Bedrijvig

Stemmers bedankt!

Er zijn ruim 25.000 stemmen uitgebracht door de leden van de Rabobank Oosterschelde tijdens de stemperiode voor Rabo ClubSupport. Namens de clubs veel dank voor jullie stem!

TEKST MARJOLIJN BERGMANN • BEELD HUIBERT VAN DEN BOS

Lees meer

Onze leden mochten een bedrag van maar liefst 120.000 euro verdelen onder de 473 deelnemende clubs. Elke stem was 4,70 euro waard, dus met vijf stemmen kon ieder lid 23,50 euro vergeven. Rabobank Oosterschelde stelt al jarenlang een deel van haar coöperatief dividend beschikbaar aan de samenleving. Via Rabo ClubSupport mogen de leden dat geld verdelen onder de deelnemende clubs. Waarom we dat doen? Een club is zoveel meer dan een club. Het is de plek waar de buurt samenkomt, waar je iedereen kent, waar je jezelf kunt zijn en waar we elkaar en de buurt sterker maken. Met Rabo Club­Support investeren wij met kennis, netwerk en financiële middelen in clubs en verenigingen. Zo worden ze toekomstbestendig. Dat is goed voor de club en geweldig voor de buurt.


Nuttige bestedingsdoelen

Ook dit jaar hadden de deelnemende stichtingen en verenigingen in de regio Oosterschelde weer mooie bestedings­doelen geformuleerd. Veel sportclubs willen hun clubgebouw verduurzamen met de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp. Er wordt geïnvesteerd in materialen, zoals nieuwe tennisnetten of de aanschaf van een lichttafel. De buurt wordt kindvriendelijker gemaakt door met elkaar een speeltuin te realiseren. Met nieuwe duikpoppen kan er beter geoefend worden op reddend zwemmen en met muzieklessen voor de jeugd, aanschaf van nieuwe instrumenten of bladmuziek wordt onze regio nóg muzikaler!


Paardrijden voor mindervalide ruiters

Een van de deelnemende clubs was Stichting Paardrijden Gehandicapten Schouwen-Duiveland uit Dreischor. Daar komt Gerda Verkerke om de week op dinsdag paardrijden. Gerda zit al haar hele leven in een rolstoel en rijdt sinds haar zesde paard. “Ondanks dat ik altijd pijn heb aan mijn knie, is paardrijden heel goed voor mijn spieren. Ik kom speciaal uit Bergen op Zoom, want veel mogelijkheden zijn er niet.” Paard Rebel staat al geduldig op haar te wachten. Gerda krijgt zittend in haar rolstoel een soort harnas om. Dat wordt vastgehaakt aan een lift, waarmee ze op Rebel wordt getild. “In het begin was dat doodeng”, herinnert Gerda zich. “Maar het kost me zo veel minder energie op om het paard te komen. Daardoor houd ik het rijden zelf langer vol. Vandaag rijden we alleen in stap, want door het vochtige en koude weer heb ik te veel pijn voor draf.”

“Ik vergeet bij paardrijden even dat ik niet kan lopen, want 

de benen van Rebel zijn mijn benen

Samen leven, samen rijden

Tijdens de rit wordt Gerda begeleid door drie medewerkers van Manege Balans. Marian van der Meij loopt naast haar.
“In 2007 zijn we hier op de manege gestart met lessen voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. We proberen in de lessen valide en mindervalide ruiters samen te laten rijden – iedereen maakt immers deel uit van onze samen­leving. We hebben diverse aangepaste zadels en ook duozadels, zodat ouders met hun kind kunnen rijden. Tijdens de vorige Rabo ClubSupport hebben we geld ingezameld voor nieuwe zadels, want die kosten al snel 2.000 euro per stuk. Dit jaar is ons doel een nieuwe pony of paard.” Marian legt uit waarom dat zo kostbaar is: “Zo’n dier moet heel rustig en betrouwbaar zijn, het liefst Tinkers of Haflingers. Er is krapte op de markt, dus dat drijft de prijs op: 4 of 5.000 euro ben je dan al snel kwijt.”

Gerda vertelt waarom het rijden zo belangrijk voor haar is: “Ik zoek tijdens het rijden mijn grenzen op en dankzij Rebel en de medewerkers van Balans kan ik die ook verleggen. Zo geeft een buitenrit mij veel zelfvertrouwen: dit kan ik dus! Paardrijden zorgt voor zo’n ongelooflijk gevoel van vrijheid. Ik vergeet even dat ik niet kan lopen, want de benen van Rebel zijn dan mijn benen.”


Even je zorgen vergeten

Op de manege hebben zestig mindervalide ruiters les en 25 mensen met bijvoorbeeld autisme of ADHD. Marian: “Paardrijden werkt ook therapeutisch, omdat je je tijdens het rijden helemaal moet focussen op het paard. Dan heb je geen tijd voor andere zorgen. We maken dit mogelijk met acht vaste vrijwilligers en een groep jonge meiden die na school stallen uitmesten en helpen opzadelen. Ook hebben we stageplekken voor leerlingen uit het speciaal onderwijs. Voor ons allemaal is het fijn dat we bij dit werk financieel gesteund worden door onze Vrienden en sponsors als de Rabobank. Ze hebben indertijd de aanschaf van de lift mede mogelijk gemaakt en bankmedewerkers kwamen helpen tijdens de vrijwilligersdag. Superfijn dat Rabo ClubSupport de aanschaf van een nieuw paard weer een stapje dichterbij brengt!”

Deel dit artikel: