft v.v. Bruse Boys voor een steeds gezondere kantine gezorgd. Daarbij wordt de vereniging gecoacht door Team:Fit, onderdeel van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Bestuurslid Anne-Marie Roth: “Het gaat om simpele dingen, zoals het water bovenin de koeling zetten in plaats van bier, een volkoren tosti en iets vegetarisch aanbieden.” Op de bar staan snoepgroentes die geleverd worden door TBK Bruinisse en Organic Brothers uit Sirjansland. Daar staat ook een waterkan. “Hoewel we ook flesjes verkopen, hebben we dat gedaan zodat de jeugd sneller een glaasje pakt. Die limonade kopen ze na de wedstrijd toch wel.”


Certificaat

Aan de vereisten voor het bronzen certificaat voldoet Bruse Boys inmiddels. Vanwege corona is die echter nog niet uitgereikt. De club wil doorpakken naar zilver en goud. De frituurpan verdwijnt niet. 

Anne-Marie: “We hoeven niets te laten. Het is én-én. Je biedt voor alles een gezonder alternatief. De volkoren tosti gingen gelijk al vanaf het begin net zo snel op als de witte. Naast de roze koeken verkopen we ook een Hero notenkoek.” Meer fruit en meer zuivel, zoals Optimel en chocomel zonder suiker, zijn enkele vervolgstappen.

Lijf & Leed

Bewegen met Parkinson

We weten inmiddels allemaal dat bewegen erg belangrijk voor ons is. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) adviseert om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Helaas was dit voor veel mensen de afgelopen periode moeilijker te realiseren vanwege de Covid-maatregelen.

Begin dit jaar werden sportscholen en zwembaden gesloten en werden ook andere groepsactiviteiten verboden. Helaas is dit sinds 14 december jl. wederom het geval. Jongeren kunnen vaak nog op een andere manier aan beweging komen; denk hierbij een hardlopen of fietsen. Voor de meer kwetsbare ouderen is dit minder vanzelfsprekend en is een stukje buiten wandelen al een complexe activiteit.


Voor een Parkinsonpatiënt is het nog belangrijker om genoeg in beweging te zijn. Bewegen bij de ziekte van Parkinson wordt vaak gezien als ‘medicatie’: bewegen is enorm belangrijk voor deze doelgroep. Recent onderzoek toont aan dat drie keer in de week sporten of bewegen helpt bij het stabiliseren van Parkinson-symptomen. Echter heeft deze doelgroep vaak begeleiding nodig bij het bewegen.


Wij zijn sinds 2008 gespecialiseerd in het behandelen van mensen met de ziekte van Parkinson. Het grootste gedeelte van de behandeling bestaat uit bewegen en het behouden of verbeteren van handelingen die belangrijk zijn om de dagelijkse activiteiten te kunnen uitvoeren. De behandeling is individueel en/of in groepsverband. De keuze is afhankelijk van de individuele doelstellingen en hoe ver de ziekte van Parkinson is gevorderd.


Het voordeel van de groepsbehandeling is dat men allemaal in hetzelfde schuitje zit. Er wordt veel met elkaar gesproken en gedeeld. Soms over bepaalde problemen, maar we zien ook dat er binnen de groepen veel wordt gelachen. We zien dat Parkinsonpatiënten er veel waarde aan hechten en met veel plezier bewegen!


Fysant heeft inmiddels verschillende Parkinsongroepen verspreid over de week. Helaas kon aan het begin van het jaar vanwege de Covid-maatregelen de fysiotherapeutische behandeling niet doorgaan, een gemis voor vele. Als alternatief hebben we huiswerkoefeningen opgesteld aan de hand van een online oefenprogramma, waarmee de meesten prima mee uit de voeten konden. Gelukkig zijn we vanaf juni de fysiotherapeutische zorg weer gaan opschalen en is ook de behandeling van Parkinsonpatiënten hervat.


Lennen Jonker, fysio-manueeltherapeut Fysant, Zierikzee

Wandelen

Wandelactie Syntess kent uitsluitend winnaars

Gezondheidswinst, een flinke opbrengst voor het goede doel én ook nog eens je collega in pak hem beet Friesland of Limburg ietsje beter leren kennen. De wandelactie die Jerry de Keirsmaeker en Ron van Dienst bij Syntess Software in november organiseerden, kende uitsluitend winnaars. Drie weken zetten ongeveer vijftig werknemers van Syntess, verdeeld over heel Nederland, per week per persoon 55.000 stappen. “Dan heb je zeker dagelijks minimaal een half uur beweging”, aldus initiatiefnemer Jerry.


Aanleiding voor de actie was dat vanwege het thuiswerken er een stuk minder wordt bewogen. “Op het bedrijf loop je meerdere keren de trap op en af, je gaat bij collega’s langs, haalt koffie, loopt in de pauze een rondje… Thuis ontbreekt die beweging.”


Zowel de hr-afdeling als de directie omarmden het idee. Toevalligerwijs viel de wandelchallenge samen met een gezondheidsonderzoek in het Zierikzeese bedrijf. Er werd gebruikgemaakt van een gratis app waar deelnemers hun resultaten konden bekijken en waar ze berichten en foto’s konden delen. “Meteen vanaf het begin werd er van alles gedeeld binnen de groep. Je ziet de omgeving waar mensen lopen, je ziet soms een stukje privéleven… Dat we op sociaal vlak dichterbij elkaar kwamen, was een mooi bijkomend voordeel! Je motiveert elkaar en er ontstond een soort wedstrijdgevoel, want iedereen wilde toch zo hoog mogelijk eindigen. Dan gingen mensen op zondagavond of ‘s ochtends vroeg nog even een extra rondje doen.”


De wandelactie werd gekoppeld aan een goed doel, zoals Syntess er elk jaar één kiest. Deelnemers betaalden inschrijfgeld, er kon gedoneerd worden en ook het bedrijf zelf deed een aanzienlijke bijdrage. Dat leverde uiteindelijk ruim 10.000 euro op voor de voedselbank in Schouwen-Duiveland en die van Gorinchem, waar het softwarebedrijf ook een vestiging heeft. “Voor Schouwen-Duiveland werden kerstpakketten samengesteld. In Gorinchem werden cadeaubonnen van de Action gekocht.”

Bijna alle deelnemers haalden de challenge. Onder hen werd een sporthorloge verloot. De trekking werd gedaan door Ireen Wüst en haar vrouw Letitia de Jong. Beide topschaatsters worden door Syntess gesponsord.

Bedrijvig

Intersport komt naar je toe

Coriene Lodder & Carel Schott 

Eigenaren Schott & Co; een landelijk opererend opleidings-instituut op het gebied van leefstijl, sport en vitaliteit


info@schottenco.nl