Interview

THEO GREFKENS

Ondernemer met
een plus voor sport
en bewegen

Op een mooie woensdagochtend op zijn kantoor is Theo Grefkens de gastheer. Hij was directeur en oprichter van de Stichting Kenniscentrum Pro Work, dat is gevestigd aan de Hogeweg in Burgh-Haamstede. Dochter Tessa heeft het voorzitterschap overgenomen. Theo is nu adviseur, maar nog steeds actief als de man van nieuwe ideeën. “Eigenlijk had ik al lang op de fiets moeten zitten, dus met pensioen.”

TEKST JOOP VAN DER LAAN • BEELD MARISKA CATOR

Theo is op deze dag gekleed in trainingstenue met sportschoenen om na dit gesprek zijn dagelijks ritme van bewegen op te pikken. De woensdag is voor hem bij uitstek de dag die in het teken staat van de sport: zijn eigen bewegingsprogramma en het besturen van FC De Westhoek, waarvan hij al een respectabel aantal jaren de voorzitter is. De periode met DFS hierbij meegerekend.


Stichting

Theo Grefkens heeft wel wat te vertellen. Over de doelstellingen van zijn stichting, zijn maatschappelijke betrokkenheid en zijn visie op het belang van sport en bewegen. Hij vertelt over het ontstaan van de stichting met het motto ‘Pro Work, together it works’.

Stichting Kenniscentrum Pro Work bevordert de loopbaanontwikkeling van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, geschoolde werknemers en andere doelgroepen. De stichting speelt in op de behoefte aan coaching, training en begeleiding in een breed scala van sectoren en thema’s, zowel nationaal als internationaal.

Pro Work is onder meer actief in sectoren als sociale werkvoorziening, talentontwikkeling van jongeren en werkloosheid. Daarbij wordt samengewerkt met diverse (overheids)instanties.


De recente focus ligt op projecten in Europees verband die te maken hebben met sport en gezondheid. “Bewegen is zo belangrijk. Tijdens de kantooruren stimuleer ik dat we van de bureaustoel af komen en een rondje buiten het gebouw doen, want dagelijkse beweging is essentieel voor de gezondheid”, zegt Theo. Voor een van zijn werknemers heeft hij een nieuw project in petto. “Dylan Adelaar voetbalt nu bij MZC’11 in Zierikzee en is na zijn Amerikaanse studie en voetbalavontuur hier op kantoor werkzaam. Hij stelde voor een plan te schrijven voor een nieuwe voetbalschool. In het verleden hadden we zo’n school bij DFS.” Dylan gaat dit samen oppakken met zijn vriendin, Nadine Kooij, die voetbalt in de vrouwen-eredivisie bij Sparta Rotterdam.


Maatschappelijke betrokkenheid

Grefkens is sinds 2002 voorzitter van Sportvereniging DFS (Door Fusie Sterk) en tegenwoordig van de opvolgende fusieclub FC De Westhoek. “Ik ben er twee jaar uit geweest – van 2008 tot 2010 – om me samen met Kees de Feijter, destijds secretaris van de club, volledig toe te leggen op een project voor starterswoningen in Burgh-Haamstede. Onder de naam van B.I.E.B - Bouwen In Eigen Beheer.” Het tekent de maatschappelijke betrokkenheid van Theo en de wil om mee te denken aan initiatieven die het dorp en het verenigingsleven kunnen versterken.


“Iedereen praat over vergrijzing en het wegtrekken van jongeren uit de dorpen, maar we moeten daar wel wat aan doen. Uiteindelijk is het project er totaal anders uit komen te zien. Maar de insteek heeft wel wat losgemaakt, zoals de aandacht voor jongeren en het bedienen van de startersmarkt.” Theo juicht de laatste nieuwe ontwikkelingen toe met de bouw van tiny houses op het voormalig sportveld in Renesse.

De recente focus ligt op projecten in Europees verband die te maken hebben met sport en gezondheid

Sportclub

Het zit in zijn karakter, de drive om ideeën te ontwikkelen, vitaliteit te stimuleren en activiteiten te mobiliseren. Theo is breed georiënteerd en oplossingsgericht. Daarbij verliest hij niet uit het oog dat het behouden van jongeren in de eigen woonomgeving bijdraagt aan de leefbaarheid en het bestaansrecht van de sportvereniging.

De nieuwe fusieclub FC De Westhoek is inmiddels in twee etappes verder opgetuigd. In eerste instantie werd een samenwerking op poten gezet met de jeugd van SV Renesse, DFS en ZSC’62 uit Scharendijke, spelend onder de naam van SJO FC De Westhoek.


Inmiddels is ook op seniorenniveau de fusering tussen Renesse en DFS verder doorgevoerd, resulterend in de nieuwe FC De Westhoek ’20. Dus officieel met toevoeging van het jaartal. Theo Grefkens over het fusieproces: “Je moet op tijd beginnen met samenvoegen. De rest volgt vanzelf, zoals de accommodatie. Anders gaat het te lang duren. Samen met Renesse zijn we aan de slag gegaan. Daarbij is het belangrijk om de stammenoorlog te vergeten. Dat speelt alleen in klein comité bij de ouderen. De jeugd heeft daar geen last van.”


ZSC’62 is ook partij in het totale voetbalplaatje en houdt de eigen broek nog op voor wat betreft de senioren. En wacht de onderhandelingen met de gemeente verder af over een nieuwe accommodatie voordat een definitief besluit wordt genomen tot toetreding. Voor een nieuwe accommodatie loopt al enige jaren een onderzoek, waarbij ook een nieuw scholenproject een rol is gaan spelen.


Sportpark Van Zuijen

De vereniging heeft in de loop van de jaren ervaring met het optimaal benutten van de eigen accommodatie. De club speelt op Sportpark Van Zuijen aan de Leliëndaleweg. In gebruik genomen na de watersnoodramp en dus al decennialang de vertrouwde thuisbasis. Genoemd naar Aart van Zuijen, een belangrijke persoonlijkheid in Burgh. Niet alleen als wethouder, maar ook als sportpromotor.


Het zou zomaar kunnen dat met een lichte aanpassing op deze plek de fusieclubs al uit de voeten kunnen. “In dit verband heb ik ook al eens een balletje opgegooid over een nieuwe gymzaal op het sportpark, op de plaats waar nu de voetbalkooi staat. We zitten daar strategisch prima, ook voor de scholen.”


Het sportpark als katalysator voor sport en bewegen. Waar de deuren wagenwijd openstaan voor andere maatschappelijke organisaties. “We hebben er kinderopvang en buitenschoolse opvang in gehuisvest in het verleden, in samenwerking met het toenmalige Welzijnshuis. Ook andere tijdelijke projecten vonden er onderdak. En nu bieden we plaats aan de leden van Jeugdsoos Big S die elders in Burgh-Haamstede de deur moest sluiten. We hebben geweldige vrijwilligers in onze club die hier energie insteken. Kinderen moeten gewend raken aan een eigen plek zodat ze het gevoel hebben hier thuis te zijn. Dat geldt ook voor de voetbalkooi op het terrein. Dan is de stap om in de sportvereniging actief te blijven voor de hand liggend.”


Als we over de accommodatie en activiteiten spreken, dan hebben we snel een aardig overzicht te pakken. De vereniging biedt faciliteiten voor een breed scala aan sport en bewegen. Uiteraard voetbal, met ook een initiatief van walking football, oftewel wandelvoetbal. Een aangepaste vorm van voetbal, gericht op 50-plussers.


Verder organiseert de vereniging gymnastiek voor schoolkinderen, badminton 50plus, de jaarlijkse avondvierdaagse en de wind-water-wandeltocht (WWW), ladiesrun, mannenrun en twee wandelclubs voor ouderen. “Het sociaal aspect is hierbij belangrijk met aandacht voor jong en oud.” De activiteiten, zoals het wandelen, komen ook voort uit eerdere projecten zoals Sportdorp Burgh-Haamstede met het doel om inwoners in beweging te krijgen.

Theo Grefkens: “Mijn insteek is om kinderen van jongs af aan te leren dat sport goed voor je is. Dat bewegen een onderdeel van het leven moet zijn, dat het ingebakken is.”


In de werkruimte van zijn bedrijf prijkt een vaantje van Al-Fayha FC uit Saudi-Arabië. Als bewijs van de samenwerking tussen de vereniging en ‘buurman’ Grand Hotel ter Duin, waar profclubs hun zomerse bivak opslaan en trainen en wedstrijden spelen op het sportpark van de plaatselijke vereniging.

“Ik probeer een half uur per dag te sporten, onder andere met mijn buurman. 

We houden elkaar scherp en in beweging

Sport- en beweegprogramma’s

Het kantoor van Pro Work zetelt op een prima locatie. Naast het hotel met zwembad en fitnessruimte, bij De Molenberg met zijn golfbaan en het klimbos in de buurt. “We hebben alle mogelijkheden binnen handbereik met, op loopafstand, natuurlijk de bossen van Westerschouwen met het mountainbikeparcours. En ons eigen voetbalveld met faciliteiten. Dat biedt perspectief om in te spelen op projecten die aangestuurd worden vanuit Europa.”

In veel landen moeten organisaties voldoen aan een vastgestelde quota om mensen met een handicap in dienst te nemen. Maar het blijkt dat de doelen, die in de wet worden genoemd, moeilijk te realiseren zijn. De EU heeft een strategie voor mensen met een handicap aangenomen die nog steeds moeilijkheden hebben bij het vinden van banen.


Pro Work is coördinator van het ‘Skills+ project’ dat in vijftien Europese landen is uitgerold, waarbij beroepenwedstrijden zijn ontwikkeld voor mensen die een achterstand hebben in de samenleving en op de arbeidsmarkt. Pro Work is bezig met twee programma’s te schrijven die in Europees verband voor subsidie worden voorgedragen. Eén daarvan is gericht op obesitas bij kinderen. Er volgt een uitwisseling in samenwerking met landen als Spanje en Italië. “Het moet leiden tot een structurele verandering in het levenspatroon zodat bewegen, eten en sporten geïntegreerd worden. Het heeft ook te maken met veiligheid op school. We werken dan ook samen met een diëtiste en kunnen hier prima sportprogramma’s aanbieden.”


Een ander programma is Acces2holidays om kinderen met een handicap vakantie te laten vieren en tegelijkertijd in aanraking te laten komen met diverse sporten. “Ze kunnen dan ervaren welke sport voor hen past. Het mes snijdt aan twee kanten, ook de gezondheid wordt bevorderd.”


Eigen vitaliteit

“Hoe lang ik nog betrokken ben bij FC De Westhoek? Geen idee, anderen zullen toch een keer het stokje over moeten nemen.” Zijn stichting is tegenwoordig ook jeugdsponsor met het stempel van Pro Work op de mouw.

“Ik probeer een half uur per dag te sporten, onder andere met mijn buurman. We houden elkaar scherp en in beweging. Verder kan in het naastgelegen hotel terecht om te sporten en te zwemmen.”

Theo overweegt zijn opwachting te maken bij het walking football. De sport die in opkomst is en hem op het lijf lijkt te zijn geschreven. Een tandje terug dus, qua fysieke snelheid. Maar brainstormen blijft bij hem op topniveau.

Deel dit artikel: